De ruimte is een wereld waarin boven en onder niet bestaan. Je kunt hardlopen op de muur en fietsen zonder zadel. Druppels zweven in bollen om je heen. Op Expeditie NEXT ga je mee op ontdekkingsreis met astronaut André Kuipers.

Reis mee naar de verste uithoeken van het heelal. Vlieg mee de ruimte in en stel al je vragen aan een echte Nederlandse astronaut!

Tijd: 11:15 – 12:00 uur.

In De Grote Reptielen Quiz neemt de enige echte Sterrin jullie mee in de wondere wereld van reptielen. Zo leer je over het leven van slangen, hagedissen, schildpadden en krokodillen. Wat weet jij al over hoe slim hagedissen zijn of over welke gereedschappen krokodillen gebruiken? Welk reptiel is kampioen lange afstand zwemmen en wie kan het beste mikken? Je leert het allemaal tijdens deze interactieve Quiz. Kom je ook?

Ga mee op Expeditie en ervaar de wondere wereld van reptielen!

Tijd: 14:30 – 15:00 uur.

Ben jij een echte alleskenner? Dat gaan we testen in deze Feit of Fabel Quiz! In deze spelshow nodigt Klaas van Kruistum verschillende wetenschappers uit om jouw feitenkennis te testen over voetbal, liefde, hersenen, de zon of één van de andere onderwerpen. Weet jij meer dan Klaas en de wetenschappers?

Weet jij ook al veel feitjes? Misschien win jij de Feit of Fabel Quiz wel!

Tijdschema:

11:30 – 12:00: De ruimte met Rasa Muller

12:30 – 13:00: Dino’s met Pasha van Bijlert

13:30 – 14:00: DNA met Bas Rosier

14:30 – 15:00: Pesten met Eveline Crone

15:30 – 16:00: Het weer met Jennifer Faber

Eveline Crone weet super veel over mensen die zich aan het ontwikkelen zijn, zoals kinderen en pubers. Hier doet ze onderzoek naar en schrijft ze boeken over. Er gebeurt namelijk van alles in je brein! Hoe we met elkaar omgaan heeft hier invloed op. Pesten hoort hier helaas bij. Ook hier zijn feiten en fabels over. Pesten jongens vaker dan meisjes? Doet schelden pijn? En spelen scholen een rol bij pestgedrag? Eveline Crone helpt ons alles op een rijtje te zetten!

Tijd: 14:30 – 15:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.

Bas Rosier houdt van puzzels oplossen. En dat komt goed uit. Want het menselijke DNA is eigenlijk een grote puzzel! Door allerlei puzzelstukjes samen te brengen, leert hij van alles over dat ingewikkelde spul in ons lichaam. Wat weet jij van DNA? Doe mee met de Feit of Fabel Quiz en laat het zien!

Tijd: 13:30 – 14:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.

Is er iets of niets in het grote heelal? Waarom bestaan er sterren? Wat zijn neutrino’s? Wat zijn leuke feitjes over de ruimte? En zijn er eigenlijk ook fabels? Rasa Muller staat voor ons paraat!

Tijd: 11:30 – 12:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.

Wat weet jij van het weer? Jennifer Faber was jarenlang weervrouw voor RTL. Daarvoor studeerde ze meteorologie, dus zij kan als geen ander de feiten van de fabels onderscheiden.

Wat denk jij? Kan het alleen sneeuwen als het vriest? En is het waar dat de aarde kouder wordt als er smeltwater in de oceanen terechtkomt? Ontdek het bij de Feit of Fabel-quiz op Expeditie NEXT!

Tijd: 15:30 – 16:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.

Pasha van Bijlert en Klaas van Kruistum, wat wil je nog meer? Ga jij ook langs de Feit of Fabel-quiz? Geen stelling over dino’s is te gek. Herken jij de fabels tussen de feiten?

Tijd: 12:30 – 13:00 uur.

Dit programma is onderdeel van De Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum.

Ga samen met professor NOVA Next op expeditie naar de wetenschat! Hoe kan wetenschap helpen om de wereld beter te maken? Dat komen een paar van Nederlands’ grootste wetenschappers jou uitleggen. Tijdens deze mini-colleges is er ruimte om hen al jouw vragen te stellen. Dat doe je samen met Anna Gimbrère, zij is wetenschapsjournalist en presentator van verschillende tv-programma’s en zorgt dat al jouw vragen beantwoord worden.

Zo kun je Rasa Muller alles vragen over de ruimte, over zwarte gaten of kleine en onzichtbare deeltjes. Paleontoloog Pasha van Bijlert is stiekem gewoon Dino-professor. Hij onderzoekt hoe dieren en dino’s bewegen en kan al je vragen over fossielen en dinosauriërs beantwoorden. Marcel Levi is als voorzitter van de NWO eigenlijk de eindbaas van de wetenschap in Nederland en hem kun je alles vragen hoe we met de wetenschap de wereld kunnen helpen. Auke-Florian Hiemstra werkt bij Naturalis en is expert op het gebied van zwerfplastic. Helaas hebben we daar veel te veel van. Hoe kan dat en hoe lossen we het op? Sterrin Smalbrugge ken je misschien wel van YouTube. Ze weet alles van reptielen. Jennifer Faber presenteerde jarenlang het weer op RTL. Wat wil jij weten? Hoe doen we die weersvoorspellingen eigenlijk? Hoe ontstaat bliksem?

Stel al jouw vragen aan de wetenschappers. Zij hebben vast een antwoord. Of stel je zo’n moeilijke vraag dat zelfs de wetenschapper het antwoord niet weet?

Tijdschema:

11:30 – 12:00: Alles over gezondheid met Marcel Levi

12:45 – 13:15: Alles over de ruimte met Rasa Muller

13:45 – 14:15: Alles over dino’s met Pasha van Bijlert

14:45 – 15:15: Alles over plastic in de natuur met Auke-Florian Hiemstra

15:45 – 16:15: Alles over reptielen met Sterrin Smalbrugge

16:30 – 17:00: Alles over het weer met Jennifer Faber

Misschien ken je Sterrin wel van Youtube, van een van haar educatieve theatershows, van National Geographic Junior, van TV-programma’s of van haar kinderboeken over reptielen. Sterrin bestudeert reptielen en amfibieën over de hele wereld en is expert hierin. Ze is ook nog eens super goed in vragen beantwoorden. Heb jij een brandende vraag? Of wil je meer leren? Vraag Sterrin maar raak!

Tijd: 15:45 – 16:15 uur.

Dit programma is onderdeel van de Vraag maar Raak! show met Anna Gimbrère.