Yo Tech-topper! Mijn naam is Sim Megabyte en ik ben gék op computers en techniek. Mijn hersenen zitten vol handige weetjes! Weet je dat je brein ook een soort supercomputer is? Op school heb ik niet zo veel vrienden, dus ik dacht: ik bouw mijn eigen gezelschap wel! Voor de lol. En om mijn rotklusjes te doen, zodat ik lekker kon gamen. Maarre… dat ging niet helemaal goed. Want die robots, die blijken dus hun eigen willetje te hebben. Kun je dat geloven? In plaats van het maken van mijn huiswerk, hebben ze al mijn schriften verscheurd. En mijn kamer opruimen willen ze ook al niet, ze maken alleen maar meer rommel! Wat moet ik daar nu mee? Het zou leuk zijn als ik iemand kon vinden die met mij in die digitale wereld zou willen duiken. Om te kijken wat we al weten: van de kleinste microchips, tot megamachines. Laten we er samen achterkomen hoe die besturing eigenlijk werkt. Samen ontdekken we misschien wel een manier om de robots weer voor ons te laten werken. Misschien kunnen we ze zelfs nóg beter en slimmer maken… Mag ik op jouw game-skills rekenen? Yes, digitale high-five! Kom langs bij Expeditie NEXT en ga op expeditie: Techniek op hol! 

Ben je benieuwd welke producten er in de toekomst zullen worden gemaakt? Gebruik jij over 50 jaar medicijnsnoep, een energie-riem, of een Twitter-implantaat?

Maak samen met anderen een ballonauto en leer hoe windenergie gebruikt kan worden om een voorwerp voort te laten bewegen. Maak kennis met natuurkundige begrippen als impuls, kracht, wrijving en snelheid. Ontwerp je eigen fantasie figuur en print het met een 3D printer of maak je eigen sleutelhanger met de lasersnijder.

 

Ben je benieuwd of je beter kan voetballen dan een voetbalrobot? Test je voetbal skills en speel tegen een team van voetbalrobots! Probeer een penalty te stoppen van een echte wereldkampioen robotvoetbal!

 

Weet jij wat een hologram is? En hoe dat ontstaat door middel van licht? Licht maakt onze wereld zichtbaar en geeft het kleur! Het is zo vanzelfsprekend, dat je er niet bij stil staat. Met een levensgrote 3D hologram vertellen de onderzoekers van AMOLF je alles over licht en en hoe een hologram ontstaat. Deze bijzondere verschijning kun je ook zelf maken. Ga aan de slag!

 

 

Heb je ooit Waar is Wally gespeeld? In de ExperiVan zet je een eyetracker-bril op. Dan wordt het spel veel interessanter, want je kan zien waar iemand precies naar kijkt en hoe lang. Daarna maak je kennis met een sociale robot die leuke verhalen kan vertellen. En als laatste kan je virtueel een de natuur in, mega goed voor je gezondheid! 

 

Ontdek bij een zand-bubbelbad en een zand-waterloper wat zand, zwaartekracht en natuurkunde met elkaar gemeen hebben! 

Zand stroomt in een zandloper, maar op het strand kun je op het harde zand gewoon lopen. Dat lijkt heel gewoon maar is heel gek: zand is dus zowel een vloeistof als een vaste stof! Wat is dan eigenlijk het verschil tussen ‘vaste stoffen’ en ‘vloeistoffen’? Bij ‘Vloei?Stof tot nadenken’ kun je met een zand-bubbelbad en een zand-waterloper zelf aan de slag om het antwoord te vinden op deze vraag. 

 

“Ik heet Pepper. Hoe heet jij?” Ga in gesprek met een robot! Denk je dat je vrienden kunt worden met robots? Ontdek hoe het is om met sociale robots te praten en hoe robots  mensen kunnen helpen. 

 

Dit wonderapparaat dat ze ook wel eens een Rube Goldberg Machine noemen, legt jou uit hoe dingen als elektriciteit, magnetisme, zweven, zinken en drijven werken. Steeds in de korte tijd die de zandloper naast het apparaat hem geeft. 

Help jij mee met het bouwen aan onze eigen Popcornmachine, zodat er één grote kettingreactie ontstaat

 

Stel je voor dat je met licht je lichaam een dosis medicijnen kunt geven.. Het lijkt iets uit de toekomst, maar deze onderzoekers uit Groningen werken hier nu al aan! In dit experiment kun je met verschillende soorten broodbeleg testen hoe licht en medicijnen met jouw lichaam kunnen praten.