Een slimme stad, wat is dat eigenlijk? Een slimme stad wordt bestuurd door data. Maar waar wordt deze data verzameld en wat is data eigenlijk? Welke data vliegt er om je heen?

Maak een data-wandeling door onze digitale stad en ga op zoek naar alle datapunten. Denk dan aan camera’s, je telefoon of een pinapparaat. Ontdek ze allemaal tijdens de data-wandeling!

Meer weten over Jouw buurt, Jouw data? Zie dan www.boldcities.nl 

Verzorgd door Merlina Slotboom, MSc., Sarah van der Zeijden, MA. en Pepijn Schoute van Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities

Na een korte toelichting ga je in groepjes aan de slag met het opbouwen van het mariene ecosysteem. Dit zal je doen aan de hand van de losse oceaanelementen op posters, die op de tafels liggen. Dan ga je verder met het toevoegen van menselijk handelen, zoals de walvisjacht, visserij, vervuiling, waarna je zelf kan bepalen wat de effecten zijn. Als laatste stap ga je nadenken en bepalen welke stappen nodig zijn om de oceanen weer gezond te maken. Die stappen ga je ook zelf maken op de tafel, waarbij de rol van walvisachtigen heel groot is. Iedere stap zal je bespreken met je groepje. 

Meer weten over Walvispoep? Klik dan hier!

Verzorgd door Stichting Rugvin – Whale Poo Ambassadors

Stap in de 360° photobooth en neem je eigen 360° video op. Deel deze daarna met familie en/of vrienden!

Verzorgd door Beeld & Geluid

Het leven onder onze voeten? We lopen er meestal aan voorbij. Toch is die jungle vol bodemdieren heel belangrijk. Stel je voor… dat we de rollen een keertje omdraaien. Welkom onder de grond! Hoe scoor jij bij de regenwormchallenge? Of ontdek wat er nog meer leeft en help met echt onderzoek van de Bodemdierendagen, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University. 

Ga mee op bodemdierensafari en ervaar of jij ook een ‘duizendpoot’ bent: lukt het jou om de grond gezond te houden?

Meer weten over Bodemdieren? Klik dan hier!

Verzorgd door Boedemdierendagen, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR)

Regenwormen zijn natuurlijk superbelangrijk. Zij maken de grond gezond! Ook bij jou thuis kunnen de wormen aan het werk. Kom naar de wormenworkshop en maak je eigen wormenboerderijtje. Echte wormenonderzoekers Ingrid en Ron leren je de kneepjes van het vak. Deze kennis kun je ook inzetten voor het helpen van de bodemdieren tijdens de Bodemdierendagen, en het (citizen science) onderzoek van Wageningen University en het Nederlands Instituut voor Ecologie. 

Ga mee op Expeditie en ervaar hoe je zelf een wormenboerderij(tje) kan maken!

Meer weten over wormenboerderij? Klik dan hier!

Verzorgd door Boedemdierendagen, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR)

Maak een lampje zonder batterij! Ja, dat kan, maak gebruik van de elektrische energie uit kristallen.

Meer weten over Jouw Energie van Morgen? Klik dan hier!

Verzorgd door de Rijksuniversiteit Groningen

Stap in de spannende wereld van het VSC Verwondermuseum en word een wonderzoeker! Ga aan de slag met spannende objecten die je normaal alleen in een museum kunt zien, zoals de muziekmachines van Museum Speelklok. Spring op de fietsen van TU Delft Science Center, versla de luchtweerstand en race in virtual reality over de finish en ontdek hoe je zelf stroom kan maken met de OYFO-dynamo. Onderzoek het verleden samen met een echte archeoloog bij de bus van het Hunebedcentrum. En sluit je avontuur af in de 360-graden Beeld en Geluid photobooth, waar je een unieke 360-video kunt opnemen en delen met je fans.  Nog niet uit-verwonderd? Verwonder je verder bij 43 andere wetenschapsmusea door heel Nederland! Verzorgd door VSC en beeld door Fred Ernst

E.T. het ruimtewezen is op aarde beland en weet nu niet meer hoe hij naar huis moet! Maar hoe communiceer je met iets dat niet jouw taal spreekt? Haal inspiratie uit de voorbeelden om je heen, en denk en doe mee in deze filmworkshop. Beeld zelf aan E.T. uit hoe hij weer naar huis moet komen en maak zo samen met alle bezoekers van Expeditie NEXT een filmpje.

Verzorgd door Kletskopen kindertaalfestival en Inscience festival.

In de politietruck maak je kennis met het werk van de politie. Met behulp van filmpjes, quizzen en echte politiemensen kan je ervaren wat het echte werk van de politie is!

Meer weten over Politie Zutphen? Zie dan www.vraaghetdepolitie.nl

Verzorgd door Politie Zutphen

Als de Pop up ARTs opduikt met 2 dokterskoffers vol losse onderdelen en 8 lege lijsten, dan ben je vóór je het weet kunst aan het maken, ongeacht je leeftijd. Klaar? Dan mag jouw werk op de foto en het gebruikte materiaal weer terug in de koffer. Op naar de volgende onverwachte kunstenaar. Da’s nog eens duurzame kunst!

Wat overblijft is een mooi plaatje in je telefoon èn een goed gevoel. Kunst als medicijn!

Meer weten over Pop- up ARTs? Klik dan hier!

Verzorgd door Wendy van Zanten van Loket-Z