Mensen zijn zó raar! Je kan het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen. Ze hebben maar 2 armen en benen, hele kleine oogjes en moeten eten, drinken en slapen om in leven te blijven. Ik ben Zelp, vanuit de planeet VER10 gestuurd om onderzoek te doen naar deze vreemde diersoort. Wat ik grappig vind aan mensen is dat ze elkaar nodig hebben, maar ook de hele dag bezig zijn om elkaar dwars te zitten. Hoe ze met elkaar samenleven noemen ze cultuur. Lastig woord hè? Wat is dat eigenlijk? Ik weet het ook niet precies. Het heeft te met afspraken die ze met elkaar maken, maar bijvoorbeeld ook met taal en de dingen die ze doen. En er zijn ook verschillende culturen, waarin weer verschillende dingen belangrijk zijn. Daar zou ik best eens meer over willen leren! 

Ben jij ook klaar om meer te leren over dat gekke mensenvolk? Ga op expeditie: Aardbewoners

Als je denkt aan een wetenschapper, dan denk je misschien eerst aan een man. Maar er zijn natuurlijk ook vrouwelijke wetenschappers! De Sisters of Science bijvoorbeeld. Zij laten zien hoe het werkt om een hoger functie te krijgen binnen de wetenschap. En ook tegen welke problemen je aanloopt als je bijvoorbeeld vrouw bent of een niet-westerse achtergrond hebt. Doe mee met een grote chemische estafette en zie bij afloop of jij ook een echte wetenschapper kan worden!

Alle mensen en dieren zijn uniek. Los de escaperoom op in de Tûmba Caravan en je zult zien hoe verschillend de dierenwereld eigenlijk is. Wist jij al dat mannelijke zeepaardjes zwanger kunnen worden? Of dat een clownvis (ja, die van Finding Nemo) van geslacht kan veranderen? 

Jij bent ook uniek. Speel jij graag spelletjes op de iPad of maak je het liefst een verre reis? Wat is jouw lievelingseten: curry of boerenkool? En verschilt dat van anderen? Trek een kaart uit de kletspot en beantwoord de vragen om erachter te komen wat jou gelukkig en gezond maakt! 

 

Wil jij zien hoe jouw tong beweegt tijdens het spreken? Wil je een app laten raden waar je vandaan komt op basis van je dialect? Of wil je meedoen aan een van de twee leuke spraakexperimenten en zo taalwetenschappers helpen met hun onderzoek? Kom dan naar SPRAAKLAB! 

Het wezentje Babel heeft hulp nodig, want het is jammer genoeg al zijn talenkennis kwijt! Ga met teamgenoten op taalreis naar drie Augmented Reality-werelden, zoek in een zwerm dieren de olifant, l’ours of zaldia. Kan jij Babel helpen om naar huis te komen met jouw talenkennis? 

 

Maak een virtuele tijdreis naar het jaar 1550, naar Franeker, houten huizen, interieurs en de wereld van kinderen. Door middel van 3D en AR-reconstructies kunnen we in de leefwereld van Franeker komen. 

 

Kruip in de huid van een kleurenonderzoeker en leer waar kleuren vandaan komen en hoe je ze maakt. Wat kun je vertellen met kunst? En hoe kun je kunst beleven? Bij het rijdende Groninger Museum kun je workshops doen met museumdocenten over het belang van kleur in schilderijen en maak je zelf je eigen door middel van pigmenten.

Ga als echte taalwetenschapper zelf gaan puzzelen met woorden, zinnen en verborgen betekenissen. Doe mee aan memory met kleuren en vormen, aan de razend spannende domino-taalrace of aan een spel waarbij je moet raden wat iemand anders gaat zeggen. Heb jij een talenknobbel? Doe dan mee aan het Talen Rad van Fortuin waarbij je talenkennis kunt testen. Spelen met taal was nog nooit zo leuk!

Anna Maria van Schurman was de eerste vrouwelijke student in Nederland en ze studeerde in Franeker! Ze was een geleerde vrouw uit de zeventiende eeuw. Ze was heel slim, maar ze kon ook geweldig tekenen, schilderen én knippen. Met een piepklein schaartje maakte ze de meest mooie dingen. Een paar daarvan zijn in de studeerkamer van Anna Maria in Museum Martena te zien. In deze workshop ga je knippen als Anna Maria. Het wordt misschien niet net zo goed als haar werk, maar je gaat in ieder geval een mooi knipwerkje maken. Al knippend leer je ook wat een bijzondere vrouw Anna Maria eigenlijk was.

 

Stel je voor dat de natuur kon praten, hoe zou het dan klinken? Stap in de wereld van inheemse planten en insecten en beleef de natuur, je zult zien dat achter elke plant een verhaal en een geschiedenis schuilt. Ontdek zo de rijkheid van de Nederlandse biodiversiteit!