Expeditie NEXT komt naar Zutphen!

Ontdekken of er leven is op Mars, je eigen uitvinding bouwen en feiten van fabels onderscheiden. In de meivakantie kunnen kinderen op woensdag 1 mei in de binnenstad van Zutphen allerlei experimenten, tours en workshops doen tijdens Expeditie NEXT. Van programma’s in samenwerking met Rechtbank Zutphen en Bibliotheek Zutphen tot samenwerkingen met onderzoekers en kennisinstellingen uit de rest van Nederland.

Van alles te weten komen over het heelal
Allerlei onderzoekers, musea en kennisinstellingen staan met een programmaonderdeel op het festival. Natuurkundige Rasa Muller is een van de wetenschappers die onderdeel is van Expeditie NEXT.  Muller doet onderzoek in Italië naar neutrino’s: kosmische deeltjes die overal doorheen kunnen vliegen. Op Expeditie NEXT is ze de wetenschapper waar kinderen al hun vragen over het allergrootste (het heelal) en het allerkleinste (deeltjes) mogen afvuren: “Het is leuk om kinderen kennis te laten maken met deze onzichtbare werelden die enorm tot de verbeelding spreken. Je ziet de kinderen nieuwsgierig worden als we het hier over hebben. Ze gaan stiekem met meer vragen naar huis, dan waarmee ze kwamen.”

Mullers interesse voor de wetenschap begon zelf ook vanuit haar nieuwsgierigheid op jonge leeftijd: “Ik hield een lijst met vragen bij waar ik het antwoord nog niet op wist, zoals: waarom betrekt je gezicht als je iets moeilijks probeert?”

Zutphen is er klaar voor
“Het is voor ons een grote eer dat Expeditie NEXT dit jaar naar onze stad komt”, vertelt burgemeester Wimar Jaeger. “Ik vind het ook een hele logische keuze. Zutphen is namelijk een van de bakermatten van wetenschappelijk onderzoek in Nederland. In 1777 schreef Jan Floris Martinet in de Bourgonjetoren hier zijn catechismus, waarin hij onderzoek deed naar de waarneembare natuur om ons heen.”

Jaeger kijkt uit naar het programma over de thema’s die specifiek in Zutphen leven, zoals archeologie: “In Zutphen is de oudste nederzetting van Nederland gevonden. Ik verheug mij op het programma dat een link heeft met de archeologische wetenschap.”

Expeditie NEXT werkt dit jaar samen met onder meer de gemeente Zutphen, Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak, Dat Bolwerck, Rechtbank Zutphen, Bibliotheek Zutphen, lokale onderwijsinstellingen en de inwoners van de stad. De lokale gastvrijheid zorgt voor een festival op vele locaties in het stadscentrum, met de Houtmarkt, de Zaadmarkt en ‘s-Gravenhof als onderdelen van het festivalhart.

Praktische informatie
Het festival vindt plaats op 1 mei 2024 in het centrum van Zutphen van 11.00 tot 17.00 uur. De programmering richt zich op kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Expeditie NEXT zet in op brede toegankelijkheid en is daarom gratis voor kinderen. Volwassenen betalen €7,50, waarvoor zij twee consumptiebonnen op de dag zelf krijgen. De kaartverkoop start op vrijdag 1 maart 2024 op deze website.Vanaf dat moment wordt ook het programma bekendgemaakt.

Meedoen?
Expeditie NEXT zoekt inhoudelijke- en/of mediapartners en wetenschappers die een bijdrage willen leveren aan het festival. Heb je interesse? Neem contact op via info@expeditienext.nl. Ook als je als vrijwilliger wilt meewerken, een leuk idee of een specifieke vraag hebt, kun je contact opnemen via info@expeditienext.nl