Astronaut Mindy Howard traint voor haar droom: haar eerste ruimtereis. Ze weet dus heel goed wat je allemaal moet weten en kunnen om astronaut te worden. Wil jij stiekem ook astronaut worden? Kom ontdekken hoe je dat kunt worden en hoe je een ruimtereis overleeft?!

 

Je hebt vast ‘s avonds laat eens naar de sterren gekeken en je afgevraagd hoe het heelal in elkaar zit. Nee? Dan wordt het hoog tijd! Aangenaam, ik ben Dexter Drop en ik weet álles… nou ja, bijna alles van ruimtevaart! Stap in mijn raket, dan gaan we samen op ruimte-safari. We navigeren langs zwarte gaten, doen ons best om ruimtepuin te ontwijken en ontdekken onderweg alle geheimen van het universum. Eehm… als mijn ruimteschip het doet, tenminste. Want er zit hier nog een draadje los en daar rookt er nog iets. Maar misschien kun je me daar ook wel bij helpen? Ondertussen kunnen we misschien nadenken wat we nodig hebben om te overleven in de ruimte. Stel dat we zouden willen verhuizen naar een andere planeet, hoe vinden we de juiste planeet en wat bouwen we daar dan? Misschien ontdekken we nog wel dingen die we hier op aarde ook handig kunnen zijn… 

Klaar om met mij dit ruimte-avontuur te beleven? Start de motoren ga op expeditie: Naar de sterren… en er voorbij!

Bouw met LEGO en ontdek wat een katalysator is en hoe het werkt. Wist je bijvoorbeeld dat we deze allerkleinste bouwstenen nodig hebben voor auto’s, medicijnen en brandstoffen?

Katalysatoren spelen een grote rol in ons dagelijks leven, maar het kan goed zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord! Ze zitten in onze auto’s om uitlaatgassen schoner te maken, we gebruiken ze om medicijnen te maken en ze zijn heel belangrijk in het ontwikkelen van nieuwe brandstoffen, bijvoorbeeld waterstof.

In ons experiment De allerkleinste bouwstenen ontdek je zelf wat een katalysator is en hoe hij werkt. We gaan aan de slag met de bekende bouwstenen: LEGO. Ook zoeken we uit hoe je kan controleren of een katalysator doet wat hij moet doen. Zelfs als dit niet met het blote oog te zien is. 

We gaan op reis naar Mars. Als je daar bent aangekomen, dan heb je honger. Maar hoe kan je groenten verbouwen op Mars? In deze workshop ga je dat onderzoeken en ook echt uitvoeren!

In het NOVA Mobiel Planetarium ga je mee op reis door het heelal. Van de aarde en de maan tot aan zwarte gaten, botsende sterren en voorbij zoevende rotsblokken. Dit wil je niet missen, dus kom lekker naar binnen en vergaap je aan het heelal! 

Stel je voor dat je net als een astronaut op de maan staat en dat je de aarde in de verte ziet. Het kunstwerk GAIA is een lichtgevende gigantische wereldbol en laat dit magische effect zien. Wil jij even het gevoel hebben dat een astronaut bent die naar de aarde kijkt?? Kom dan naar de Martinikerk en ga op reis naar de sterren.

Wist je dat de grutto ook wel de straaljager vogel wordt genoemd? Dat komt omdat de vogel supersnel kan vliegen: tot wel 90 km per uur! De grutto is een weidevogel die elke winter van Nederland helemaal naar West-Afrika vliegt. Hoe is het mogelijk? Hoe blijft een vogel eigenlijk zweven en hoe vindt hij de weg zonder Google Maps? Met het Grutto-spel ga je op zoek naar antwoorden.

 

Er kunnen rare dingen gebeuren als je verschillende stofjes bij elkaar gooit. Dat noemen we een chemische reactie. Deze wetenschappers zeggen dat jij zelfs een raket kan laten lanceren met een bruisbal. Je weet wel, zo’n ding voor in bad. Geloof jij het? Kom het maar proberen!

Hoe past het zonnestelsel in je woonkamer? Arjen Dijkstra vertelt je er prachtige verhalen over in het huis van de uitvinder van het Planetarium!

Bezoek het Eise Eisinga Planetarium en ontdek wat je als astronaut moet weten over de planeten, je ruimtereis en het universum. Wil je het zonnestelsel in het klein ontdekken? Of weten hoe het zonnestelsel Bekijk hoe Eise Eisinga dit eeuwen geleden heeft gebouwd en ontdek hoe ver je moet reizen naar het verste plekje in het universum. Of ontdek de filmzaal en ontdek al geheimen van het heelal, ruimtereizen en planeten:

Het museum is doorlopend te bezoeken, er is zelfs een speurtocht door de exposities! In de planetariumkamer kun je het zonnestelsel in het klein bewonderen, hier wordt regelmatig uitleg gegeven tijdens het festival.

Filmzaal:

11:45 – 12:05 | De Hemelbouwer met Arjen Dijkstra

12:45 – 13:05 | Word astronaut: reik naar de sterren! Met Mindy Howard

13:45-  14:05 | De Hemelbouwer met Arjen Dijkstra

14:45 – 15:05 | Word astronaut: reik naar de sterren! Met Mindy Howard

15:45 – 16:05 | De Hemelbouwer met Arjen Dijkstra