Mensen zijn zó raar! Je kan het ze eigenlijk ook niet kwalijk nemen. Ze hebben maar 2 armen en benen, hele kleine oogjes en moeten eten, drinken en slapen om in leven te blijven.

Ik ben Zelp, vanuit de planeet VER10 gestuurd om onderzoek te doen naar deze vreemde diersoort. Wat ik grappig vind aan mensen is dat ze elkaar nodig hebben, maar ook de hele dag bezig zijn om elkaar dwars te zitten. Hoe ze met elkaar samenleven noemen ze cultuur. Lastig woord hè? Wat is dat eigenlijk? Ik weet het ook niet precies. Het heeft te met afspraken die ze met elkaar maken, maar bijvoorbeeld ook met taal en de dingen die ze doen. En er zijn ook verschillende culturen, waarin weer verschillende dingen belangrijk zijn. Daar zou ik best eens meer over willen leren! 

Ben jij ook klaar om meer te leren over dat gekke mensenvolk? Ga op expeditie: Aardbewoners

In het Zeeuws Museum vind je heel veel kunst, cultuur en geschiedenis uit en van Zeeland. Tijdens Expeditie NEXT organiseren zij vijf workshops waarmee je de collectie beter leert kennen. Doe je mee? Schrijf je dan op tijd in bij het Expeditiebureau op het Abdijplein (naast de bar), zodat jij in het museum op avontuur kan tijdens een van deze workshops:

 

Kom een kijkje nemen naar de eerste versie van de app TIJDGRAVER. We doen een spel met 5 pop-ups van 5 objecten die worden opgezocht op een tablet en later in het echt ergens op het abdijplein. Wanneer je alle 5 hebt kan je een gouden munt krijgen! Kom je mee speuren?

Ga mee op Expeditie en ervaar de geschiedenis van Zeeland in de wereld!

Ga verhalenderwijs mee in de geschiedenis! Ontmoet bekende figuren zoals kunstschilder en insecten onderzoeker (entomoloog) Johannes Goedaert, dichteres en wetenschapper Petronella Johanna de Timmerman, directrice van het Natuurkundig Genootschap der Dames Jacoba van den Brande, Joodse dagboekschrijfster Etty Hillesum, ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen en natuurkundige Isaac Beeckman in levende lijve!

Neem een kijkje bij de expositie van Het Zeeuws Palet, een vereniging van mensen die het heel leuk vinden om met beeldende kunst bezig te zijn. Wandel door de oude kloostergangen en bewonder de kleurrijke schilderijen van vogels. Je hoort ze bijna zingen! Welke vind jij het mooist?

Neem een kijkje bij de Poem Booth! Een kraam die ontwikkeld is tijdens een AI Hackathon in Amsterdam en daarmee de meest artistieke prijs gewonnen heeft. De Poem Booth is geïnspireerd op het fotohokje, maar in plaats van een foto maakt de Poem Booth een gedicht. Kan jij het geloven? En kunnen die gedichten echt goed zijn? Daarvoor werken we samen met de voormalige stadsdichter van Antwerpen: Maarten Inghels.

Wist je dat je brein uit een linker- en een rechterhelft bestaat? Beide kanten hebben verschillende taken. Welke kant gebruik jij het meest? Wij vertellen je alles over hoe je hersenen werken, en hoe je beide kanten van je hersenen zelf traint. Welke kant wint de wedstrijd denk je? Kom kijken naar de BreinSteiners en ontdek het antwoord!

Wist je dat de eerste walvissen miljoenen jaren geleden zijn ontstaan? Onze verhalenverteller neemt je in 30 minuten mee in de evolutie van deze grote dieren. In het Zeeuws Museum kun je verschillende, delen van, walvissen vinden. Wat dacht je van twee grote botten, een schouderblad en lendenwervel, van wel honderden jaren oud? En een schedel van een dwergvinvis van een paar duizend jaar oud? Duik in de wonderlijke wereld van de walvis en ontdek hoe kunst en wetenschap samenkomen in het museum.

Als dieren konden praten, wat zouden ze dan tegen jou willen zeggen of aan je willen vragen? Helaas worden niet alle dieren even goed behandeld, waardoor er steeds meer soorten verdwijnen. Denk maar aan de hazen, bijen, mussen en nog veel meer. Deze dieren gaan protesteren en daar hebben ze jouw hulp bij nodig. Welk dier wil jij redden? Teken met kunstenaar Fatima, maak je eigen protestbanner in het museum en help mee!

Vaak is het best stil in een museum. De meeste kunstwerken maken namelijk geen geluid. Of toch wel? Onze schilderijen hebben je een hoop te vertellen. Wat zegt het schilderij van Michiel de Ruyter tegen jou? En kun je horen hoe de cantor zingt? Door samen in gesprek te gaan komen ze tot leven. Doe mee en geef jouw favoriete schilderij een stem.