Partners

Dit festival is tot stand gekomen dankzij de input van de Nederlandse wetenschap. Dank aan alle hogescholen, universiteiten, instituten en onderzoekers die bijdragen aan het programma. Daarnaast werkt Expeditie NEXT veel en fijn samen met een diverse groep organisaties, mensen en locaties in Franeker. Wij zijn hen allen zeer erkentelijk. Drie partners die we specifiek willen bedanken voor het mede mogelijk maken van dit festival.

Gemeente Waadhoeke verwelkomt ons op een zeer gastvrije manier in Franeker. Vanaf dag één zijn ze enthousiast en dit uit zich in actieve betrokkenheid die zeer gewaardeerd wordt.  

Academie van Franeker bestaat uit ruim 40 enthousiaste vrijwilligers die op eigentijdse wijze gestalte geven aan het universitaire verleden van Franeker. Ze stimuleren wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Dit doen ze in samenwerking met Campus Fryslân en Rijksuniversiteit Groningen. Met publiekscolleges, werkgroepen en een educatief programma voor onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven, zijn zij op een zeer actieve manier bezig om mensen voor de wetenschap te enthousiasmeren. Via de Junior Academie bereiken ze ook de basisscholen in de regio met hun wetenschappelijke onderwijs.

Arcadia organiseert dit jaar haar eerste triënnale: eigenlijk een 101 dagen durend cultureel programma, waarmee de organisatie aandacht vraagt voor de toekomst van mienksip (Fries voor maatschappij), landschap en erfgoed. Het belang van nieuwsgierig denken staat centraal.

Arcadia en Expeditie NEXT vinden elkaar in die nieuwsgierigheid. Kunst en wetenschap kunnen niet zonder. Ook wetenschappelijke onderzoeken en ontdekkingen beginnen vanuit nieuwsgierigheid: vragen stellen en meer willen weten.

Arcadia duurt van 6 mei tot en met 14 augustus 2022. Expeditie NEXT is onderdeel van het openingsweekend en daarmee de 101ste dag van de triënnale geworden. Arcadia en Expeditie NEXT presenteren samen GAIA.