Ontdek de toren door de 100 treden te beklimmen! In het jaar 1230 is er begonnen met het bouwen van de toren. In de loop der jaren heeft de toren verschillende rampen gekend. Op de toren staat een torengids klaar om je daar alles over te vertellen en hoe de toren verschillende keren weer is opgebouwd.

De Librije is een bijna 500 jaar oude kettingbibliotheek waar hele oude boeken liggen. Ontdek wat voor soort boeken dit zijn en luister naar het verhaal van de duivelspoot of het plassende vrouwtje. Wat doen die nou in de kerk? Elk kwartier start er een korte rondleiding. Er kunnen maximaal 8 personen tegelijk naar binnen.

Kruip in de huid van een journalist en doe samen met Tako Rietveld en een echte cameraman verslag van Expeditie NEXT. Interview wetenschappers, kinderen en ouders! Stel je vragen, geef je mening en vertel je eigen verhaal als verslaggever.

Begeleiding door Kindercorrespondent Tako Rietveld die verslaggever en presentator was bij het NOS Jeugdjournaal.

Wil jouw kind graag meedoen aan de workshop met Tako Rietveld? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: info@expeditienext.nl. Kies een van de volgende tijdstip(pen): 11.00, 12.00, 14.00 of 15.00 en geef je op met je naam + leeftijd. Wees op tijd, want er is beperkt plek.

Meer weten over de Kindercorrespondent? Zie dan de video van Expeditie NEXT 2023 in Middelburg gemaakt door onze kinderredactie.

Verzorgd door Tako Rietveld, Kindercorrespondent

Robot versus mens is een interactieve science show vol leuke experimenten en grappige demo’s waarin de werking van het menselijk lichaam en die van robots met elkaar vergeleken worden. 

Bezoekers zijn niet alleen toeschouwers, maar spelen soms zelf de hoofdrol als vrijwilliger bij de experimenten. Robot ‘Maatje’ zal af en toe een kritische vraag stellen, een dansje doen of een ondeugende opmerking maken. We gaan het o.a. hebben over programmeren, de zintuigen van robots en ai. En we gaan testen of iemand uit het publiek een robothand kan verslaan bij het klassieke spelletje ‘steen, papier, schaar’.

Alvast meer weten over Roboshow? Bekijk www.discoverymuseum.nl.

Verzorgd door Discovery Museum Kerkrade

Twee radiografisch bestuurbare megafoons rijden over het terrein van Expeditie NEXT en zoeken de interactie op met het publiek. Met hun buitenaardse voorkomen bespelen, verrassen en verwonderen ze de menigte en nodigen soms uit tot een dansje. Ze maken graag contact en doen dit door te kopiëren wat ze horen. Humor begrijpen ze niet, maar dat is dan weer om te lachen.

Alvast meer weten? Bekijk deze video.

Verzorgd door De Schoenfabriek

Twee theatrale onderzoekers nemen je vliegensvlug mee door het museum. Het oudste horloge van Nederland, de oudste foto van Nederland, het oudste stripverhaal van Nederland, allerlei uitvindingen komen voorbij.

Alvast meer weten over Museumspeedtour? Bekijk https://www.instagram.com/museazutphen/!

Verzorgd door Museum Henriette Polak en Stedelijk Museum Zutphen

Twee levensechte muggen op stelten, al zoemend dwalen zij rond waarbij zij de mensen zullen laten staren. Een interactieve en theatrale act.

Alvast meer weten over Mosquitoes op stelten? Bekijk www.danceanddiversity.com dan hier!

Verzorgd door Maud Beurskens en Wouter Smeulders van Dance and Diversity.

In de Hoe?Zo! Show stellen nieuwsgierige kinderen vragen aan jonge wetenschappers op het podium. Aan de wetenschappers de taak om deze vragen in een race tegen de klok te beantwoorden. Wat het extra spannend maakt is dat de vragen niet alleen beantwoord moeten worden, maar de wetenschappers moeten het antwoord ook uitbeelden. De show wordt gepresenteerd door de enorm nieuwsgierige Boy Vissers, die ook nog even wil weten wat de wetenschappers nou elke dag precies doen. 

Alvast meer weten of de Hoe?Zo! Show? Bekijk https://hoezoshow.nl/ dan hier!

Verzorgd door onder anderen Boy Vissers, Lennart de Groot, Barbara Braams van de Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam.

In de grote Reptielen Feit & Fabel Quiz neemt de enige echte Sterrin jullie mee in de wondere wereld van reptielen! Zo leer je over het leven van slangen, hagedissen, schildpadden en krokodillen. Wat weet jij al over de zwarte mamba en Jezus Christushagedis? Hebben slangen eigenlijk vrienden en hoe oud worden reptielen nou echt? Je leert het allemaal tijdens deze interactieve Feit & Fabel Quiz. Kom je ook?

Ga mee op Expeditie en ervaar de wondere wereld van reptielen.

Alvast meer weten over De Grote Reptielen Feit & Fabel Quiz? Bekijk https://www.sterrinswildworld.nl/ dan hier!

Verzorgd door Sterrin Smalbrugge.