96. De wetenschap achter jouw favoriete film!

Benieuwd naar waar al die magische spreuken uit Harry Potter vandaan komen en hoe The Avengers aan hun superkrachten komen? Paul Groos vertelt je alles over de wetenschap achter films!

Harry Potter – Basilisken en centauren. Pluisje en Felix. Coole monsters uit een gaaf verhaal. Maar uit welk verhaal? Wist je dat er al (letterlijk) duizenden jaren verhalen worden verteld over deze monsters? En dat J.K. Rowling die oeroude mythen heeft gebruikt als inspiratie voor de fabeldieren uit Harry Potter?

Reis meer dan tweeduizend jaar terug in de tijd en ontdek waar de verhalen vandaan komen. Kleine tip: je hoort over Griekse en Romeinse mythen!

De oudste Avengers – Mythische goden waren de eerste superhelden. En nu zijn sommige superhelden eigenlijk goden. In The Avengers strijden goden als Thor en Odin zij aan zij met menselijke helden als Iron Man en The Hulk om de snode plannen van Loki te dwarsbomen. Maar ook de Vikingen vertelden anderhalfduizend jaar geleden al stoere en listige verhalen over de bewoners van de Asgaard.

Je hoort alles over de tijd van drakars en strijdbijlen. Zo kom je te weten dat de goden die rondvliegen in Marvel-universum al voorkwamen in de Noordse mythologie. Wat denk jij? Zijn de goden veel veranderd tussen de vroegmiddeleeuwse verhalen en de films van nu?

Tijden

11:30-12:00: Harry Potter
12:45-13:15 The Avengers
14:00-14:30 Harry Potter
15:15-15:45 The Avengers
16:30-17:00 Harry Potter

Adriaan ter Braack en Paul Groos.