Ilona de Lange is kinderboekenschrijfster en schreef het verhaal van Professor Nova Next! Op Expeditie NEXT komt ze voorlezen uit eigen werk. Fijn als je even wil chillen. En wist je dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van kinderen?

Tijdschema: 
13:00 – 13:20 uur
13:30 – 13:50 uur
14:50 – 15:00 uur

Verzorgd door Ilona de Lange en Hogeschool Windesheim

Altijd al archeoloog willen worden? Probeer het uit samen met echte archeologen van de Saxion Hogeschool! Je kan naar vondsten gaan graven of de mooiste toren van Zutphen bouwen. Trek je hesje aan en zet je helm op en doe mee met allemaal te gekke proefjes en workshops.

Verzorgd door Erfgoedcentrum Zutphen en Saxion Hogeschool

Mensen zijn zó raar! Je kan het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen. Ze hebben maar 2 armen en benen, hele kleine oogjes en moeten eten, drinken en slapen om in leven te blijven.

Ik ben Zelp, vanuit de planeet VER10 gestuurd om onderzoek te doen naar deze vreemde diersoort. Wat ik grappig vind aan mensen is dat ze elkaar nodig hebben, maar ook de hele dag bezig zijn om elkaar dwars te zitten. Hoe ze met elkaar samenleven noemen ze cultuur. Lastig woord hè? Wat is dat eigenlijk? Ik weet het ook niet precies. Het heeft te met afspraken die ze met elkaar maken, maar bijvoorbeeld ook met taal en de dingen die ze doen. En er zijn ook verschillende culturen, waarin weer verschillende dingen belangrijk zijn. Daar zou ik best eens meer over willen leren! 

Ben jij ook klaar om meer te leren over dat gekke mensenvolk? Ga op expeditie: Aardbewoners

Wie ben jij? Meestal beantwoord je deze vraag met je naam, hoe oud je bent, of vertel je misschien waar je woont. Maar wat zegt dat over wie jij echt bent? Hoe zit het met je binnenwereld: je gedachten, je gevoelens, je talenten, dingen die je lastig vindt, of hoe je over jezelf denkt? En hoe zit het eigenlijk met jouw brein? Is er wel zoiets als een wiskundeknobbel?

Benieuwd geworden? Kom, we gaan op avontuur om te ontdekken wat voor binnenwereld avonturier jij bent!

Wij zijn Rachel Plak, Dietsje Jolles en Kiki Zanolie en werken aan de Universiteit Leiden. Wij doen onderzoek naar de binnenwereld, verschillen tussen mensen, hun talenten en het puberbrein.

Verzorgd door Expeditie Binnenwereld van Universiteit Leiden – CHANGE Research Platform – Brain & Eduation lab

Weet jij welke woorden er in de zeventiende eeuw gesproken werden? Zo waren fnazel en metzas ooit normale, bekende Nederlandse woorden, maar nu zijn ze vergeten. Ontdek het bij Kletskoppen!

Alvast meer weten over Vergeten woorden? Klik dan hier!

Verzorgd door de Radboud Universiteit en Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek

Hoe vertelden mensen vroeger verhalen, toen ze nog niet konden schrijven? En hoe is het schrijven eigenlijk ontstaan? Duik in de kennisrol en neem er een mee naar huis!

Verzorgd door Hogeschool Windesheim

Wist je dat voorlezen goed is voor de taalontwikkeling van kinderen? Kom naar de bibliotheek, rust even uit en wordt voorgelezen door de burgemeester! De burgemeester is groot fan van wetenschap en zal overal te zien zijn tijdens het festival, waaronder in de bibliotheek voor een voorleessessie.

Tijd: 15:10 – 15:30 uur

Verzorgd door Hogeschool Windesheim

E.T. het ruimtewezen is op aarde beland en weet nu niet meer hoe hij naar huis moet! Maar hoe communiceer je met iets dat niet jouw taal spreekt? Haal inspiratie uit de voorbeelden om je heen, en denk en doe mee in deze filmworkshop. Beeld zelf aan E.T. uit hoe hij weer naar huis moet komen en maak zo samen met alle bezoekers van Expeditie NEXT een filmpje.

Verzorgd door Kletskopen kindertaalfestival en Inscience festival.

Kletskoppen staat klaar met maar liefst zes leerzame taalspelletjes! Je kunt als een echte taalwetenschapper zelf aan de slag met de uitspraak van jouw naam, meedoen aan de razend spannende domino-taalrace of aan een spel waarbij je moet raden wat iemand anders gaat zeggen. We hebben ook het Talenrad van Fortuin waarbij je kunt laten zien wat jij allemaal weet van de verschillende talen die mensen in Nederland spreken. Spelen met taal was nog nooit zo leuk!

Alvast meer weten over Kletskoppen? Bekijk www.kletskoppenfestival.nl dan hier!

Verzorgd door Radboud Universiteit en Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek

We komen dagelijks onbekende mensen tegen. Vaak is onze eerste indruk heel belangrijk – willen we met diegene een vriendschap sluiten en samenwerken? In dit onderzoek van de Universiteit Leiden en Universiteit van Amsterdam proberen we aan te kaarten wat deze beslissingen beinvloeden. Dit doen we door middel van een computertaak waarin deelnemers een samenwerkingsspel spelen met elkaar. Wie vind je leuk en met wie wil je samenwerken? Kom naar ons lab op wielen om erachter te komen!

Meer weten over Psychologielab op Wielen? Zie dan https://www.universiteitleiden.nl/psychologielabopwielen

Verzorgd door Universiteit Leiden, Universiteit Amsterdam