Mollema Music World is dé muziekwinkel van Friesland. Al sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw worden in het familiebedrijf muziekinstrumenten verkocht.

Café de Doelen is een grand café op de schitterende Breedeplaats. Het café bestaat al 120 jaar en is populair bij toeristen en Franekers zelf. Van koffie in de ochtend tot aan de biertjes in de late uurtjes, hier zul je altijd mensen tegenkomen. Uiteraard zijn ze ook tijdens Expeditie NEXT geopend! Bekijk hier alvast hun menukaart.

In de zaal achter het café is normaal plek voor feestjes en bijeenkomsten. Maar op 6 mei kun jij hier juichen voor robots! Heb jij wel eens een robot zien voetballen? 

Vanuit de hele regio komt het publiek graag genieten van een avond toneel, film, cabaret, muziek, shows en lezingen. Waar het vermaak nu op de planken plaatsvindt, had vroeger best een hofnar kunnen staan. Tot 1728 woonde hier namelijk een prins van Oranje. Zelfs in dit eigentijdse theater waart dus nog een vleugje historie rond.  

Op 6 mei vind je hier spectaculaire shows van Boy de Experimenteer Expert en MadScience. Maar kun jij ook al jouw vragen afvuren op Diederik Jekel, is hij echt zo slim als op tv lijkt? Benieuwd wat er na Expeditie NEXT te beleven is in het theater, bekijk hier hun eigen programma.

Sinds 2017 is De Voorhof in gebruik als kerkgebouw van de CGKv samenwerkingsgemeente. Vroeger vond je erhet Psychiatrisch Ziekenhuis Franeker waarin psychomotorische therapie werd gegeven. Nu is het een kerk en ontmoetingsplek. Boven de kerk zit zelfs een bar waar de jeugd uit Franeker graag komt! Check hun eigen agenda voor de komende maanden hier.

In het Voorhof is van alles te doen. Pas op voor de razende reporters van de kinderredactie die de hele dag in- en uitvliegen. Je kan zelf alles leren over fake news: maak jij je eigen deep fake video?

In dit prachtige pand woonde 250 jaar geleden Eise Eisinga, nu een van Franekers beroemdste inwoners. Toen handelde hij in wol en las hij alles wat los en vast zat. In de tijd van Eisinga dachten mensen dat er een grote ramp stond te gebeuren, doordat verschillende planeten tegen elkaar zouden botsen. Eisinga, die heel goed was in wiskunde en sterrenkunde, wilde mensen laten zien dat planeten nooit zomaar zouden botsen. Hij besloot daarom in zijn eigen huis een planetarium te bouwen.

Het planetarium is een model waarin het zonnestelsel op schaal is nagebouwd en de planeten ook nog eens ronddraaien. Eisinga gebruikte tandwielen en duizenden spijkers om het perfecte planetarium te bouwen. En hij mag trots zijn op het resultaat, want tot op de dag vandaag loopt alles perfect gelijk. Dit oudste werkende planetarium ter wereld krijgt binnenkort de Unesco Werelderfgoed status. 

Op 6 mei kun jij naar binnen in dit schitterende museum: verdwaal in het oude woonhuis van Eise Eisinga en klim naar het gigantische tandwiel op zolder! Onderweg kom je misschien wel de eerste Nederlandse, vrouwelijke astronaut Mindy Howard tegen en leer je alles over zwarte gaten. Wil je voor of na Expeditie NEXT naar het museum? Hier vind je alle informatie over het Planetarium.