Programma Expeditie NEXT 2022 bekend

Vrijdag 6 mei is het zover: Expeditie NEXT 2022! Duizenden kinderen nemen de oude universiteitsstad Franeker over. Samen met hogescholen, universiteiten, wetenschapsmusea uit heel Nederland en de Academie van Franeker brengen zij het studentenleven weer voor een dag terug. Het festival vormt de aftrap van de Arcadia, een groots (inter)nationaal cultureel evenement van 100 dagen in Fryslân. Wat kun je verwachten op Expeditie NEXT? Grote namen zoals Diederik Gommers, Eveline Crone, Klaas van Kruistum en Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) zijn er in ieder geval! 

200 wetenschappers richting Franeker – Expeditie NEXT telt 113 activiteiten waarvan 31 opstellingen, 28 workshops, 11 experimenten en 3 live onderzoeken met ruim 200 wetenschappers. Samen met Nova Next en haar zes vrienden kunnen kinderen kunnen van alles doen en beleven tijdens expedities. De expedities zorgen ervoor dat ieder kind een eigen route kan maken en lopen. Voor ieder wat wils! Zo geeft eerste vrouwelijke Nederlandse astronaute Mindy Howard een college over hoe je astronaut wordt. Bij ‘Vraag Maar Raak’ stellen kinderen samen met presentatrice Anna Gimbrère vragen aan bekende wetenschappers zoals Anne Schulp, Marcel Levi en Eveline Crone. Dat doen ze onder het wereldberoemde kunstwerk GAIA (zie foto), wat in samenwerking met Arcadia naar Fryslân is gehaald. Na het festival hangt het kunstwerk, dat eerder boven de wereldleiders hing tijdens de Klimaattop in Glasgow, nog twee weken in Franeker, voordat het op tournee door de rest van Friesland gaat naar o.a. Oerol.

BEKIJK HIER HET HELE PROGRAMMA

Fries programma – Ook Friese onderzoekers en organisaties doen mee. Bij ‘Friesland Waterland’ leren kinderen alles over de kracht van water en de bijzondere rol van water in de provincie, dit onderdeel is een samenwerking tussen de Academie van Franeker, Wetsus en Wetterskip Fryslân. Afvalbewerkingsbedrijf Omrin geeft bezoekers een kijkje in de wondere wereld van afval. Pabo-studenten van NHL Stenden uit Leeuwarden hebben als onderdeel van hun opleiding een Gruttospel gemaakt, al spelend leren kinderen alles over onze nationale vogel. GGZ Friesland neemt  VR-brillen mee, waarmee ze laten zien hoe deze kunnen helpen bij het overwinnen van hoogtevrees. Het Friese Keunstwurk, experts op het gebied van cultuureducatie, gaan samen met kinderen op zoek naar hun eigen talent en laten zien dat iedereen talent heeft.

Dankzij kunsthistorica Madelon Simons (Universiteit van Amsterdam) kunnen kinderen een virtuele tijdreis maken naar het Franeker van 1550, waarbij ze worden uitgedaagd om de leeftijd van de huizen te herkennen. Historica Barbara Henkes (Rijksuniversiteit Groningen) laat kinderen onderzoek doen naar het slavernij van Franeker. In ‘Tumult in Franeker’ speelt student David Gorlaeus de hoofdrol, hij leidt bezoekers rond en vertelt zo over het academisch verleden van de stad.  Dat verleden komt op 6 mei weer echt tot leven: zeven figuren uit de academische geschiedenis zijn onderdeel van de Vossenjacht van Franeker.