En snel een beetje!

Dagdeel: avond Categorie: vragen

Avondprogramma 19.35-20.15 | New Scientist Live - Club WOW

De quantumcomputer wordt niet een klein beetje sneller, maar heel veel sneller dan de computer zoals we die nu kennen. In Delft wordt al jaren gesleuteld aan deze computer en de eerste echt werkende quantumcomputer zal vrijwel zeker een Nobelprijs opleveren. Wat behelst die computer precies? Wat hebben we eraan – als consument of als maatschappij? Wanneer is hij er? En is elk huishouden anno 2028 voorzien van een quantumcomputer?

Barbara Terhal: Barbara Terhal is hoogleraar theorie van quantumcomputing aan de TU Delft. Sinds 2017 leidt ze een onderzoeksgroep bij quantumtechnologie-instituut QuTech. Hier werkt zij onder andere aan quantumfoutcorrectie, volgens haar één van de grootste uitdagingen in de hedendaagse natuurkunde. In 1999 werd ze met haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam over quantumalgoritmen en quantumverstrengeling de eerste persoon in Nederland die een PhD in quantumcomputing verkreeg.

Harry Buhrman: Harry Buhrman is professor Computer Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en is als groepsleider onderzoek verbonden aan het Centrum van Wiskunde & Informatica. Buhrman houdt zich tegenwoordig voornamelijk bezig met onderzoek naar de computer van de toekomst: de kwantumcomputer.


Host: Martijn van Calmthout Sidekick: Joris Janssen