Ik ben klein, jij bent groot

Dagdeel: avond Categorie: vragen

Avondprogramma 22:00-22:35 | New Scientist Live - Club WOW

Met de allergrootste experimenten zoomen we in op de allerkleinste deeltjes. Was de ontdekking van het higgsdeeltje in 2012 het eerste signaal voor een oogstperiode van de fundamentele natuurkunde? Gaan grote vragen over donkere materie, botsende zwarte gaten en de herkomst van ons heelal de komende jaren beantwoord worden?

Freya Blekman: Freya Blekman is onderzoeksprofessor elementaire deeltjesfysica aan de Vrije Universiteit Brussel. Zij verschillende grote internationale onderzoeksgroepen geleid bij het CMS-experiment op CERN. Sinds 2018 is ze Physics Communication Officer bij het CMS-experiment op CERN. In deze hoedanigheid is ze verantwoordelijk voor de publicatie en communicatie naar buiten van de output van meer dan vierduizend fysici.

Ivo van Vulpen: Ivo van Vulpen is universitair hoofddocent bij de UvA en onderzoeker bij het Nikhef (nationaal instituut voor subatomaire fysica). Hij doet onderzoek naar elementaire deeltjes en was betrokken bij de zoektocht en de ontdekking van het Higgs boson dat werd ontdekt in 2012. In 2018 debuteerde hij met De melodie van de natuur over zijn zoektocht naar de kleinste bouwstenen van de natuur.

Host: Martijn van Calmthout | Sidekick: Joris Janssen