Ben jij een super grote dierenfan en wil jij hier alles over weten? Dan ken je vast Dierenpraat wel! Hét YouTube-kanaal voor dierenliefhebbers, met Britt Dekker en Floris Göbel. Zij zijn aanwezig zijn op Expeditie NEXT om alles over dieren te leren van de wetenschappers. Zo gaan ze langs bij Anne Schulp om alles van Dino’s te leren, of uit te vinden of koeien ook kunnen praten. Wil jij met hen mee op expeditie? Stuur dan een super cool dierenweetje door aan Britt en Floris via hun instagram post en maak dan kans op een tour met Dierenpraat langs Expeditie ‘Het Woesteland’. Er mogen 10 kinderen mee!  

Of wil je gewoon een handtekening en met ze op de foto? Kom dan naar de meet en greet in Franeker tussen 12.00 uur en 13.00 uur.

 

Wil jij zien hoe we ervoor kunnen zorgen we plastic slimmer kunnen gebruiken. Zodat het niet meer in de mooie oceaan belandt?  In de kleurrijke container van Plastic Quest staan verschillende machines die jou laten zien hoe we plastic opnieuw kunnen hergebruiken, wat uiteindelijk zorgt voor een mooiere wereld!

Waarom zouden we plastic verspillen, als we er hele toffe dingen van kunnen maken. Maak hier toffe nieuwe dingen met kunststofafval en 3D printers!

Bij Plastic Recycle ontdek je hoe je van gebruikt plastic nieuwe dingen kan maken. Door het maken van je eigen kunstwerk kan je een kijkje nemen bij het recycleproces. Alle gebruikte stukjes plastic en kunststof tover jij met een 3D-pen om in een gaaf kunstwerk! 

De zee is zo groot en er valt veel te ontdekken. Kom binnen in het laboratorium van NIOZ en doe zelf allerlei proefjes. Zoek bijvoorbeeld uit wat er met schelpjes gebeurt als er meer CO2 in de oceaan komt. Tuur door een microscoop naar diertjes in zeewater. Of bekijk diepzeekoraal in het donker. Net als een echte onderzoeker in een lab op zee!

Afval scheiden met nieuwe technieken: hoe kun je zoveel mogelijk afval sorteren in deelstromen? Omrin laat van dichtbij zien hoe afval scheiden in hun fabrieken in zijn werk gaat. Via de VR bril stap je letterlijk ín het sorteersysteem en maak je kennis met de geavanceerde fabrieken en de nieuwe technieken waarmee verschillende soorten afval gescheiden worden. Of speel het afvalspel en laat zien hoe goed jij bent in afval scheiden!

 

Ooit een dinobot van 100 miljoen jaar oud aangeraakt? Of een uil geaaid? In het Verwonderkabinet mag het niet alleen, aanraken is zelfs verplicht! Op een aantal mooi aangeklede tafels staan verwonderobjecten: objecten uit de natuur die leiden tot goed kijken, eigen vragen en redeneren. Vergelijk bijvoorbeeld de schedel van een tijger met die van een otter en een baviaan. Welke verschillen zie je, of welke overeenkomsten? En wat kun je aan de schedel afleiden over het uiterlijk en gedrag van het dier?

 

Kruip in de huid van een trekvogel en ervaar je kansen en gevaren tijdens de vogeltrek. Trekvogels, zoals ganzen en kanoeten, zien veel van de wereld. Tijdens hun avonturen hebben ze soms wind mee, en soms de wind tegen. Dat kost de vogels energie en tijd. Lukt het jou om als trekvogel op tijd in je broedgebied in het Hoge Noorden te komen?

 

Doe je mee aan de vrolijke quiz waarin je alles leert over bomen en struiken in Nederland? In het museum hebben we een hele bijzondere verzameling bomenboekjes die door de studenten van de universiteit gebruikt werd. Na deze quiz weet je heel wat meer over bomen. En het leuke is: je kunt inspiratie en antwoorden vinden om je heen, want de quiz is in de Martenatuin!

 

Waar komt is jouw energie vandaan in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend. De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging voor jullie! Ga jij deze uitdaging aan?

 

Poep dat helpt het klimaat te redden. Kan jij het je voorstellen? Wat heeft walvispoep met ons klimaat te maken? Hitte, droogte en overstromingen zorgen ervoor dat dieren niet meer goed kunnen leven in hun eigen gebied. Dit geldt ook voor walvissen, die ook nog eens last hebben van vissers. Walvispoep betekent juist heel veel voor de biodiversiteit en het klimaat. Hoe meer walvissen, hoe beter dus!

 

Help mee met het bouwen aan een systeem dat ervoor zorgt dat dieren weer fijn kunnen leven en spelen in hun eigen huis!