Bij deze opstelling word je uitgedaagd om “steen-papier-schaar” te spelen tegen onze robot. Ben jij handig genoeg om de robot te verslaan of blijft de robot winnen?

Verzorgd door Discovery Museum Kerkrade

Yo Tech-topper! Mijn naam is Sim Megabyte en ik ben gék op computers en techniek. Mijn hersenen zitten vol handige weetjes! Weet je dat je brein ook een soort supercomputer is? Op school heb ik niet zo veel vrienden, dus ik dacht: ik bouw mijn eigen gezelschap wel! Voor de lol. En om mijn rotklusjes te doen, zodat ik lekker kon gamen. Maarre… dat ging niet helemaal goed. Want die robots, die blijken dus hun eigen willetje te hebben. Kun je dat geloven? In plaats van het maken van mijn huiswerk, hebben ze al mijn schriften verscheurd. En mijn kamer opruimen willen ze ook al niet, ze maken alleen maar meer rommel! Wat moet ik daar nu mee? Het zou leuk zijn als ik iemand kon vinden die met mij in die digitale wereld zou willen duiken. Om te kijken wat we al weten: van de kleinste microchips, tot megamachines. En te ontdekken of we die robots weer voor ons kunnen laten werken. Mag ik op jouw game-skills rekenen? Yes, digitale high-five! Kom langs bij Expeditie NEXT en ga op expeditie: Techniek op hol!

Ga mee op Expeditie en ervaar hoe door middel van statische elektriciteit aluminium bakjes kunnen vliegen en haren afgestoten kunnen worden, met behulp van magnetisme treinen boven de rails kunnen zweven en hoe het zuiveren van water in zijn werk gaat.

Meer weten over Science on Tour? Klik dan hier!

Verzorgd door studenten van de Universiteit Twente

In het Media Museum draait alles om jou en jouw rol in media!

Je krijgt antwoorden op vragen als:
Hoe wordt het nieuws gemaakt?  Wat is de impact van reclame? En, hoe is het om influencer te zijn?
In Beeld & Geluid leer je alles over media en beleef je de mooiste avonturen!

Stap tijdens NEXT alvast in de Beeld & Geluid 360 Photobooth en maak het coolste GIFje!

Benieuwd geworden naar het Media Museum? Kijk dan snel op www.beeldengeluid.nl voor meer informatie!

Maak een lampje zonder batterij! Ja, dat kan, maak gebruik van de elektrische energie uit kristallen.

Meer weten over Jouw Energie van Morgen? Klik dan hier!

Verzorgd door de Rijksuniversiteit Groningen

Elke keer als je het internet gebruikt razen er duizenden pakketjes met de snelheid van het licht over de hele wereld. Maar hoe ziet dat er eigenlijk van dichtbij uit? In deze workshop bouw je je eigen internet als een knikkerbaan, die ook ècht als internet werkt. Zo kom je er achter welke route zo’n pakketje aflegt en wat de woonplaats is van een website. Weet jij de route te vinden naar jouw favoriete website?

Deze workshop is gebaseerd op de installatie Packet Run van SIDN Labs en Bureau Moeilijke Dingen.

Verzorgd door Studio Lei Nelissen

Draai aan de verschillende hendels en wek elektriciteit op door middel van een magnetisch veld. Net zoals bij een dynamo gaan er dan binnen in het object lampjes branden.

Meer weten over Dynamo? Zie dan https://www.oyfotechniekmuseum.nl/25981

Verzorgd door Oyfo Techniekmuseum

Museumdocenten Toon, Domas en Luna vertellen je alles over Museum Speelklok, het museum van zelfspelende mechanische muziekmachines! Zij hebben een echt collectiestuk uit het museum meegenomen, het orgel het Heesbeentje. Als bezoeker mag jij zelf aan het orgel draaien, en zo verschillende orgelboeken laten klinken!

Bovendien leer je alles over hoe zo’n muziekmachine werkt, en kun je met plingplong-apparaten ook nog eens je eigen wijsjes maken.

Meer weten over Museum Speelklok? Zie dan https://www.museumspeelklok.nl/ 

Verzorgd door Museum Speelklok Roadshow, met Roadies Toon, Luna en Domas

Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Waarom verandert het geluid van een auto als hij je voorbij rijdt? Hoe lanceer je een raket met een fietspomp? Ontdek het in de verrassende en interactieve NEMO Science Tour. In een demonstratie van 20 minuten zie je spectaculaire experimenten. Of je nu piepjong of stokoud bent: je wordt verrast, uitgedaagd en vooral… nieuwsgieriger dan ooit!

Tijdschema:
11:00 tot 11:20 uur
12:00 tot 12:20 uur
13:00 tot 13:20 uur
14:00 tot 14:20 uur
15:00 tot 15:20 uur
16:00 tot 16:20 uur

Meer weten over NEMO Science Tour? Zie www.nemosciencemuseum.nl 

Verzorgd door Nemo Science Museum

Hoe laat je een zoemer afgaan? Verbind een batterij, een draadje en een zoemer met elkaar en je hebt je eigen stroomkring die de zoemer laat zoemen! De techniekdocent van Oyfo kan je precies vertellen hoe zo’n stroomkring werkt. En nu je alles van elektriciteit weet en een stroomkring gemaakt en getest hebt kun je er een fantastische creatie van maken: maak je een mini-machine, een muziekinstrument, een robot of een dier?

Meer weten over Oyfo? Kijk dan op www.Oyfotechniekmuseum.nl

Verzorgd door Oyfo Techniekmuseum