Zet een VR bril op en ervaar hoe de aarde eruit ziet vanuit het heelal. Het lijkt net een blauwe knikker door je VR bril, maar EarthRise VR laat zien dat het heel veel meer is. Je kunt net als een astronaut de aarde van een afstand bewonderen!

Verzorgd door VRROOM en DUINN.

Ga mee op Expeditie en ervaar een reis door het heelal, van de aarde en de maan tot aan zwarte gaten en de verste sterrenstelsels in het NOVA Mobiel Planetarium. Een unieke en overweldigende ervaring!

Verzorgd door dr. Joanna Holt van de Nederlands Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA)

Teken je eigen alien en plak deze op een posterboard. Je kunt ook je eigen Pokémon tekenen.

Alvast meer weten over Het Origins Center? Bekijk www.originscenter.nl dan hier!

Verzorgd door Het Origins Center

Wist je dat we gemaakt zijn van sterrenstof? Maar echt! Van dezelfde stoffen als waar sterren van gemaakt zijn. Het is een FEIT! Maar kunnen we al die materie deeltjes zien? Begrijpen we ze wel? En als ik je nu vertel dat sommige deeltjes dwars door ons heen kunnen vliegen zonder dat we het voelen. Geloof je me dan? Zou dat een FEIT of een FABEL zijn?!

Kom erachter en test je kennis in de Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum, die astro deeltjes onderzoeker Dr. Rasa Muller op bezoek krijgt.

Tijd: 12:30 – 13:00

Lees hier meer over de Feit of Fabel Quiz.

Verzorgd door (astro) deeltjesonderzoeker dr. Rasa Muller, Gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam, op het Nikhef instituut. Nu werkzaam in Italië voor het KM3NeT experiment.

Bouw je eigen spectrograaf waarmee je naar verschillende lichtbronnen kunt kijken om die te splitsen in de kleuren waaruit ze zijn opgebouwd. Er zullen een aantal lichtbronnen in vierkante kastjes worden gemonteerd waar de spectrografen voor kunnen worden gebruikt. Het Origins Center is hierbij betrokken (en een aantal medewerkers van betrokken universiteiten). Doe mee aan het experiment!

Alvast meer weten over Het Origins Center? Bekijk www.originscenter.nl dan hier!

Verzorgd door Het Origins Center

Wist je dat het vet moeilijk is om planeten te onderzoeken? Ze staan ver weg, zijn heel klein en geven nauwelijks licht. Toch is er wel een manier om planeten te bekijken. Luister en kijk mee in deze installatie! Met licht en planeten laten we zien hoe planeten worden ontdekt en onderzocht. Naast de presentatie met een wetenschapper, kun je ook zelf met planeten spelen om je eigen onderzoek te doen.

Alvast meer weten over Het Origins Center? Bekijk www.originscenter.nl dan hier!

Verzorgd door Het Origins Center en Space Expo

Hoe word je astronaut? Hoe slaap je in de ruimte? Hoe eet, sport en plas je daarboven? En wat is het allermooiste plekje van het heelal? Schrijver en journalist Sander Koenen neemt je mee op een geweldige reis naar de ruimte. Een reis vol experimenten, video’s, foto’s en bijzondere verhalen.

Tijdschema: 
13:00 tot 13:30 uur
14:40 tot 15:10 uur

Alvast meer weten over Astronauten gezocht? Bekijk www.sanderkoenen.nl!

Verzorgd door Sander Koenen

In 1608 is in Middelburg de telescoop uitgevonden door Hans Lipperhey. De eerste kijker vergrootte slechts 4 keer, maar plotseling werd onze blik op het heelal enorm vergroot! We laten zien hoe de eerste kijker er uit zag en we leren ook het nut van een diafragma. Je kunt je eigen kijkertje bouwen, met echt lenzen. Je leert meer over glas, over lenzen, over bolle lenzen en over vergrotingen.

Verzorgd door Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen en Rijk-Jan Koppejan

Waaruit bestaat leven? Wat heb je nodig om iets tot leven te wekken? Zet een VR-bril op en stap in de wereld van wetenschappers. Je wordt zo klein dat je alle bouwblokjes van leven op moleculair niveau kunt zien. Tijd om op zoek te gaan naar de bouwblokjes die je nodig hebt om je eigen leven te bouwen. Vang de bouwblokjes met je netje en bouw zo je eigen leven!

Alvast meer weten over Virtual Reality Ervaring? Bekijk www.rug.nl/sciencelinx dan hier! Benieuwd naar de kunstenaar Chantalla Pleiter? Zie haar werk dan hier: https://www.chantallapleiter.nl/?page_id=2153

Onderzoek wat jij denkt dat leven is! Neem plaats aan de grote interactieve tafel met glazen potten. In deze potten zit levende en niet-levende stoffen. Wat denk jij dat leeft? Scan de potten en krijg het antwoord! Vul zelf een lege pot met leven en neem een geluid op dat je erin stopt. Nu kunnen andere kinderen jouw eigen pot ook scannen en beluisteren!

De interactieve tafel is speciaal ontwikkeld voor Expeditie Next door Chantalla Pleiter ism. Teackele Soepboer, Eryn Bosma en Johanna Hondelink.

Alvast meer weten over interactieve tafel? Zie dan www.rug.nl/sciencelinxBenieuwd naar de kunstenaar Chantalla Pleiter? Zie haar werk dan hier: https://www.chantallapleiter.nl/?page_id=2153

Verzorgd door Chantalla Pleiter in samenwerking met Science LinX – Rijksuniversiteit Groningen, Eryn Bosma, Atharva Gupta en Teachele Soepboer