De Timecruisers zijn reusachtige fantasievoertuigen die lijken te zijn ontsnapt aan de verhalen van Jules Verne. Techniek uit verleden, heden en toekomst komt samen in deze bonte gevaarten die langzaam en met surrealistische geluiden door het publiek trekken.

Ze worden bestuurd door de tijdreizigers die met hun vreemde motoriek verwondering oproepen.  De mobiele kunstwerken zijn voor een deel gemaakt van gerecyclede materialen. Wie goed kijkt, ziet diverse onderdelen die gered zijn van de schroothoop en een tweede leven tegemoet gaan. Grote wielen, vleugels en straalmotoren symboliseren de snelheid die volgens Einsteins theorieën nodig zou zijn om de tijd te bedwingen.

Tijdschema: 
12:30 tot 13:00 uur
13:30 tot 14:00 uur
14:30 tot 15:00 uur

Meer weten over Timecruisers? Klik dan hier

Verzorgd door Abacus Theater

Laat je door de professor meenemen in een verhaal over de wetten van Newton, de wereld van elektriciteit, chemie of de krachten van het geluid. Elke show zit boordevol met leuke weetjes en verrassingen over de wetenschap!

Tijdschema:
13:30 tot 14:10 uur
16:20 tot 17:00 uur

Verzorgd door Mad Science Zeeland.

Stap in de spannende wereld van het VSC Verwondermuseum en word een wonderzoeker! Ga aan de slag met spannende objecten die je normaal alleen in een museum kunt zien, zoals de muziekmachines van Museum Speelklok. Spring op de fietsen van TU Delft Science Center, versla de luchtweerstand en race in virtual reality over de finish en ontdek hoe je zelf stroom kan maken met de OYFO-dynamo. Onderzoek het verleden samen met een echte archeoloog bij de bus van het Hunebedcentrum. En sluit je avontuur af in de 360-graden Beeld en Geluid photobooth, waar je een unieke 360-video kunt opnemen en delen met je fans.  Nog niet uit-verwonderd? Verwonder je verder bij 43 andere wetenschapsmusea door heel Nederland! Verzorgd door VSC en beeld door Fred Ernst

Als de Pop up ARTs opduikt met 2 dokterskoffers vol losse onderdelen en 8 lege lijsten, dan ben je vóór je het weet kunst aan het maken, ongeacht je leeftijd. Klaar? Dan mag jouw werk op de foto en het gebruikte materiaal weer terug in de koffer. Op naar de volgende onverwachte kunstenaar. Da’s nog eens duurzame kunst!

Wat overblijft is een mooi plaatje in je telefoon èn een goed gevoel. Kunst als medicijn!

Meer weten over Pop- up ARTs? Klik dan hier!

Verzorgd door Wendy van Zanten van Loket-Z

Marcel Levi (NWO) is de grote baas van alle wetenschappers in Nederland. Waarom is wetenschap zo belangrijk? Hoe kan de wetenschap de wereld redden? En wat heb je allemaal nodig om wetenschapper te worden? Voor alle wetenschappers in de dop is dit vragenvuur een absolute must! 

Tijd: 11:30 – 12:00

Lees hier meer over de Vraag maar Raak! shows.

Verzorgd door Marcel Levi

Ben jij een echte alleskenner? Dat gaan we testen in deze Feit of Fabel Quiz! In deze spelshow nodigt Klaas van Kruistum verschillende wetenschappers uit om jouw kennis te testen over dino’s, weer, sterrenstof en angst! Weet jij meer dan Klaas en de wetenschappers?

Tijdschema: 
11:30 – 12:00 | Het weer met Jennifer Faber
12:30 – 13:00 | Sterrenstof met Rasa Muller
14:30 – 15:00 | Dino’s met Pasha van Bijlert
15:30 – 16:00 | Angst met Lynn Mobach

Het weer en klimaat met Jennifer Faber
Wat weet jij van het weer? Jennifer Faber was jarenlang weervrouw voor RTL. Daarvoor studeerde ze meteorologie, dus zij kan als geen ander de feiten van de fabels onderscheiden.

Wat denk jij? Kan het alleen sneeuwen als het vriest? En is het waar dat de aarde kouder wordt als er smeltwater in de oceanen terechtkomt? Ontdek het bij de Feit of Fabel Quiz op Expeditie NEXT! Lees hier meer. 

Sterrenstof met Rasa Muller 
Is er iets of niets in het grote heelal? Waarom bestaan er sterren? Wat zijn neutrino’s? Wat zijn leuke feitjes over de ruimte? En zijn er eigenlijk ook fabels? Rasa Muller staat voor ons paraat! Lees hier meer. 

Dino’s met Pasha van Bijlert
Pasha van Bijlert en Klaas van Kruistum, wat wil je nog meer? Ga jij ook langs de Feit of Fabel Quiz? Geen stelling over dino’s is te gek. Herken jij de fabels tussen de feiten? Lees hier meer. 

Bang zijn met Lynn Mobach 
Bang zijn we allemaal wel eens. Maar toch weten we er niet alles vanaf! Kom naar de Feit of Fabel Quiz en leer van Lynn Mpobach hoe je het beste om kan gaan met angst en spanning! Lees hier meer. 

Op een podium heet Anna de kinderen en gasten welkom en stelt ze voor aan een reeks wetenschappers. Elke gast wordt door Anna voorgesteld en beantwoordt vragen van de kinderen uit de zaal. Anna stelt vragen als het stil valt en coördineert welke kinderen de vragen kunnen stellen. Ze vat samen waar nodig.

In totaal zijn er 5 gasten, die allemaal een half uur op het podium staan.

Tijdschema: 
11:30 – 12:00 | Alles over wetenschap met Marcel Levi
12:30 – 13:00 | Alles over reptielen met Sterrin Smalbrugge
13:30 – 14:00 | Alles over dino’s met Jimmy de Rooij
14:30 – 15:00 | Alles over dieren en gevoelens met Mariska Kret
15:30 – 16:00 | Alles over gezondheid met Diederik Gommers

Verzorgd door Anna Gimbrère, verbonden aan de KRO-NCRV

Alles over wetenschap met Marcel Levi 
Marcel Levi (NWO) is de grote baas van alle wetenschappers in Nederland. Waarom is wetenschap zo belangrijk? Hoe kan de wetenschap de wereld redden? En wat heb je allemaal nodig om wetenschapper te worden? Voor alle wetenschappers in de dop is dit vragenvuur een absolute must! Kom tussen 11:30 en 12:00 uur langs om Marcel Levi te horen spreken. Lees hier meer. 

Alles over reptielen met Sterrin Smalbrugge 
Misschien ken je Sterrin wel van YouTube, van een van haar educatieve theatershows, van National Geographic Junior, van TV-programma’s of van haar kinderboeken over reptielen. Sterrin bestudeert reptielen en amfibieën over de hele wereld en is expert hierin. Ze is ook nog eens super goed in vragen beantwoorden. Heb jij een brandende vraag? Of wil je meer leren? Vraag Sterrin maar raak! Lees hier meer. 

Alles over dino’s met Jimmy de Rooij 
Jimmy heeft altijd al versteld gestaan van verschillende dieren. Voor Jimmy zien uitgestorven dieren eruit als wezens uit een andere wereld. In zijn onderzoek richt Jimmy zich vooral op de groei, ontwikkeling en het gedrag van gehoornde dinosaurussen. Lees hier meer. 

Alles over dieren en gevoelens met Mariska Kret
Mariska Kret is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Leiden. Mariska is nieuwsgierig naar de emoties van dieren en doet hier ook onderzoek naar. Lijken de emoties van mensen en dieren namelijk op elkaar? Lees hier meer. 

Alles over gezondheid met Diederik Gommers
Diederik Gommers is dokter en baas van de afdeling intensive care in het Erasmus MC in Rotterdam. De intensive care is de plek in het ziekenhuis waar mensen liggen die heel ziek zijn. Hierdoor weet Diederik heel veel over gezondheid en kan daarom al jullie vragen beantwoorden. Lees hier meer. 

 

Ontdek de toren door de 100 treden te beklimmen! In het jaar 1230 is er begonnen met het bouwen van de toren. In de loop der jaren heeft de toren verschillende rampen gekend. Op de toren staat een torengids klaar om je daar alles over te vertellen en hoe de toren verschillende keren weer is opgebouwd.

De Librije is een bijna 500 jaar oude kettingbibliotheek waar hele oude boeken liggen. Ontdek wat voor soort boeken dit zijn en luister naar het verhaal van de duivelspoot of het plassende vrouwtje. Wat doen die nou in de kerk? Elk kwartier start er een korte rondleiding. Er kunnen maximaal 8 personen tegelijk naar binnen.

Kruip in de huid van een journalist en doe samen met Tako Rietveld en een echte cameraman verslag van Expeditie NEXT. Interview wetenschappers, kinderen en ouders! Stel je vragen, geef je mening en vertel je eigen verhaal als verslaggever.

Begeleiding door Kindercorrespondent Tako Rietveld die verslaggever en presentator was bij het NOS Jeugdjournaal.

Wil jouw kind graag meedoen aan de workshop met Tako Rietveld? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: info@expeditienext.nl. Kies een van de volgende tijdstip(pen): 11.00, 12.00, 14.00 of 15.00 en geef je op met je naam + leeftijd. Wees op tijd, want er is beperkt plek.

Meer weten over de Kindercorrespondent? Zie dan de video van Expeditie NEXT 2023 in Middelburg gemaakt door onze kinderredactie.

Verzorgd door Tako Rietveld, Kindercorrespondent