Klaar voor de start? Mooi! Ik heb gehoord dat jij een sportief type bent! Houd je van rennen, vliegen, springen? Ik wel! Mijn naam is dokter Kyona enne… ik zit niet graag stil. Met mijn team wetenschapskampioenen probeer ik te ontdekken hoe we nóg beter, nóg sneller en nóg slimmer kunnen worden. Dat doen we bijvoorbeeld door te kijken wat er in een mensenlichaam en in hersenen gebeurt. We willen alles weten over voeding, over gezondheid en over lekker in je vel zitten. Zo ontdekken we de succesformule voor de gezondste kampioenen van de toekomst. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen, dus jouw hulp daarbij kan ons kampioenenteam goed gebruiken! 

Klaar voor de start? Let’s go! Ren naar Expeditie Kampioenenkoorts

 Duik in de gezellige virtuele wereld van KampVuuR en speel op het festival het virtuele spel uit. Door mee te spelen, draag je bovendien je steentje bij aan de wetenschap! 

Als een hagedis zijn staart kwijt raakt, kan hij binnen anderhalve maand een nieuwe aan laten groeien. Het zou wat zijn als mensen ook hun eigen lichaam konden repareren. Er zijn wetenschappers die hier onderzoek naar doen in de allerkleinste bouwsteentjes van het lichaam: de cellen. En raad eens? Het lijkt te kunnen!

Wetenschappers kunnen levende cellen de opdracht geven om het lichaam te repareren. Kom naar het laboratorium om te kijken hoe dat werkt en neem zelf ook een kijkje in de microscoop. Vergeet niet een foto te nemen van je eigen cellen: een Celfie

Heb jij het in je om topschaatser te worden? Vergelijk jezelf met topsporters toen zij kind waren! Bij de Talent Experience doe je sporttesten die vroeger ook bij talentvolle schaatsers tussen de 12 en 18 jaar werden afgenomen. Leg het parcours af met wetenschappelijke tests en check je eigen fitheid! Hoe goed kun jij springen, sprinten en je balans houden? En hoe lenig ben jij?

Vind jij dokter bibber een leuk spel? Dan spelen we het nu in het echt! Bij dit onderdeel kijk je met een chirurg mee in de buik van een patiënt. Met een laser kun je zien of het bloed van de patiënt  goed door de buik loopt. Geloof je ons niet? Steek dan je hand maar in de virtuele buik! 

Professor Sjakie van de chocoladefabriek in Wageningen is druk bezig met onderzoeken hoe hij de beste chocoladereep kan maken. Om dit te kunnen doen wil hij er eerst achter komen hoe mensen eigenlijk kiezen wat ze willen eten. Maar ook hoe ze bepalen hoeveel ze moeten eten, hoe ze eten en wat ze lekker vinden. Help Professor Sjakie dit uit te zoeken zodat hij de beste chocoladereep ooit kan maken! 

Hoe snel denk jij? In dit levensgrote bordspel ‘Resolf’ moet je supersonisch snel nadenken. De sommen worden steeds ingewikkelder maar het spel wordt steeds spannender. Los jij het als eerste op? 

 

Hoe voelt het eigenlijk om jouw opa of oma te zijn? Wat gebeurt er in je lichaam als je ouder wordt? En wat kun jij doen om zo lang mogelijk gezond te zijn? Kruip in de huid van jouw opa of oma. In een verouderingspak ontdek je of het jou nog lukt om trap te lopen. En trillen jouw handen ook zo bij het inschenken van een kopje thee?

 

Trek een luikje open uit de FEBO-muur, daag je vader, vriendin of oppas uit voor het Arcade spel of laat je op ideeën brengen door de praatplaat van Turbo Tom. Kijk met de microscoop naar eeuwenoude poep en ontdek wat mensen vroeger aten. Daarnaast kun je de toekomst proeven door samen insectenbonbons te maken (en op te eten natuurlijk!).

Je brein is heel krachtig! Je kunt je eigen armen en benen aansturen met je brein, maar zou je ook iemand  kunnen besturen? En zelfs een ander apparaat zoals een drone?