Problemen? Nee hoor, onderzoekers zijn super creatief in het bedenken van oplossingen! En jij kunt dit ook. Kom langs en ontdek hoe het is om een fysiek probleem te hebben en hier oplossingen voor te bedenken. Probeer bijvoorbeeld iets open te maken met één hand, een glas te pakken zonder te kunnen zien of iets aan te zetten zonder je vingers te kunnen gebruiken. Lukt dit? Of juist niet? Hoe komen onderzoekers tot oplossingen en welke bedenk jij?

Ga mee op Expeditie en ervaar hoe je een menselijk probleem onderzoekt en hier iets voor ontwerpt!

Leer programmeren zoals de bekende wiskundige en computergenie Alan Turing het deed! De Turing Tumble is een mechanische computer die werkt met kleine knikkers. Doordat de baan van de knikkers veranderen kan je de Turing Tumble laten tellen, rekenen, patronen maken en nog veel meer. Knap he? Kom leren hoe een computer echt ‘denkt’ en ga zelf aan de slag om mechanische puzzels op te lossen. Probeer jij het ook uit?

Kan jij het onze Rubiks Robot moeilijk maken? Deze robot, gemaakt van Lego, probeert altijd een Rubiks cube (zo’n blok met drie rijen van blokjes, met verschillende kleuren per kant!) op te lossen in zo min mogelijk stappen.

Draai de Rubiks Cube zo moeilijk als je wil en geef hem aan de robot. Zorg jij ervoor dat hij de meeste stappen nodig heeft? Dan kan je ook nog een prijs winnen: een Drvkkery cadeaubon t.w.v. Є15,-! Kom het proberen.

Vroeger hadden mensen geen horloges of klokken, maar hoe wisten ze dan hoe laat het was? Kom een zonnewijzer maken en leer hoe deze werkt! Ontdek hoe je de tijd kan aflezen met een zelfgemaakte zonnewijzer.

Ga mee met onze timecruisers! Techniek uit het verleden en de toekomst komen samen in deze bonte gevaartes. Deze fantastische rijdende tijdmachines worden bestuurd door statige tijdreizigers die nieuwsgierig een kijkje komen nemen bij Expeditie Next in Middelburg. Kom jij ook?

Poep dat helpt het klimaat te redden. Kan jij het je voorstellen? Wat heeft walvispoep met ons klimaat te maken? Hitte, droogte en overstromingen zorgen ervoor dat dieren niet meer goed kunnen leven in hun eigen gebied. Dit geldt ook voor walvissen, die ook nog eens last hebben van vissers. Walvispoep betekent juist heel veel voor de biodiversiteit en het klimaat. Hoe meer walvissen, hoe beter dus!

Kom hier meer over leren en help mee met het bouwen aan een systeem dat ervoor zorgt dat dieren weer fijn kunnen leven en spelen in hun eigen huis!

Oh nee! Professor Smakeleuk is zijn smaak verloren. Maar hoe moet hij nu verder met zijn proef? Kan jij hem helpen om het zuurste drankje te vinden? Kom mee naar zijn lab, speel de spellen en kom alles te weten over zuur!

We horen en lezen steeds meer over DNA. Het bepaalt je haarkleur en oogkleur, en is heel nuttig: van het oplossen van misdaden tot het opsporen van ziektes. Maar hoe ziet DNA er eigenlijk uit? Kom hier achter door je eigen DNA te bekijken! Je kunt zelfs je DNA in een buisje aan een ketting mee naar huis nemen én je kunt een eetbare DNA-streng maken van snoepjes!

Wist je dat de zon vlekken heeft? Kom door de telescoop kijken en zonnevlekken tekenen! Door met een telescoop te kijken en te tekenen wat je ziet ontdek je hoe astronomen vroeger vastlegden wat ze zagen. Van de maan, tot planeten en natuurlijk ook de zon. Door goed te kijken, ontdek je steeds meer.

Wist je dat je van een leeg blikje met een speldenprik gaatje en lichtgevoelig papier een camera kunt maken? Cool he! Kom hier om te leren wat een Camera Obscura is en hoe dit werkt. Het is eigenlijk de basis van het fototoestel. Dat had je niet gedacht zeker? Dat de camera van jouw telefoon ook vervangen kan worden door een leeg colablikje!

Kom langs, pak een blikje en maak je eigen foto van Middelburg!