Vroeger hadden mensen geen horloges of klokken, maar hoe wisten ze dan hoe laat het was? Kom een zonnewijzer maken en leer hoe deze werkt! Ontdek hoe je de tijd kan aflezen met een zelfgemaakte zonnewijzer.

Je hebt vast ‘s avonds laat eens naar de sterren gekeken en je afgevraagd hoe het heelal in elkaar zit. Nee? Dan wordt het hoog tijd!

Aangenaam, ik ben Dexter Drop en ik weet álles… nou ja, bijna alles van ruimtevaart! Stap in mijn raket, dan gaan we samen op ruimte-safari. We navigeren langs zwarte gaten, doen ons best om ruimtepuin te ontwijken en ontdekken onderweg alle geheimen van het universum. Eehm… als mijn ruimteschip het doet, tenminste. Want er zit hier nog een draadje los en daar rookt er nog iets. Maar misschien kun je me daar ook wel bij helpen? Ondertussen kunnen we misschien nadenken wat we nodig hebben om te overleven in de ruimte. Stel dat we zouden willen verhuizen naar een andere planeet, hoe vinden we de juiste planeet en wat bouwen we daar dan? Misschien ontdekken we nog wel dingen die we hier op aarde ook handig kunnen zijn… 

Klaar om met mij dit ruimte-avontuur te beleven? Start de motoren ga op expeditie: Naar de sterren… en er voorbij!

Wist je dat de zon vlekken heeft? Kom door de telescoop kijken en zonnevlekken tekenen! Door met een telescoop te kijken en te tekenen wat je ziet ontdek je hoe astronomen vroeger vastlegden wat ze zagen. Van de maan, tot planeten en natuurlijk ook de zon. Door goed te kijken, ontdek je steeds meer.

Wist je dat je van een leeg blikje met een speldenprik gaatje en lichtgevoelig papier een camera kunt maken? Cool he! Kom hier om te leren wat een Camera Obscura is en hoe dit werkt. Het is eigenlijk de basis van het fototoestel. Dat had je niet gedacht zeker? Dat de camera van jouw telefoon ook vervangen kan worden door een leeg colablikje!

Kom langs, pak een blikje en maak je eigen foto van Middelburg!

Kom mee op reis naar Mars! En als we daar zijn aangekomen, dan hebben we natuurlijk
honger. Maar hoe kan je groenten verbouwen op zo’n andere planeet? In deze workshop
ga je dat onderzoeken en ook zelf aan de slag.

Je gaat een eigen experiment doen met planten en je mag het resultaat ook nog mee naar huis nemen. Zo kunnen je eigen planten groeien en kun je je eigen voedsel eten.

Kom langs bij de Ruimtelandbouwer!