Telescopen komen in alle kleuren en maten, van klein tot groot. Maar ze kunnen veel meer dan de kleuren van de regenboog bekijken. Ze kunnen allerlei dingen zien en voelen die wij niet kunnen zien en voelen. Misschien kunnen we de komende tientallen jaren zelfs sporen van buitenaards leven gaan vinden. Wil je weten hoe wetenschappers naar aliens zoeken? Dan moet je naar het verhaal van Diederik Jekel gaan.

Ga mee op Expeditie en ontdek hoe je met telescopen aliens kan zien!

Tijden:

13:15 – 13:45 uur

14:15 – 14:45 uur

Je hebt vast ‘s avonds laat eens naar de sterren gekeken en je afgevraagd hoe het heelal in elkaar zit. Nee? Dan wordt het hoog tijd!

Aangenaam, ik ben Dexter Drop en ik weet álles… nou ja, bijna alles van ruimtevaart! Stap in mijn raket, dan gaan we samen op ruimte-safari. We navigeren langs zwarte gaten, doen ons best om ruimtepuin te ontwijken en ontdekken onderweg alle geheimen van het universum. Eehm… als mijn ruimteschip het doet, tenminste. Want er zit hier nog een draadje los en daar rookt er nog iets. Maar misschien kun je me daar ook wel bij helpen? Ondertussen kunnen we misschien nadenken wat we nodig hebben om te overleven in de ruimte. Stel dat we zouden willen verhuizen naar een andere planeet, hoe vinden we de juiste planeet en wat bouwen we daar dan? Misschien ontdekken we nog wel dingen die we hier op aarde ook handig kunnen zijn… 

Klaar om met mij dit ruimte-avontuur te beleven? Start de motoren ga op expeditie: Naar de sterren… en er voorbij!

Wist je dat het vet moeilijk is om planeten te onderzoeken? Ze staan ver weg, zijn heel klein en geven nauwelijks licht. Toch is er wel een manier om planeten te bekijken. Luister en kijk mee in deze installatie! Met licht en planeten laten we zien hoe planeten worden ontdekt en onderzocht. Naast de presentatie met een wetenschapper, kun je ook zelf met planeten spelen om je eigen onderzoek te doen!

Zet een VR bril op en ervaar hoe de aarde eruit ziet vanuit het heelal. Het lijkt net een blauwe knikker door je VR bril, maar EarthRise VR laat zien dat het heel veel meer is. Je kunt net als een astronaut de aarde van een afstand bewonderen!

Kom je eigen spectrograaf bouwen! Met je eigen spectrograaf kijk je naar een grote lichtbron, zoals de zon. Je ontdekt dat er allerlei soorten licht in één lichtbron te vinden is. Sterren bestaan uit allerlei verschillende kleuren licht wat je normaal met het blote oog niet ziet. Een heel interessant instrument dat jij op Expeditie NEXT zelf in elkaar zet en gebruikt! Kom langs en leer uit welke kleuren sterren en andere lichtbronnen bestaan.

Onderzoek wat jij denkt dat leven is! Neem plaats aan de grote interactieve tafel met glazen potten. In deze potten zit levende en niet-levende materie. Wat denk jij dat leeft? Scan de potten en krijg het antwoord! Vul zelf een lege pot met leven en neem een geluid op dat je erin stopt. Nu kunnen andere kinderen jouw eigen pot ook scannen en beluisteren!

Waaruit bestaat leven? Wat heb je nodig om iets tot leven te wekken? Zet een VR-bril op en stap in de wereld van wetenschappers. Je wordt zo klein dat je alle bouwblokjes van leven op moleculair niveau kunt zien. Tijd om op zoek te gaan naar de bouwblokjes die je nodig hebt om je eigen leven te bouwen. Vang de bouwblokjes met je netje en bouw zo je eigen leven!

Stap in je eigen ruimtevaartuig en vlieg naar de ruimte! Leer het verhaal van de aarde, van vandaag tot 4,5 miljard jaar in de toekomst. Speel de serious games, reis veilig door het zonnestelsel en leer alles over planeten en over onze eigen ster: de zon!

Volgende expeditie? Naar de ruimte! In deze mini-lezing ontdek je van alles over de ruimte. Hoe voelt het om te zweven? Hoe eet, drink, plas en slaap je in de ruimte? Hoe is sterrenstof in jouw lijf terechtgekomen? En wanneer vinden we nou eindelijk buitenaards leven? Een ding is zeker: na deze workshop is jouw kijk op de ruimte voorgoed veranderd!

Tijden:

11:15 – 11:45 uur

12:15 – 12:45 uur

Vroeger hadden mensen geen horloges of klokken, maar hoe wisten ze dan hoe laat het was? Kom een zonnewijzer maken en leer hoe deze werkt! Ontdek hoe je de tijd kan aflezen met een zelfgemaakte zonnewijzer.