Hee, kijk eens aan, bezoek! Wat leuk dat jij een kijkje komt nemen op mijn pagina! Ik zal me even voorstellen: mijn naam is Hannah Klaver en ik zorg dat alles hier op rolletjes loopt. Laat je niet foppen door mijn uiterlijk: Ik ben misschien klein van stuk, maar sta mijn mannetje wel, hoor! Als het moet leg ik met gemak drie boeven tegelijk in de knoop. 

Ik zit alleen met een klein probleempje, waar ik wat hulp bij kan gebruiken. Of eehm… een groot probleem eigenlijk! De kluis van Middelburg, met al het geld van de stad, wordt bedreigd! Samen kunnen we er vast achterkomen wie de kluis wil stelen en hoe we de stad kunnen redden. Ga je mee op onderzoek? Als echte detectives speuren we naar aanwijzingen, waarbij we allerlei kennis opdoen en samenwerken met de politiek, de politie en de rechtbank. En we stellen ook heel veel vragen. Waarom zou iemand iets willen stelen, bijvoorbeeld. Of hoe maken we samen de wereld een beetje eerlijker?

Als jouw speurneuzenbloed hiervan sneller gaat stromen, ga dan zeker mee op expeditie: Bewaak de kluis van Middelburg! 

Kom langs bij het mobiele Media Lab van de Nederlandse politie. Je kunt er games spelen, al je vragen stellen over de politie en in gesprek met de politie uit Middelburg over wat jij belangrijk vindt voor een veilig Middelburg en Nederland.

Weet jij wat er precies gebeurt in de rechtbank? Wat doen de rechter en advocaat? Wat voor rol heeft de officier van justitie? Dat ontdek je bij het naspelen van een waargebeurde rechtszaak!

Een student uit Delft die in de bibliotheek komt om te studeren, trekt graag zijn schoenen uit. Maar… deze student heeft last van zweetvoeten! Elke keer als hij in de bibliotheek is, veroorzaakt de lucht van zijn voeten overlast. Bestaat er een recht op zweetvoeten? Tijdens deze workshop speel je samen met andere kinderen deze rechtszaak na met alle rollen die in een rechtbank voorkomen.

Tijden:

12:00 – 12:30 uur

13:30 – 14:00 uur

15:00 – 15:30 uur

16:30 – 17:00 uur

Artificiële intelligentie (AI) roept veel vragen op: hoe moeten we ermee omgaan en wat betekent het voor ons? Vind jij het ook interessant om mee te praten, leren en filosoferen over AI? En lijkt het je leuk om een kijkje te nemen achter de schermen bij een podcast? Kom langs en praat mee met een filosoof en andere kinderen! De podcast wordt na Expeditie NEXT gemonteerd en gepubliceerd, dus je kunt jezelf op Spotify terughoren!

Tijden:

12:30 – 13:00 uur

14:30 – 15:oo uur

16:30 – 17:00 uur

Wat hebben alle kinderen (in Nederland en daarbuiten) écht nodig om gezond en veilig op te groeien? School? Een telefoon? Tijd voor jezelf? Ontdek in deze korte workshop welke rechten er in het Kinderrechtenverdrag staan en laat ons weten welke rechten jij het belangrijkst vindt. Liever even spelen? Doe dan mee met kinderrechten memory!

Tijden:

11:15 – 11:45 uur

12:45 – 13:15 uur

14:15 – 14:45 uur

15:45 – 16:15 uur

Mensenrechten beschermen de waardigheid van ieder mens. Voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen, zichzelf mag zijn en een talent kan inzetten. Je hebt deze rechten, omdat je simpelweg mens bent. Welk geslacht, afkomst of handicap je ook hebt.

Leer met deze activiteit het verschil tussen wensen (niet nodig, meer ‘luxe’) en behoeften (écht nodig). Voor die behoeften zijn wereldwijd afspraken gemaakt en die gelden voor alle mensen op de wereld. Je komt erachter welke mensenrechten jij belangrijk vindt voor jezelf en voor anderen.

Daarna maken wij met jou een selfie voor de Mensenrechtenspiegel met een mensenrechtenbord die je zelf mag uitkiezen. Deze selfie kan je daarna delen op sociale media waarmee je aandacht kunt vragen voor #MensenrechtenVoorIedereen.

Lijkt het jou leuk om op een creatieve manier kennis te maken met de politiek? Kom tekenen, verkleden en jezelf openstellen voor politiek. Leer ook dat de politiek een plek is voor iedereen en er bijvoorbeeld niet alleen maar mannen rondlopen. Een vrouwelijke politica komt praten èn er wordt voorgelezen uit het boek “Mama is minister-president”. Doe mee en ervaar hoe leuk de politiek kan zijn!

Gooi met de perspectievendobbelsteen: welke onderzoeksvragen kun jij bedenken? Ervaar hoe je de wereld door verschillende brillen of perspectieven kunt bekijken en daar steeds andere onderzoeksvragen en oplossingen bij kunt verzinnen.

Help! Er is iets gestolen. Help de politie om de dader te vinden. Doe mee aan dit onderzoek en help de wetenschap een stukje verder. Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Ben jij tussen de 8 en 12 jaar oud? Kom Hackshield spelen! Met deze online game leer je alles over online veiligheid. Word een cyberagent en maak de online wereld van Middelburg veiliger!