Mooi hè, de natuur. Kijk maar eens uit je raam. Je ziet er vast iets iets wat leeft. Die grassprieten tussen de tegels, mos op de muren, de duiven op het balkon, de planten in je vensterbank, het zijn werelden op zich. Waanzinnig! En alles staat met elkaar in verbinding. Elke zee, elk diertje, ieder stukje natuur is belangrijk.
Sneek Stronk is mijn naam. En ik vind de natuur súperbelangrijk. Waar ik vandaan kom, in de toekomst, staat half Nederland onder water. Op het strand liggen in Utrecht is soms best leuk, maar ik denk dat de rest van het land en alle mensen en dieren die daar leven liever geen natte voeten willen… Hoe beschermen we de rijke natuur van ons piepkleine landje? Duik met mij mee in de jungle van alle wetenschap op dit gebied en we zoeken het samen uit. Geweldig toch? We ontdekken hoe we het best onze rommel kunnen opruimen, leren meer over schone energie en wat wij zelf kunnen doen om die natuurschat te beschermen!
Ben jij ook het natuurtalent dat wij zoeken? Ga mee op expeditie: Het woeste land.
Ga op excursie met Boswachter Tim. Misschien ken je hem wel van KRO-NCRV’s Beestenbrigade op Zappelin. Ontdek welke planten en bomen er in Middelburg staan. Ben jij de eerste die een vlinder ziet fladderen? Herken je een boterbloem en fluitenkruid? Ga samen met Tim op avontuur en ontdek hoe tof het is om buiten te zijn!
Let op, beperkte plekken dus reserveer op de dag zelf een plekje door je in te schrijven bij de bar op het Abdijplein. Vooraf inschrijven niet mogelijk, alleen op de dag zelf!
Tijden:
11:30 – 12:00 uur
12:30 – 13:00 uur
13:30 – 14:00 uur
14:30 – 15:00 uur
15:30 – 16:00 uur
16:30 – 17:00 uur
Dit progamma is onderdeel van Op zoek naar de nieuwe Johannes Goedaert.
Ga mee op stadssafari! Tijdens een wandeling hoor je de spannendste verhalen over dieren in de stad en hoe de natuur zich aanpast aan de mens. Van meeuwen die zelf de boodschappen doen tot vissen met een eigen deurbel.
Ga mee op Expeditie en ervaar dat de stad vol zit met dieren! En niet zomaar dieren, maar beesten met de spannendste verhalen!
Tijden:
12:30 – 13:00 uur
13:30 – 14:00 uur
14:30 – 15:00 uur
Tussen 15:30 en 16:00 uur geeft Auke-Florian een signeersessie bij de Drvkkery!
Bas Wattel werkt sinds dit jaar als stadsecoloog voor de gemeente Middelburg. De stad waar hij geboren is en waar hij al van jongs af aan door de parken en bosjes loopt op zoek naar leuke planten en dieren. Daarom is hij toegepaste biologie gaan studeren, zodat hij de hele dag de natuur kan bestuderen. Tijdens zijn studie heeft hij onderzoek mogen doen op de meest mooie plekken van de wereld! Zo heeft hij een half jaar lang elke nacht op het strand van Costa Rica gelopen op zoek naar zeeschildpadden. In Ijsland ging hij op zoek naar vissen in grotten en in hele koude, of hele warme rivieren.
Dat was natuurlijk heel bijzonder, maar eigenlijk is de natuur in Nederland net zo mooi. Je moet soms alleen wat beter zoeken. Daarom gaat hij samen met jullie op zoek naar de leukste planten en dieren die we kunnen vinden in de binnenstad van Middelburg! Ga je mee?
Tijden:
12:00 – 12:30 uur
13:00 – 13:30 uur
14:00 – 14:30 uur
15:00 – 15:30 uur
16:00 – 16:30 uur
NIOZ en het Watersnoodsmuseum nemen je mee naar dijkdoorbraken in 1953. Wat betekenden die voor de inwoners van Zeeland?
Opa’s en oma’s in Zeeland kunnen het zich nog goed herinneren: de watersnoodramp van 1953, waarbij de dijken het begaven en veel mensen en dieren verdronken en hun huizen verloren. In een snelle stroomgoot doen we een dijkdoorbraak na: zo zie je hoe het water tekeergaat als een dijk doorbreekt. Maar ook hoe planten voor de dijk deze golven remmen en iedereen meer tijd geven om veilig weg te komen.
We hebben er elke dag mee te maken, maar weten we er ook genoeg over? Maak kennis met teveel water, een tekort aan water, vies water, en hoe je water weer schoon kan maken. Hiervoor tonen wij verschillende experimenten: van wat er gebeurt met regen in een woonwijk, tot het proeven van verschillende soorten water. Van water schoonmaken tot het bekijken van bacteriën onder een microscoop! Kom langs en ontdek hoe water ons dagelijks leven beïnvloedt en dat water niet altijd hetzelfde is.
Wormen vies? Nee! Wist je dat wormen juist super belangrijk zijn? Ze eten afval op en poepen compost uit. Zo houden ze onze grond vruchtbaar. En jij kan nu met ze samenwerken. Maak met hulp van wormen en afval je eigen wormenboerderij. En neem een kleine compostfabriek mee naar huis.
Het leven onder onze voeten? We lopen er meestal aan voorbij. Toch is die jungle vol bodemdieren heel belangrijk. Kom een kijkje nemen in het Bodemdierendoolhof en ontdek wat er allemaal onder onze voeten gebeurt. We draaien de rollen een keer om: jij duikt onder de grond en ziet de bodemdieren van dichtbij. Wat zie je allemaal?
De stijgende zeespiegel vormt een grote bedreiging, ook voor de veiligheid van Zeeland. De Westerschelde is het enige nog open estuarium, dat is een monding van een rivier waarbij zoet rivierwater en zout zeewater vermengd worden. Hoe houden we Zeeland veilig voor de volgende generaties? Als we de Westerschelde open willen houden, zullen we keuzes moeten maken! Nieuwsgierig? Kom dan kijken bij onze haringkar over dubbele dijken!
Ga mee op Expeditie en ervaar hoe we de Westerschelde kunnen beschermen tegen een stijgende zeespiegel.
Poep dat helpt het klimaat te redden. Kan jij het je voorstellen? Wat heeft walvispoep met ons klimaat te maken? Hitte, droogte en overstromingen zorgen ervoor dat dieren niet meer goed kunnen leven in hun eigen gebied. Dit geldt ook voor walvissen, die ook nog eens last hebben van vissers. Walvispoep betekent juist heel veel voor de biodiversiteit en het klimaat. Hoe meer walvissen, hoe beter dus!
Kom hier meer over leren en help mee met het bouwen aan een systeem dat ervoor zorgt dat dieren weer fijn kunnen leven en spelen in hun eigen huis!