Astronaut Mindy Howard traint voor haar droom: haar eerste ruimtereis. Ze weet dus heel goed wat je allemaal moet weten en kunnen om astronaut te worden. Wil jij stiekem ook astronaut worden? Kom ontdekken hoe je dat kunt worden en hoe je een ruimtereis overleeft?!

 

Ben jij een Rapkampioen? Rico, bekend van Opgezwolle, leert jou hoe rappers rijmen op een tekst. Rap mee op het lied Stuntelkampioen en laat je rap-skills zien!

Ga op excursie door de prachtige Martenatuin met Boswachter Tim. Misschien ken je hem wel van KRO-NCRV’s Beestenbrigade op Zappelin. Ontdek welke planten en bomen er in de tuin staan. Ben jij de eerste die een vlinder ziet fladderen? Of herken jij een boterbloem of fluitenkruid? Ga samen met Tim op avontuur en ontdek hoe tof het is om buiten te zijn!

De Martenatuin is een grote stadstuin achter Museum Martena, midden in de binnenstad van Franeker. Vanuit de Voorstraat, de drukste winkelstraat van Franeker, loop je zo de kleurrijke oase van rust in!

 

Ga samen met professor Nova Next op expeditie naar de wetenschat! Hoe kan wetenschap helpen om de wereld beter te maken? Dat komen een paar van Nederlands’ grootste wetenschappers jou uitleggen. Tijdens deze colleges is er ruimte om hen al jouw vragen te stellen. Dat doe je samen met Anna Gimbrère, zij is wetenschapsjournalist en presentator van verschillende tv-programma’s en gaat zorgen dat al jouw vragen beantwoord worden.

Zo kun je Jaco de Swart alles vragen over zwarte gaten in de ruimte, terwijl Rasa Muller juist op zoek gaat naar kleine en onzichtbare deeltjes. Diederik Gommers is een beetje onze nationale dokter geworden, dus je kunt hem alles vragen over gezondheid, maar ook hoe we in de toekomst beter om kunnen gaan met een virus als het coronavirus. Paleontoloog Anne Schulp is eigenlijk gewoon Dinoprofessor, dus hij kan al je vragen over fossielen en dinosaurussen beantwoorden. En aan Eveline Crone kun je alles vragen over hoe mensen werken, waarom er gepest wordt en waarom het zo fijn is om ergens bij te horen. Marcel Levi is als voorzitter van de NWO eigenlijk de eindbaas van de wetenschap in Nederland en hem kun je dus alles vragen hoe we met de wetenschap de wereld kunnen helpen. 

Toe aan een pauzemoment? Kijk omhoog naar GAIA, de reusachtige ronddraaiende aarde, en ervaar zo zelf het overview effect dat astronauten beleven wanneer ze de ruimte in gaan.

Bekijk hier het tijdschema:

Alles over..
13:00 | hoe wetenschap werkt| Marcel Levi
14:00 | de ruimte | Rasa Muller en Jaco de Swart
15:00 | gezondheid | Diederik Gommers
16:00 | dino’s | Anne Schulp
17:00 | pesten, aardig zijn & erbij horen | Eveline Crone 

 Ben jij een super grote dierenfan en wil jij hier alles over weten? Dan ken je vast Dierenpraat wel! Hét YouTube-kanaal voor dierenliefhebbers, met Britt Dekker en Floris Göbel. Zij zijn aanwezig zijn op Expeditie NEXT om alles over dieren te leren van de wetenschappers. Zo gaan ze langs bij Anne Schulp om alles van Dino’s te leren, of uit te vinden of koeien ook kunnen praten. Wil jij met hen mee op expeditie? Stuur dan een super cool dierenweetje door aan Britt en Floris via hun instagram post en maak dan kans op een tour met Dierenpraat langs Expeditie ‘Het Woesteland’. Er mogen 10 kinderen mee!  

Of wil je gewoon een handtekening en met ze op de foto? Kom dan naar de meet en greet in Franeker tussen 12.00 uur en 13.00 uur.

 

Als je denkt aan een wetenschapper, dan denk je misschien eerst aan een man. Maar er zijn natuurlijk ook vrouwelijke wetenschappers! De Sisters of Science bijvoorbeeld. Zij laten zien hoe het werkt om een hoger functie te krijgen binnen de wetenschap. En ook tegen welke problemen je aanloopt als je bijvoorbeeld vrouw bent of een niet-westerse achtergrond hebt. Doe mee met een grote chemische estafette en zie bij afloop of jij ook een echte wetenschapper kan worden!

Toen corona uitbrak, was onze hoop gevestigd op de wetenschap om zo snel mogelijk een vaccin te ontwikkelen. Binnen een paar maanden was het er! Hoe kunnen wetenschappers zo snel een vaccin ontwikkelen, en hoe gaat dat in zijn werk? Kunnen we ook een volgend virus weer bestrijden met wetenschap? Wat zijn zoonoses en hoe kunnen we het voorkomen? Diederik Gommers (Erasmus MC) komt het jou allemaal uitleggen. 

Marcel Levi (NWO) is de grote baas van alle wetenschappers in Nederland. Waarom is wetenschap zo belangrijk? Hoe kan de wetenschap de wereld redden? En wat heb je allemaal nodig om wetenschapper te worden? Voor alle wetenschappers in de dop is dit vragenvuur een absolute must!

Ben jij een echte alleskenner? Dat gaan we testen in deze Feit of Fabel Quiz! In deze spelshow nodigt Klaas van Kruistum verschillende wetenschappers uit om jouw feitenkennis te testen over voetbal, liefde, hersenen, de zon of één van de andere onderwerpen. Weet jij meer dan Klaas en de wetenschappers? 

We hopen natuurlijk op een zonnige dag, Ralf Mackenbach weet alles van die zon! Op zonnige dagen voel je de liefde in de lucht hangen, over liefde kun je alles vragen aan Linda Duits. Liefde is een emotie en emoties zitten in je brein. Hoe je brein werkt, vragen we aan Job van den Hurk.

Weet jij ook al veel feitjes? Misschien win jij de Feit of Fabel Quiz wel!

Dacht jij dat de aardbol al groot was? Buiten onze aarde is er een nog veel groter universum met sterren, planeten, en eindeloze donkere materie. Wat zweeft daar allemaal, en hoe doe je eigenlijk onderzoek naar de ruimte? Natuurkundigen Rasa (Nikhef) en Jaco (Universiteit van Amsterdam) nemen je mee op een reis door de ruimte, van het grote heelal naar de allerkleinste deeltjes.