Mooi hè, de natuur. Kijk maar eens uit je raam. Je ziet er vast iets iets wat leeft. Die grassprieten tussen de tegels, mos op de muren, de duiven op het balkon, de planten in je vensterbank, het zijn werelden op zich. Waanzinnig! En alles staat met elkaar in verbinding. Elke zee, elk diertje, ieder stukje natuur is belangrijk. 

Sneek Stronk is mijn naam. En ik vind de natuur súperbelangrijk. Waar ik vandaan kom, in de toekomst, staat half Nederland onder water. Op het strand liggen in Utrecht is soms best leuk, maar ik denk dat de rest van het land en alle mensen en dieren die daar leven liever geen natte voeten willen… Hoe beschermen we de rijke natuur van ons piepkleine landje? Duik met mij mee in de jungle van alle wetenschap op dit gebied en we zoeken het samen uit. Geweldig toch? We ontdekken hoe we het best onze rommel kunnen opruimen, leren meer over schone energie en wat wij zelf kunnen doen om die natuurschat te beschermen!

Ben jij ook het natuurtalent dat wij zoeken? Ga mee op expeditie: Het woeste land

Bouw een dijk in het klein bij een rivier. Is de dijk sterk genoeg om hoogwater te weerstaan? De gebouwde dijken worden met écht water getest op onder meer stevigheid. Naast het dijken bouwen wordt met een 3D-model van Nederland de bijzondere Nederlandse delta en uitdagingen in de watersector toegelicht.

Meer weten over Dijken bouwen? Zie www.watermuseum.nl 

Verzorgd door Joachim Smits en Tom Haage van Stichting Nederlands Watermuseum en JESPER-educatie

Voel, ruik en ontdek bio-based producten, gemaakt van natuurlijke materialen. Voer proefjes uit om te zien hoe deze materialen kunnen worden omgezet in nieuwe producten. Speel een interactief rollenspel waarin je verschillende beroepen verkent die het klimaat kunnen helpen. Samen gaan we voor een duurzame toekomst!

Meer weten? Zie dan https://www.genb-project.eu/

Verzorgd door John Vos, Bas Davidis en Marisa Groenstege van Generation Bioeconomy (GenB). Mogelijk gemaakt door BTG; gesponsord by Horizon Europe

Wat is het effect van kunstmest op het groeien van plantjes in een gezonde bodem? Zoek het tot op de bodem uit in een VR-spel!

Meer weten over Going undergrond? Zie https://www.microp.org/ 

Verzorgd door Katinka Zinner M.Sc., Sanne Klaassen van de Universiteit van Amsterdam FNWI, samen met vijf andere universiteiten in Nederland

Kom van alles te weten over dino’s tijdens de Feit of Fabel Quiz met dinosaurusexpert Pasha van Bijlert.

Meer weten over Pasha van Bijlert? Zie https://www.instagram.com/pashavanb/ 

Verzorgd door Pasha van Bijlert van de Universiteit Utrecht en Naturalis Biodiversity Center

Hoe werkt het weer? En hoe kan je het weer voorspellen? Leer meer over het weer door verschillende proefjes te doen samen met wetenschappers van het KNMI. Ontdek hoe een wolk ontstaat en leer waarom we seizoenen hebben. Ook kan je ontdekken hoe het is om meteoroloog te zijn. In een weerkamer-simulatie leer je wat er gebeurd als er een storm op komst is: geef jij code geel, oranje of rood?

Verzorgd door KNMI

In de stad zijn allerlei wilde planten te vinden. Ze groeien op eigen kracht, ze bieden voedsel en een schuilplaats aan allerlei dieren. Doe mee aan echt onderzoek naar stoepplanten en naar korstmossen, en ontdek dat in sommige soorten in de tijd van Martinet nog helemaal niet in Nederland groeiden. Twee wetenschappers van de Hortus doen onderzoek naar stadsnatuur: Tim Claerhout kijkt naar korstmossen, Nienke Beets naar stoepplanten. Help mee met het onderzoek!

Alvast meer weten over Stadsnatuur in beweging? Bekijk www.stoepplantjes.nl. 

Verzorgd door Hortus botanicus Leiden van Universiteit Leiden

Natuurexcursies: Wildebras gaat 3x een half uurtje met een groepje van maximaal 20 kinderen op natuurexcursie in de Bleek en Benedentuin in Zutphen! Hier ontdekken ze allemaal gekke diersoorten, waar Wildebras wat over vertelt en die wij geprint in de tuin plaatsen.

Wildebras vertrekt om 12:00, 13:00, 14:00 uur vanaf het Expeditiebureau en loopt een half uurtje met een groepje kinderen. Voor de excursie is het verplicht om vooraf een tijdslot te reserveren en een ticket te halen bij het Expeditiebureau op Expeditie NEXT.

Theatercollege Stadssafari met Auke-Florian: in de middag sluit Wildebras aan bij het theatercollege Stadssafari met Auke-Florian. 

Alvast meer weten over Wildebras? Bekijk https://www.instagram.com/wildebras.official/. 

Verzorgd door Wildebras

Iedereen heeft wel eens een dinosaurus gezien. Deze enorme dieren zijn vooral bekend uit de Jurassic Park- en Jurassic World-films. Maar hoe goed kennen we de dinosaurussen nou echt? En wat kunnen wij leren van hun fossielen? Dino-onderzoeker Jimmy de Rooij biedt met de nieuwste technieken een verse blik op het leven van dinosaurussen. Kom langs, en stel al je prangende vragen over het leven uit de prehistorie!

Verzorgd door Jimmy de Rooij 

Kom braakballen van uilen uitpluizen! Je leert zodoende wat een braakbaal is en ontdekt aan de hand van gevonden botjes welke muizen de uilen gegeten hebben. Ook leer je welke uilen er allemaal zijn en dat die allemaal hun eigen eten hebben.

Alvast meer weten over Braakballen pluizen? Bekijk https://www.ivn.nl/afdeling/zutphen/

Verzorgd door IVN Zutphen