Poep dat helpt het klimaat te redden. Kan jij het je voorstellen? Wat heeft walvispoep met ons klimaat te maken? Hitte, droogte en overstromingen zorgen ervoor dat dieren niet meer goed kunnen leven in hun eigen gebied. Dit geldt ook voor walvissen, die ook nog eens last hebben van vissers. Walvispoep betekent juist heel veel voor de biodiversiteit en het klimaat. Hoe meer walvissen, hoe beter dus!
Kom hier meer over leren en help mee met het bouwen aan een systeem dat ervoor zorgt dat dieren weer fijn kunnen leven en spelen in hun eigen huis!
Mooi hè, de natuur. Kijk maar eens uit je raam. Je ziet er vast iets iets wat leeft. Die grassprieten tussen de tegels, mos op de muren, de duiven op het balkon, de planten in je vensterbank, het zijn werelden op zich. Waanzinnig! En alles staat met elkaar in verbinding. Elke zee, elk diertje, ieder stukje natuur is belangrijk.
Sneek Stronk is mijn naam. En ik vind de natuur súperbelangrijk. Waar ik vandaan kom, in de toekomst, staat half Nederland onder water. Op het strand liggen in Utrecht is soms best leuk, maar ik denk dat de rest van het land en alle mensen en dieren die daar leven liever geen natte voeten willen… Hoe beschermen we de rijke natuur van ons piepkleine landje? Duik met mij mee in de jungle van alle wetenschap op dit gebied en we zoeken het samen uit. Geweldig toch? We ontdekken hoe we het best onze rommel kunnen opruimen, leren meer over schone energie en wat wij zelf kunnen doen om die natuurschat te beschermen!
Ben jij ook het natuurtalent dat wij zoeken? Ga mee op expeditie: Het woeste land.
Hoe werken we samen met de natuur om Nederland te beschermen tegen het water? Door klimaatverandering, bodemdaling en zeespiegelstijging wordt Nederland steeds kwetsbaarder voor overstromingen. We moeten nu al bedenken hoe we droge voeten blijven houden in de toekomst. Om de risico’s te beperken kan de zoute natuur ons een handje helpen en zijn er steeds betere dijken nodig. Wat werkt beter tegen golven: een dijk van beton of een levende dijk?
Veroorzaak een stormvloed en zie hoe zoute natuur helpt om ons land te beschermen tegen de stijgende zeespiegel!
Oh nee! De autoband van Dr. Rubber is kapot. Kun jij hem helpen om van de kapotte band weer een gloednieuwe te maken? Ga op expeditie met Dr. Rubber en speel gave spellen in zijn laboratorium! Vergeet niet om een coole foto te maken, dan kun je thuis laten zien dat je een échte wetenschapper bent!
Onderzoek met ons mee hoe zeewier ons kan helpen bij een klimaatvriendelijke toekomst! Bijvoorbeeld als gezonde en lekkere vleesvervanger of als bioplastic. Leer meer over verschillende soorten zeewier. Proef, voel en ontdek wat je allemaal kan met deze zilte, Zeeuwse planten!
De Middelburger Johannes Goedaert beschreef 400 jaar geleden als eerste de metamorfose van insecten. Onderzoek naar dieren en planten is ook in 2023 nog heel belangrijk. Daarom gaan we tijdens Expeditie NEXT proberen om op één dag wel 100 verschillende soorten te vinden! Loop mee met de wandeltocht om insecten, planten en vogels te spotten of kom in de tent meer te weten over biodiversiteit. Ben jij aan het eind van de dag de nieuwe Johannes Goedaert?
Ga mee op ontdekking onder de grond! Neem met een VR-bril een kijkje in de wereld van onze bodem en help bijvoorbeeld een wetenschapper beter te begrijpen wat het effect is van kunstmest op het groeien van gewassen. De grote vraag hierbij is: wat is een gezonde bodem?
Zoek het tot op de bodem uit!
Ga mee op Expeditie en ervaar spelenderwijs wat het onderzoek inhoud van de biologen die werken voor Microp.
Weet jij al wat vlas is? Kom het ontdekken bij de Vlasstraat! Met een ‘reis door de tijd’ leer je alles over de oude én nieuwe verrassende manieren om vlas te gebruiken. Steek zelf je handen uit je mouwen en maak je eigen tegel!
Ga mee op Expeditie en ervaar de interessante kenmerken en toepassingen van dit eeuwenoude coole gewas.