Yo Tech-topper! Mijn naam is Sim Megabyte en ik ben gék op computers en techniek. Mijn hersenen zitten vol handige weetjes! Weet je dat je brein ook een soort supercomputer is? Op school heb ik niet zo veel vrienden, dus ik dacht: ik bouw mijn eigen gezelschap wel! Voor de lol. En om mijn rotklusjes te doen, zodat ik lekker kon gamen.

Maarre… dat ging niet helemaal goed. Want die robots, die blijken dus hun eigen willetje te hebben. Kun je dat geloven? In plaats van het maken van mijn huiswerk, hebben ze al mijn schriften verscheurd. En mijn kamer opruimen willen ze ook al niet, ze maken alleen maar meer rommel! Wat moet ik daar nu mee? Het zou leuk zijn als ik iemand kon vinden die met mij in die digitale wereld zou willen duiken. Om te kijken wat we al weten: van de kleinste microchips, tot megamachines. En te ontdekken of we die robots weer voor ons kunnen laten werken.

Mag ik op jouw game-skills rekenen? Yes, digitale high-five! Kom langs bij Expeditie NEXT en ga op expeditie: Techniek op hol!

Maak kennis met kunstmatige intelligentie (AI)! Hoe ver zijn we nu en wat staat ons te wachten? Wat kan AI voor jou betekenen? Wat zijn de verschillende types van AI? En hoe is het ontstaan? Kom langs en krijg antwoorden op deze vragen en nog veel meer!

Dat Lego heel leuk is om mee te spelen, wist je misschien al. Maar wist je dat wetenschappers ook Lego gebruiken om een uitvinding te maken? Schuif aan bij een van onze tafels vol met Lego en bouw jouw eigen uitvinding! Is je uitvinding af? Schrijf de naam van de uitvinding op het fotoframe en ga met je uitvinding op de foto.

Kom langs en bouw je uitvinding met Lego!

Leuk he, een dag vol wetenschap! Wil je meer weten en leren over wetenschap? Word lid en neem leen boeken bij de reizende bieb voor thuis!

Weet jij al wat Arduino is en wat je er allemaal mee kan doen? Kom langs en leer bijvoorbeeld welke kleuren samen wit licht vormen, hoe je een stroomkring kan maken (waarlangs elektriciteit loopt), wat Pulse Width modulatie is en hoe je een microcontroller kan aansturen (wat in bijna alle moderne apparaten zit!). Interessant hè?

Ben je nieuwsgierig? Ga mee op Expeditie en ervaar de wereld van programmeren met microcontroller met Arduino!

Is de kleur van een viltstift uit een combinatie van andere kleuren opgebouwd? Kom dit en meer uitvinden met een proef in het Kleurenlab! Breng kleuren in beweging zonder ze aan te raken. Hoe zou dat werken? Check het kleurenlab!

Wist je dat je een toetsenbord kan bouwen van allerlei soorten materialen? De MakeyMakey leert je wat stroomkringen zijn en hoe je daarmee een apparaat kan besturen. Bouw aan een je eigen, te gekke elektrische constructie. Verbind spruitjes, je eigen huid, zout water en aluminiumfolie aan elkaar met kabels en bouw je eigen toetsenbord! En dan? Dan speel je SuperMario, Tetris of gewoon piano met je eigen gebouwde controller!

Problemen? Nee hoor, onderzoekers zijn super creatief in het bedenken van oplossingen! En jij kunt dit ook. Kom langs en ontdek hoe het is om een fysiek probleem te hebben en hier oplossingen voor te bedenken. Probeer bijvoorbeeld iets open te maken met één hand, een glas te pakken zonder te kunnen zien of iets aan te zetten zonder je vingers te kunnen gebruiken. Lukt dit? Of juist niet? Hoe komen onderzoekers tot oplossingen en welke bedenk jij?

Ga mee op Expeditie en ervaar hoe je een menselijk probleem onderzoekt en hier iets voor ontwerpt!

Leer programmeren zoals de bekende wiskundige en computergenie Alan Turing het deed! De Turing Tumble is een mechanische computer die werkt met kleine knikkers. Doordat de baan van de knikkers veranderen kan je de Turing Tumble laten tellen, rekenen, patronen maken en nog veel meer. Knap he? Kom leren hoe een computer echt ‘denkt’ en ga zelf aan de slag om mechanische puzzels op te lossen. Probeer jij het ook uit?

Kan jij het onze Rubiks Robot moeilijk maken? Deze robot, gemaakt van Lego, probeert altijd een Rubiks cube (zo’n blok met drie rijen van blokjes, met verschillende kleuren per kant!) op te lossen in zo min mogelijk stappen.

Draai de Rubiks Cube zo moeilijk als je wil en geef hem aan de robot. Zorg jij ervoor dat hij de meeste stappen nodig heeft? Dan kan je ook nog een prijs winnen: een Drvkkery cadeaubon t.w.v. Є15,-! Kom het proberen.