Wil jij weten hoe magische muziekmachines werken? Je ontdekt het met de Roadshow! Een rijdende ontdekkingsreis in de wereld van de zelfspelende instrumenten: dat is de Roadshow van Museum Speelklok. Draai aan een orgel, ontdek de geschiedenis van straatorgels, doe de Toon- speurtocht en maak zelf muziek! 

Meer weten over Museum Speelklok? Zie dan https://www.museumspeelklok.nl/ 

Verzorgd door Museum Speelklok Roadshow, met Roadies Toon, Luna en Domas

Yo Tech-topper! Mijn naam is Sim Megabyte en ik ben gék op computers en techniek. Mijn hersenen zitten vol handige weetjes! Weet je dat je brein ook een soort supercomputer is? Op school heb ik niet zo veel vrienden, dus ik dacht: ik bouw mijn eigen gezelschap wel! Voor de lol. En om mijn rotklusjes te doen, zodat ik lekker kon gamen. Maarre… dat ging niet helemaal goed. Want die robots, die blijken dus hun eigen willetje te hebben. Kun je dat geloven? In plaats van het maken van mijn huiswerk, hebben ze al mijn schriften verscheurd. En mijn kamer opruimen willen ze ook al niet, ze maken alleen maar meer rommel! Wat moet ik daar nu mee? Het zou leuk zijn als ik iemand kon vinden die met mij in die digitale wereld zou willen duiken. Om te kijken wat we al weten: van de kleinste microchips, tot megamachines. En te ontdekken of we die robots weer voor ons kunnen laten werken. Mag ik op jouw game-skills rekenen? Yes, digitale high-five! Kom langs bij Expeditie NEXT en ga op expeditie: Techniek op hol!

Hoe blijft een vliegtuig in de lucht? Waarom verandert het geluid van een auto als hij je voorbij rijdt? Hoe lanceer je een raket met een fietspomp? Ontdek het in de verrassende en interactieve NEMO Science Tour. In een demonstratie van 20 minuten zie je spectaculaire experimenten. Of je nu piepjong of stokoud bent: je wordt verrast, uitgedaagd en vooral… nieuwsgieriger dan ooit!

Meer weten over NEMO Science Tour? Zie www.nemosciencemuseum.nl 

Verzorgd door Nemo Science Museum

Hoe laat je een zoemer afgaan? Verbind een batterij, een draadje en een zoemer met elkaar en je hebt je eigen stroomkring die de zoemer laat zoemen! De techniekdocent van Oyfo kan je precies vertellen hoe zo’n stroomkring werkt. En nu je alles van elektriciteit weet en een stroomkring gemaakt en getest hebt kun je er een fantastische creatie van maken: maak je een mini-machine, een muziekinstrument, een robot of een dier?

Meer weten over Oyfo? Kijk dan op www.Oyfotechniekmuseum.nl

Verzorgd door Oyfo Techniekmuseum

De groene kleurstoffen in bladeren nemen zonlicht op en maken daar suiker en zuurstof van. Suiker bestaat uit moleculen van 1 nanometer groot (klein…); dit heeft Albert Einstein als eerste bepaald! Suiker en zuurstof zijn kleurloos maar kunnen de kleuren van andere moleculen veranderen. 

Na een kort introductie-college over atomen en moleculen, ga je zelf kleurstoffen mengen met suiker en zuurstof, en als je dan gaat schudden …, veranderen de kleuren, echte tovenaar ben je! Ook ga je olifantensnot maken, waarbij de kleuren in de lucht vliegen (je moet dus een labjas en een veiligheidsbril!). Tenslotte zal de professor nog wat explosies laten zien.

Meer weten over Magische Moleculen? Zie www.wur.eu/bnt 

Nano-Professor Velders en studenten van de Wageningen Universiteit en Universiteit Utrecht verzorgen de colleges en proefjes

Wil jij ook een raket lanceren? Doe dan mee met de workshop waarin je alles leert over luchtdruk, hoe een raket werkt, en hoe je er zelf een kan maken en lanceren. Kom het proberen!

Trek jij liever een labjas aan om proefjes te doen? Kom dan leren wat er gebeurt als je verschillende stofjes bij elkaar gooit en je een chemische reactie krijgt! In deze workshop ga je je eigen bruisballen maken die je ook nog mee naar huis mag nemen.

Meer weten over de proefjesfabriek? Zie dan www.proefjesfabriek.nl

Verzorgd door de proefjesfabriek en begeleid door studenten van de TU Delft

Ontdek bij een zand-bubbelbad en een zand-waterloper wat zand, zwaartekracht en natuurkunde met elkaar gemeen hebben!

Zand stroomt in een zandloper, maar op het strand kun je op het harde zand gewoon lopen. Dat lijkt heel gewoon maar is heel gek: zand is dus zowel een vloeistof als een vaste stof. Wat is dan eigenlijk het verschil tussen ‘vaste stoffen’ en ‘vloeistoffen’? Bij ‘Vloei?Stof tot nadenken’ kun je met een zand-bubbelbad en een zand-waterloper zelf aan de slag om het antwoord te vinden op deze vraag.

Meer weten over Vloei?Stof tot nadenken? Zie dan www.instagram.com/caliper_itn/

Verzorgd door Dr. Joshua A. Dijkman, Dr. Marcel Vonk, Sjard ter Huurne en  Suzanne Lexmond van de Universiteit van Amsterdam

Bij het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU) kun je van alles onderzoeken, net zoals onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen. Ga zelf aan de slag en onderzoek! Rolt de kegel naar boven, of toch naar beneden? Kun je twee dingen tegelijkertijd doen? Filosofeer met elkaar; kan een konijn volgens jullie ook een wetenschapper zijn? Of wil je liever dierenschedels vergelijken? Kun jij ontdekken wat de vlees-, alles- en planteneter is? En nog veel meer!

Alvast meer weten over het UMU? Bekijk www.UMU.nl. 

Verzorgd door Universiteitsmuseum Utrecht (UMU)

Bouw een auto van LEGO en laat deze zo ver mogelijk van een helling afrijden!

Verzorgd door Saxion PRE Programma