Ga op excursie door de prachtige Martenatuin met Boswachter Tim. Misschien ken je hem wel van KRO-NCRV’s Beestenbrigade op Zappelin. Ontdek welke planten en bomen er in de tuin staan. Ben jij de eerste die een vlinder ziet fladderen? Of herken jij een boterbloem of fluitenkruid? Ga samen met Tim op avontuur en ontdek hoe tof het is om buiten te zijn!

De Martenatuin is een grote stadstuin achter Museum Martena, midden in de binnenstad van Franeker. Vanuit de Voorstraat, de drukste winkelstraat van Franeker, loop je zo de kleurrijke oase van rust in!

 

Mooi hè, de natuur. Kijk maar eens uit je raam. Je ziet er vast iets iets wat leeft. Die grassprieten tussen de tegels, mos op de muren, de duiven op het balkon, de planten in je vensterbank, het zijn werelden op zich. Waanzinnig! En alles staat met elkaar in verbinding. Elke zee, elk diertje, ieder stukje natuur is belangrijk. Wat zeg je? Die spin op je muur?… eehm… ja, die heeft ook zeker nut. Haal jij ‘m even weg? Ik moet nódig even iets anders doen. Me verstoppen in een hoekje bijvoorbeeld, brr, ik hou niet zo van spinnen! 

Goed. Daar ben ik weer. Sneek Stronk is mijn naam. Waar waren we? O, ja, de natuur! Die is dus súperbelangrijk. Waar ik vandaan kom, in de toekomst, staat half Nederland onder water. Op het strand liggen in Utrecht is soms best leuk, maar ik denk dat de rest van het land en alle mensen en dieren die daar leven liever geen natte voeten willen… Hoe beschermen we de rijke natuur van ons piepkleine landje? Duik met mij mee in de jungle van alle wetenschap op dit gebied en we zoeken het samen uit. Geweldig toch? We ontdekken hoe we het best onze rommel kunnen opruimen, leren meer over schone energie en wat wij zelf kunnen doen om die natuurschat te beschermen!

Ben jij ook het natuurtalent dat wij zoeken? Ga mee op expeditie: Het woeste land

Wil jij zien hoe we ervoor kunnen zorgen we plastic slimmer kunnen gebruiken. Zodat het niet meer in de mooie oceaan belandt?  In de kleurrijke container van Plastic Quest staan verschillende machines die jou laten zien hoe we plastic opnieuw kunnen hergebruiken, wat uiteindelijk zorgt voor een mooiere wereld!

Waarom zouden we plastic verspillen, als we er hele toffe dingen van kunnen maken. Maak hier toffe nieuwe dingen met kunststofafval en 3D printers!

Bij Plastic Recycle ontdek je hoe je van gebruikt plastic nieuwe dingen kan maken. Door het maken van je eigen kunstwerk kan je een kijkje nemen bij het recycleproces. Alle gebruikte stukjes plastic en kunststof tover jij met een 3D-pen om in een gaaf kunstwerk! 

De zee is zo groot en er valt veel te ontdekken. Kom binnen in het laboratorium van NIOZ en doe zelf allerlei proefjes. Zoek bijvoorbeeld uit wat er met schelpjes gebeurt als er meer CO2 in de oceaan komt. Tuur door een microscoop naar diertjes in zeewater. Of bekijk diepzeekoraal in het donker. Net als een echte onderzoeker in een lab op zee!

Afval scheiden met nieuwe technieken: hoe kun je zoveel mogelijk afval sorteren in deelstromen? Omrin laat van dichtbij zien hoe afval scheiden in hun fabrieken in zijn werk gaat. Via de VR bril stap je letterlijk ín het sorteersysteem en maak je kennis met de geavanceerde fabrieken en de nieuwe technieken waarmee verschillende soorten afval gescheiden worden. Of speel het afvalspel en laat zien hoe goed jij bent in afval scheiden!

 

Ooit een dinobot van 100 miljoen jaar oud aangeraakt? Of een uil geaaid? In het Verwonderkabinet mag het niet alleen, aanraken is zelfs verplicht! Op een aantal mooi aangeklede tafels staan verwonderobjecten: objecten uit de natuur die leiden tot goed kijken, eigen vragen en redeneren. Vergelijk bijvoorbeeld de schedel van een tijger met die van een otter en een baviaan. Welke verschillen zie je, of welke overeenkomsten? En wat kun je aan de schedel afleiden over het uiterlijk en gedrag van het dier?

 

Kruip in de huid van een trekvogel en ervaar je kansen en gevaren tijdens de vogeltrek. Trekvogels, zoals ganzen en kanoeten, zien veel van de wereld. Tijdens hun avonturen hebben ze soms wind mee, en soms de wind tegen. Dat kost de vogels energie en tijd. Lukt het jou om als trekvogel op tijd in je broedgebied in het Hoge Noorden te komen?

 

Waar komt is jouw energie vandaan in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend. De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging voor jullie! Ga jij deze uitdaging aan?

 

Poep dat helpt het klimaat te redden. Kan jij het je voorstellen? Wat heeft walvispoep met ons klimaat te maken? Hitte, droogte en overstromingen zorgen ervoor dat dieren niet meer goed kunnen leven in hun eigen gebied. Dit geldt ook voor walvissen, die ook nog eens last hebben van vissers. Walvispoep betekent juist heel veel voor de biodiversiteit en het klimaat. Hoe meer walvissen, hoe beter dus!

 

Help mee met het bouwen aan een systeem dat ervoor zorgt dat dieren weer fijn kunnen leven en spelen in hun eigen huis!