De ruimte is een wereld waarin boven en onder niet bestaan. Je kunt hardlopen op de muur en fietsen zonder zadel. Druppels zweven in bollen om je heen. Op Expeditie NEXT ga je mee op ontdekkingsreis met astronaut André Kuipers.

Reis mee naar de verste uithoeken van het heelal. Vlieg mee de ruimte in en stel al je vragen aan een echte Nederlandse astronaut!

Tijd: 11:15 – 12:00 uur.

Telescopen komen in alle kleuren en maten, van klein tot groot. Maar ze kunnen veel meer dan de kleuren van de regenboog bekijken. Ze kunnen allerlei dingen zien en voelen die wij niet kunnen zien en voelen. Misschien kunnen we de komende tientallen jaren zelfs sporen van buitenaards leven gaan vinden. Wil je weten hoe wetenschappers naar aliens zoeken? Dan moet je naar het verhaal van Diederik Jekel gaan.

Ga mee op Expeditie en ontdek hoe je met telescopen aliens kan zien!

Tijden:

13:15 – 13:45 uur

14:15 – 14:45 uur

Ga op excursie met Boswachter Tim. Misschien ken je hem wel van KRO-NCRV’s Beestenbrigade op Zappelin. Ontdek welke planten en bomen er in Middelburg staan. Ben jij de eerste die een vlinder ziet fladderen? Herken je een boterbloem en fluitenkruid? Ga samen met Tim op avontuur en ontdek hoe tof het is om buiten te zijn!

Let op, beperkte plekken dus reserveer op de dag zelf een plekje door je in te schrijven bij de bar op het Abdijplein. Vooraf inschrijven niet mogelijk, alleen op de dag zelf!

Tijden:

11:30 – 12:00 uur

12:30 – 13:00 uur

13:30 – 14:00 uur

14:30 – 15:00 uur

15:30 – 16:00 uur

16:30 – 17:00 uur

Dit progamma is onderdeel van Op zoek  naar de nieuwe Johannes Goedaert.

In De Grote Reptielen Quiz neemt de enige echte Sterrin jullie mee in de wondere wereld van reptielen. Zo leer je over het leven van slangen, hagedissen, schildpadden en krokodillen. Wat weet jij al over hoe slim hagedissen zijn of over welke gereedschappen krokodillen gebruiken? Welk reptiel is kampioen lange afstand zwemmen en wie kan het beste mikken? Je leert het allemaal tijdens deze interactieve Quiz. Kom je ook?

Ga mee op Expeditie en ervaar de wondere wereld van reptielen!

Tijd: 14:30 – 15:00 uur.

Ben jij een echte alleskenner? Dat gaan we testen in deze Feit of Fabel Quiz! In deze spelshow nodigt Klaas van Kruistum verschillende wetenschappers uit om jouw feitenkennis te testen over voetbal, liefde, hersenen, de zon of één van de andere onderwerpen. Weet jij meer dan Klaas en de wetenschappers?

Weet jij ook al veel feitjes? Misschien win jij de Feit of Fabel Quiz wel!

Tijdschema:

11:30 – 12:00: De ruimte met Rasa Muller

12:30 – 13:00: Dino’s met Pasha van Bijlert

13:30 – 14:00: DNA met Bas Rosier

14:30 – 15:00: Pesten met Eveline Crone

15:30 – 16:00: Het weer met Jennifer Faber

Eveline Crone weet super veel over mensen die zich aan het ontwikkelen zijn, zoals kinderen en pubers. Hier doet ze onderzoek naar en schrijft ze boeken over. Er gebeurt namelijk van alles in je brein! Hoe we met elkaar omgaan heeft hier invloed op. Pesten hoort hier helaas bij. Ook hier zijn feiten en fabels over. Pesten jongens vaker dan meisjes? Doet schelden pijn? En spelen scholen een rol bij pestgedrag? Eveline Crone helpt ons alles op een rijtje te zetten!

Tijd: 14:30 – 15:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.

Bas Rosier houdt van puzzels oplossen. En dat komt goed uit. Want het menselijke DNA is eigenlijk een grote puzzel! Door allerlei puzzelstukjes samen te brengen, leert hij van alles over dat ingewikkelde spul in ons lichaam. Wat weet jij van DNA? Doe mee met de Feit of Fabel Quiz en laat het zien!

Tijd: 13:30 – 14:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.

Is er iets of niets in het grote heelal? Waarom bestaan er sterren? Wat zijn neutrino’s? Wat zijn leuke feitjes over de ruimte? En zijn er eigenlijk ook fabels? Rasa Muller staat voor ons paraat!

Tijd: 11:30 – 12:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.

Wat weet jij van het weer? Jennifer Faber was jarenlang weervrouw voor RTL. Daarvoor studeerde ze meteorologie, dus zij kan als geen ander de feiten van de fabels onderscheiden.

Wat denk jij? Kan het alleen sneeuwen als het vriest? En is het waar dat de aarde kouder wordt als er smeltwater in de oceanen terechtkomt? Ontdek het bij de Feit of Fabel-quiz op Expeditie NEXT!

Tijd: 15:30 – 16:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.

Pasha van Bijlert en Klaas van Kruistum, wat wil je nog meer? Ga jij ook langs de Feit of Fabel-quiz? Geen stelling over dino’s is te gek. Herken jij de fabels tussen de feiten?

Tijd: 12:30 – 13:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.