Je hebt vast ‘s avonds laat eens naar de sterren gekeken en je afgevraagd hoe het heelal in elkaar zit. Nee? Dan wordt het hoog tijd!

Aangenaam, ik ben Dexter Drop en ik weet álles… nou ja, bijna alles van ruimtevaart! Stap in mijn raket, dan gaan we samen op ruimte-safari. We navigeren langs zwarte gaten, doen ons best om ruimtepuin te ontwijken en ontdekken onderweg alle geheimen van het universum. Eehm… als mijn ruimteschip het doet, tenminste. Want er zit hier nog een draadje los en daar rookt er nog iets. Maar misschien kun je me daar ook wel bij helpen? Ondertussen kunnen we misschien nadenken wat we nodig hebben om te overleven in de ruimte. Stel dat we zouden willen verhuizen naar een andere planeet, hoe vinden we de juiste planeet en wat bouwen we daar dan? Misschien ontdekken we nog wel dingen die we hier op aarde ook handig kunnen zijn… 

Klaar om met mij dit ruimte-avontuur te beleven? Start de motoren ga op expeditie: Naar de sterren… en er voorbij!

Hoe word je astronaut? Hoe slaap je in de ruimte? Hoe eet, sport en plas je daarboven? En wat is het allermooiste plekje van het heelal? Schrijver en journalist Sander Koenen neemt je mee op een geweldige reis naar de ruimte. Een reis vol experimenten, video’s, foto’s en bijzondere verhalen.

Alvast meer weten over Astronauten gezocht? Bekijk www.sanderkoenen.nl!

Verzorgd door Sander Koenen

In 1608 is in Middelburg de telescoop uitgevonden door Hans Lipperhey. De eerste kijker vergrootte slechts 4 keer, maar plotseling werd onze blik op het heelal enorm vergroot! We laten zien hoe de eerste kijker er uit zag en we leren ook het nut van een diafragma. Je kunt je eigen kijkertje bouwen, met echt lenzen. Je leert meer over glas, over lenzen, over bolle lenzen en over vergrotingen.

Verzorgd door Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen en Rijk-Jan Koppejan

Waaruit bestaat leven? Wat heb je nodig om iets tot leven te wekken? Zet een VR-bril op en stap in de wereld van wetenschappers. Je wordt zo klein dat je alle bouwblokjes van leven op moleculair niveau kunt zien. Tijd om op zoek te gaan naar de bouwblokjes die je nodig hebt om je eigen leven te bouwen. Vang de bouwblokjes met je netje en bouw zo je eigen leven!

Alvast meer weten over Virtual Reality Ervaring? Bekijk www.rug.nl/sciencelinx dan hier! Benieuwd naar de kunstenaar Chantalla Pleiter? Zie haar werk dan hier: https://www.chantallapleiter.nl/?page_id=2153

Onderzoek wat jij denkt dat leven is! Neem plaats aan de grote interactieve tafel met glazen potten. In deze potten zit levende en niet-levende stoffen. Wat denk jij dat leeft? Scan de potten en krijg het antwoord! Vul zelf een lege pot met leven en neem een geluid op dat je erin stopt. Nu kunnen andere kinderen jouw eigen pot ook scannen en beluisteren!

De interactieve tafel is speciaal ontwikkeld voor Expeditie Next door Chantalla Pleiter ism. Teackele Soepboer, Eryn Bosma en Johanna Hondelink.

Alvast meer weten over interactieve tafel? Zie dan www.rug.nl/sciencelinxBenieuwd naar de kunstenaar Chantalla Pleiter? Zie haar werk dan hier: https://www.chantallapleiter.nl/?page_id=2153

Verzorgd door Chantalla Pleiter in samenwerking met Science LinX – Rijksuniversiteit Groningen, Eryn Bosma, Atharva Gupta en Teachele Soepboer

Stap in je eigen ruimtevaartuig en vlieg naar de ruimte! Speel drie games en kom op een leuke manier meer te weten over de zon en het zonnestelsel. In de drie serious games leer je het verhaal van de aarde vanaf vandaag tot 4,5 miljard jaar in de toekomst; leer je hoe atoomfusie in de zon energie en licht creëert; en leer je over het zonnestelsel en zijn planeten.

Alvast meer weten over Cosmos Sterrenwacht? Bekijk https://sterrenwachtcosmos.nl/ dan hier! 

Verzorgd door Cosmos Sterrenwacht, Lattrop en Stichting GameLab Oost, Enschede

Vroeger hadden mensen geen horloges of klokken, maar hoe wisten ze dan hoe laat het was? Kom een zonnewijzer maken en leer hoe deze werkt! Ontdek hoe je de tijd kan aflezen met een zelfgemaakte zonnewijzer.

Verzorgd door Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen en Jan Hellema

De zon is de dichtstbijzijnde ster. Dankzij de zon is er leven op aarde mogelijk. De zon die lijkt altijd hetzelfde, maar niets is minder waar. Op en in de zon spelen allerlei processen af en de gevolgen daarvan zijn vaak ook op aarde merkbaar. Zo is de zon soms rustiger dan anders. In 2024 is de zon juist actiever. Kom het zelf maar bekijken door een zonnetelescoop. 

Activiteit gaat alleen door bij helder weer! 

Verzorgd door Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen en Ben Lap

Kom mee op reis naar Mars! En als we daar zijn aangekomen, dan hebben we natuurlijk
honger. Maar hoe kan je groenten verbouwen op zo’n andere planeet? In deze workshop
ga je dat onderzoeken en ook zelf aan de slag.

Je gaat een eigen experiment doen met planten en je mag het resultaat ook nog mee naar huis nemen. Zo kunnen je eigen planten groeien en kun je je eigen voedsel eten.

Kom langs bij de Ruimtelandbouwer!

Verzorgd door Dr ir. Wieger Wamelink van Wageningen University & Research