Hoe is de evolutie gegaan? Hoe draaien de planeten om de zon? En hoe wordt een kikker een kikker? Het antwoord op deze en meer vragen leer je terwijl je zelf een stop-motion filmpje maakt. Experts van InScience filmfestival helpen je mee om van jou een echte filmmaker te maken. Als je goed in een filmpje wil uitleggen hoe iets werkt, moet je het zelf ook snappen, dus eerst lees je meer informatie over de vraag die je hebt gekozen. Dan ga je aan de slag met het maken van het filmpje. Voeg nog titels en een aftiteling toe en jouw filmpje is compleet!

Meer weten over InScience filmfestival? Zie dan www.insciencefestival.nl

Verzorgd door InScience filmfestival Nijmegen

Angst is een belangrijke emotie. Angst zorgt er namelijk voor dat wij veilig blijven en dat wij ons voor kunnen bereiden op de toekomst. Zo motiveert angst ons om naar links en naar rechts te kijken voordat wij de straat oversteken. Ons brein en onze gedachten spelen een belangrijke rol bij angst. Maar hoe werkt angst eigenlijk? En hoe kun je het beste omgaan met angst en spanning? Als jij hier meer over wil weten, kom dan naar de Feit en Fabel Quiz!

Meer weten over Dr. Lynn Mobach? Zie https://www.linkedin.com/in/lynn-mobach/ 

Verzorgd door Dr. Lynn Mobach, Afdeling Ontwikkelingspsychologie, Universiteit van Amsterdam, Pro Persona Overwaal, Expertisecentrum Angst, Dwang en PTSS

Mensen zijn zó raar! Je kan het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen. Ze hebben maar 2 armen en benen, hele kleine oogjes en moeten eten, drinken en slapen om in leven te blijven.

Ik ben Zelp, vanuit de planeet VER10 gestuurd om onderzoek te doen naar deze vreemde diersoort. Wat ik grappig vind aan mensen is dat ze elkaar nodig hebben, maar ook de hele dag bezig zijn om elkaar dwars te zitten. Hoe ze met elkaar samenleven noemen ze cultuur. Lastig woord hè? Wat is dat eigenlijk? Ik weet het ook niet precies. Het heeft te met afspraken die ze met elkaar maken, maar bijvoorbeeld ook met taal en de dingen die ze doen. En er zijn ook verschillende culturen, waarin weer verschillende dingen belangrijk zijn. Daar zou ik best eens meer over willen leren! 

Ben jij ook klaar om meer te leren over dat gekke mensenvolk? Ga op expeditie: Aardbewoners

Bij Erfgenamen van Esperanza ontdek je meer over de levens van mensen in slavernij op Suriname en Curaçao. Leer over de geschiedenis van Suriname en Curaçao en de plaatsen die te maken hebben met slavernij. Samen geven we door tekeningen een gezicht aan de mensen in slavernij. De tekeningen worden een onderdeel van de expositie en van het onderzoek naar de verbeelding van slavernij door kinderen.

Meer weten over Erfgenamen van Esperanza? Zie dan https://erfgenamenvanesperanza.com/

Verzorgd door Erfgenamen van Esperanza. Slavernij in Suriname en Curaçao. Dr. Thunnis van Oort en Gyoni Jamanika Ba

Films zijn leuk om te kijken, maar wist je dat je ook van films kunt leren? Of je nou van spannende films houdt, zielige films, of juist grappige of enge films, dat maakt niet uit. Films kunnen ons slimmer maken en ons laten nadenken over allerlei onderwerpen. Hierdoor kun je veel over jezelf en over de wereld te weten komen. Kom langs in de bioscoopzaal en ontdek hoe inspirerend films kunnen zijn!

Verzorgd door Thirsa Stolk en dr. Rebecca de Leeuw van de Radboud Universiteit

Ontdek wat muziek doet met je hersenen. Ga mee op de reis die muziek maakt door je brein. Wat gebeurt er in je hoofd als je muziek luistert? En wat gebeurt er als je muziek maakt? Bij een EEG, ofwel hersenfilmpje, kun je live zien wat er gebeurt in je hersenen!

Verzorgd door Drs. Marlijn Janson van de Vrije Universiteit, met ondersteuning van Gelre ziekenhuis Zutphen

Bestudeer botten in een mobiel lab! Hele oude botten, uit de middeleeuwen en zelfs uit de prehistorie. Kun je je voorstellen hoe oud dat is? Doe mee en kom te weten wat onze botten over ons verleden vertellen.

Archeologen willen weten hoe mensen vroeger leefden. Daarom onderzoeken we alles wat met mensen te maken heeft, ook hun botten. Je kan aan het skelet namelijk zien of het een man of vrouw was en hoe oud iemand is geworden. Soms kunnen we zelfs zien of ze ziek geweest zijn en of iemand zwaar werk moest doen.

Alvast meer weten? Bekijk https://www.saxion.nl/opleidingen/voltijd/bachelor/archeologie 

Verzorgd door Dr. Raphaël Panhuysen van Hogeschool Saxion

Dit onderdeel gaat over het onderzoek naar de beleving van kunst. Met drie interactieve stands laten we kinderen spelenderwijs kennismaken met enkele van de manieren om dat bij mensen te meten. Kinderen kunnen exploreren met het herkennen van gezichtsuitdrukkingen (emoties) mbv een computer. Op de twistermat kunnen ze de koppeling maken tussen emoties, lichamelijke sensaties en gedachtes voor diverse kunstwerken. En ze kunnen op een tablet of op hun eigen telefoon ontdekken welk soort kunststromingen er zijn, en ook hoezeer ze die bij zichzelf vinden passen. Dat laatste levert een verrassende afbeelding op.

Alvast meer weten over Let’s get SMART? Bekijk https://sites.google.com/rug.nl/imema.

Verzorgd door Rijksuniversiteit Groningen, Afdeling Psychologie

BIJ de biebLAB:

Heb je altijd al eens een robot willen programmeren? Of ben je benieuwd hoe een VR-bril werkt? Wat kun je met een green screen doen? Iets moois maken met 3D pennen? Kom naar het BIJ de biebLAB in bibliotheek Zutphen en doe mee!

De Verwondering: 

Loop naar binnen en laat je verwonderen! Zoek achter de letters, kom in beweging met bodytracking en laat je verrassen.

Alvast meer weten over biebLAB en de Verwondering? Bekijk www.bijdebieb.nl.

Verzorgd door de Bibliotheek

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam proberen de mode te verduurzamen, bijvoorbeeld door zonder verspilling en uitstoot kledingstukken te maken. Hiervoor gebruiken zij een 3D- breimachine die hele kledingstukken kan maken. Hier maken zij onder andere visserstruien mee. De 3D gebreide visserstruien zijn geïnspireerd op de traditionele visserstruien die van 1875 tot 1950 werden gedragen. Aan het patroon van de trui kon je zien uit welk vissersdorp de drager afkomstig was. Ontwerp op Expeditie Next je eigen 3D gebreide visserstrui: het winnende ontwerp voor een eigen visserstrui zal door de Hogeschool van Amsterdam worden gebreid!

Verzorgd door Carlijn Kappers van de Hogeschool van Amsterdam