Ben jij een Rapkampioen? Rico, bekend van Opgezwolle, leert jou hoe rappers rijmen op een tekst. Rap mee op het lied Stuntelkampioen en laat je rap-skills zien!

Hoor je dat? Die gezellige muziek op de Voorstraat? De Fanfare Sternse Slotlanders en Drumfanfare DSG brengen gedurende de dag een feestelijke sfeer met hun muziek! Met dank aan Seewyn Kunsteducatie Franeker. 

 

Wil jij even weg van de drukte en hou jij van muziek én schommelen? Grijp dan je kans en spring op De Silent Swing! De Silent Swing combineert schommelen met muziek. Je krijgt een koptelefoon op en luistert naar speciaal uitgekozen muziek die past bij de schommelbeweging. Laat je meevoeren en geniet!

Wil jij zien hoe jouw tong beweegt tijdens het spreken? Wil je een app laten raden waar je vandaan komt op basis van je dialect? Of wil je meedoen aan een van de twee leuke spraakexperimenten en zo taalwetenschappers helpen met hun onderzoek? Kom dan naar SPRAAKLAB! 

Het wezentje Babel heeft hulp nodig, want het is jammer genoeg al zijn talenkennis kwijt! Ga met teamgenoten op taalreis naar drie Augmented Reality-werelden, zoek in een zwerm dieren de olifant, l’ours of zaldia. Kan jij Babel helpen om naar huis te komen met jouw talenkennis? 

 

Wat betekent ik zet herres? Gebruiken rappers vaak het woord liefde in hun liedjes? Waar rapt Latifah over als ze het over paars en geel heeft? Hoeveel weet jij van hiphoptaal? Kom je kennis testen in de speciale hiphopquiz en leer wat woordenschat is, waar nieuwe woorden zoal vandaan komen en wat liedjes ons over de Nederlandse taal kunnen leren.

 

Maak een virtuele tijdreis naar het jaar 1550, naar Franeker, houten huizen, interieurs en de wereld van kinderen. Door middel van 3D en AR-reconstructies kunnen we in de leefwereld van Franeker komen. 

 

Kruip in de huid van een kleurenonderzoeker en leer waar kleuren vandaan komen en hoe je ze maakt. Wat kun je vertellen met kunst? En hoe kun je kunst beleven? Bij het rijdende Groninger Museum kun je workshops doen met museumdocenten over het belang van kleur in schilderijen en maak je zelf je eigen door middel van pigmenten.

Ga als echte taalwetenschapper zelf gaan puzzelen met woorden, zinnen en verborgen betekenissen. Doe mee aan memory met kleuren en vormen, aan de razend spannende domino-taalrace of aan een spel waarbij je moet raden wat iemand anders gaat zeggen. Heb jij een talenknobbel? Doe dan mee aan het Talen Rad van Fortuin waarbij je talenkennis kunt testen. Spelen met taal was nog nooit zo leuk!

Anna Maria van Schurman was de eerste vrouwelijke student in Nederland en ze studeerde in Franeker! Ze was een geleerde vrouw uit de zeventiende eeuw. Ze was heel slim, maar ze kon ook geweldig tekenen, schilderen én knippen. Met een piepklein schaartje maakte ze de meest mooie dingen. Een paar daarvan zijn in de studeerkamer van Anna Maria in Museum Martena te zien. In deze workshop ga je knippen als Anna Maria. Het wordt misschien niet net zo goed als haar werk, maar je gaat in ieder geval een mooi knipwerkje maken. Al knippend leer je ook wat een bijzondere vrouw Anna Maria eigenlijk was.