Hee, kijk eens aan, bezoek! Wat leuk dat jij een kijkje komt nemen op mijn pagina! Ik zal me even voorstellen: mijn naam is Hannah Klaver en ik zorg dat alles hier op rolletjes loopt. Laat je niet foppen door mijn uiterlijk: Ik ben misschien klein van stuk, maar sta mijn mannetje wel, hoor! Als het moet leg ik met gemak drie boeven tegelijk in de knoop. 

Ik zit alleen met een klein probleempje, waar ik wat hulp bij kan gebruiken. Of eehm… een groot probleem eigenlijk! De kluis van Franeker, met al het geld van de stad, wordt bedreigd! Samen kunnen we er vast achterkomen wie de kluis wil stelen en hoe we de stad kunnen redden. Ga je mee op onderzoek? Als echte detectives speuren we naar aanwijzingen, waarbij we allerlei kennis opdoen en samenwerken met de politiek, de politie en de rechtbank. En we stellen ook heel veel vragen. Waarom zou iemand iets willen stelen, bijvoorbeeld. Kunnen we zelf alles wat we hebben niet wat meer met elkaar delen? Hoe maken we samen de wereld een beetje eerlijker? Als jouw speurneuzenbloed hiervan sneller gaat stromen, ga dan zeker mee op expeditie: bewaak de kluis van Franeker! 

Informatie vliegt ons om de horen, van sociale media tot televisie en de radio. Hoe weet je nou wat waar is en wat niet? Ga als echte factchecker op zoek naar de waarheid in deze escaperoom over nepnieuws! Kan jij valse informatie vinden in de verhalen en Facebookberichten? Wat doe je als je in een informatiebubbel terechtkomt en herken jij een deep fake video? Ga op zoek naar antwoorden om zo de waarheid te ontdekken!

Er zijn genoeg aanwijzingen om vast te stellen dat de boef schuldig is! De rechter gaat zijn vonnis spreken. Maar de advocaat gaat de boef verdedigen om zijn straf zo laag mogelijk te houden. Ga naar de rechtbank en ervaar hoe het is om in de rechtszaal te zitten.

De boef is gepakt! We gaan de waarheid naar boven halen.  Zal de boef zijn fouten bekennen? Of beroept hij zich op zijn recht om te zwijgen? Doe mee met het interactieve verhoorspel. Speel jij de boef, de jury of de advocaat?

De stad Democracity heeft JOUW hulp nodig om democratisch te beslissen wat er nog meer in de stad gebouwd gaat worden: bedrijven, of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Je hebt maar een beperkt budget, dus je moet keuzes gaan maken. Om het eens te worden over de inrichting van de stad, richten jullie verschillende politieke partijen op en ga je daarna met elkaar in debat om deze keuzes te maken. 

 

In haar opleiding heeft Hannah Klaver geleerd om de wereld door verschillende brillen of perspectieven te bekijken, zodat zij niets over het hoofd ziet. Bij elke bril horen andere onderzoeksvragen. Lukt het jou ook om door een andere bril te kijken? Gooi met de perspectievendobbelsteen en kijk welke vragen jij kunt bedenken.

Hoe zou jij het geld verdelen als jij de baas was?   Elk jaar op Prinsjesdag komt de minister van Financiën met het Koffertje naar de Tweede Kamer. In dit koffertje zit de begroting voor Nederland, oftewel een voorstel waaraan het geld wordt uitgegeven. Moeten er meer juffen of meesters komen of meer agenten? Meer bomen of meer wegen? De Tweede Kamer beslist waar het geld besteed wordt. Vandaag krijg jij de kans om het geld te verdelen! Wat kies jij?

 

Wil jij boeven vangen? Maak kennis met een spannend forensisch onderzoek bij CSI Franeker! Je krijgt een labjas, handschoenen en een mondkapje om vervolgens de bewijsstukken in het daglicht te bekijken. Je leert onderzoekende vragen te stellen die van belang zijn om een misdrijf op te lossen. 

In Nederland leven we in een democratie. Als je 18 jaar bent, mag je mee bepalen wie er voor jou de keuzes maakt in de politiek. Dit noemen we stemrecht. Maar wat als kinderen stemrecht zouden hebben? Zou de verkiezingsuitslag heel anders zijn denk je? En wie zou volgens jou de premier van Nederland moeten worden? Doe mee aan een echte politieke verkiezing! Wie vind jij betrouwbaar en interessant? Wie krijgt jouw stem?

Het lijkt alsof er iemand op zoek is geweest naar de Wetenschat van Professor Nova Next en heeft geprobeerd alle kennis te stelen! Het is heel belangrijk om snel te weten te komen wat er is gebeurd en wie de boef is. Zou hij sporen hebben achtergelaten op de plaats delict? En met welke sporen komen we er dan achter wat er is gebeurd? Dat is nog niet zo makkelijk!