Problemen? Nee hoor, onderzoekers zijn super creatief in het bedenken van oplossingen! En jij kunt dit ook. Kom langs en ontdek hoe het is om een fysiek probleem te hebben en hier oplossingen voor te bedenken. Probeer bijvoorbeeld iets open te maken met één hand, een glas te pakken zonder te kunnen zien of iets aan te zetten zonder je vingers te kunnen gebruiken. Lukt dit? Of juist niet? Hoe komen onderzoekers tot oplossingen en welke bedenk jij?
Ga mee op Expeditie en ervaar hoe je een menselijk probleem onderzoekt en hier iets voor ontwerpt!
Yo Tech-topper! Mijn naam is Sim Megabyte en ik ben gék op computers en techniek. Mijn hersenen zitten vol handige weetjes! Weet je dat je brein ook een soort supercomputer is? Op school heb ik niet zo veel vrienden, dus ik dacht: ik bouw mijn eigen gezelschap wel! Voor de lol. En om mijn rotklusjes te doen, zodat ik lekker kon gamen.
Maarre… dat ging niet helemaal goed. Want die robots, die blijken dus hun eigen willetje te hebben. Kun je dat geloven? In plaats van het maken van mijn huiswerk, hebben ze al mijn schriften verscheurd. En mijn kamer opruimen willen ze ook al niet, ze maken alleen maar meer rommel! Wat moet ik daar nu mee? Het zou leuk zijn als ik iemand kon vinden die met mij in die digitale wereld zou willen duiken. Om te kijken wat we al weten: van de kleinste microchips, tot megamachines. En te ontdekken of we die robots weer voor ons kunnen laten werken.
Mag ik op jouw game-skills rekenen? Yes, digitale high-five! Kom langs bij Expeditie NEXT en ga op expeditie: Techniek op hol!
Leer programmeren zoals de bekende wiskundige en computergenie Alan Turing het deed! De Turing Tumble is een mechanische computer die werkt met kleine knikkers. Doordat de baan van de knikkers veranderen kan je de Turing Tumble laten tellen, rekenen, patronen maken en nog veel meer. Knap he? Kom leren hoe een computer echt ‘denkt’ en ga zelf aan de slag om mechanische puzzels op te lossen. Probeer jij het ook uit?
Kan jij het onze Rubiks Robot moeilijk maken? Deze robot, gemaakt van Lego, probeert altijd een Rubiks cube (zo’n blok met drie rijen van blokjes, met verschillende kleuren per kant!) op te lossen in zo min mogelijk stappen.
Draai de Rubiks Cube zo moeilijk als je wil en geef hem aan de robot. Zorg jij ervoor dat hij de meeste stappen nodig heeft? Dan kan je ook nog een prijs winnen: een Drvkkery cadeaubon t.w.v. Є15,-! Kom het proberen.
Licht maakt onze wereld zichtbaar en geeft het kleur! Het is zo normaal, dat je er niet bij stil staat. Maar weet jij wat een hologram is? Eigenlijk is het een 3D-beeld, gemaakt van licht. Op Expeditie NEXT zie je een levensgrote 3D-hologram, de onderzoekers van AMOLF vertellen je daarbij alles over licht en hoe een hologram werkt. Deze bijzondere verschijning kun je ook zelf maken. Ga aan de slag en ontdek de magie van licht!
Waar komt jouw energie vandaan in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend. De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging voor jullie! Ga jij deze uitdaging aan?
Ontdek bij een zand-bubbelbad en een zand-waterloper wat zand, zwaartekracht en natuurkunde met elkaar gemeen hebben!
Zand stroomt in een zandloper, maar op het strand kun je op het harde zand gewoon lopen. Dat lijkt heel gewoon maar is heel gek: zand is dus zowel een vloeistof als een vaste stof! Wat is dan eigenlijk het verschil tussen ‘vaste stoffen’ en ‘vloeistoffen’? Bij ‘Vloei?Stof tot nadenken’ kun je met een zand-bubbelbad en een zand-waterloper zelf aan de slag om het antwoord te vinden op deze vraag.
Wil jij ook een raket lanceren? Doe dan mee met de workshop waarin je alles leert over luchtdruk, hoe een raket werkt, en hoe je er zelf een kan maken en lanceren. Kom het proberen!
Trek jij liever een labjas aan om proefjes te doen? Kom dan leren wat er gebeurt als je verschillende stofjes bij elkaar gooit en je een chemische reactie krijgt! In deze workshop ga je je eigen bruisballen maken die je ook nog mee naar huis mag nemen.