Ontdek het geluid en de verhalen van Nederlandse planten. Stap met een tablet en hoofdtelefoon in de wereld van inheemse planten en insecten en breng ze zelf tot leven.
Welke Nederlandse planten staan op het punt van uitsterven? En wat betekent dat voor onze toekomst? Dat zie je in dit werk, waarin elke plant een eigen verhaal heeft.
Denk aan planten die we als voedsel, medicijn of kleurstof gebruiken en planten die heel belangrijk zijn voor heel veel insecten. Ze hebben niet alleen een eigen verhaal, maar ook een eigen geluid! Luister naar de Symfonie van de Biodiversiteit.
Verzorgd door Biodiversiteit in Augmented Reality van Chantalla Pleiter in samenwerking met Terra, Station Noord, Lunalia en Cruydhoeck
Na een korte toelichting ga je in groepjes aan de slag met het opbouwen van het mariene ecosysteem. Dit zal je doen aan de hand van de losse oceaanelementen op posters, die op de tafels liggen. Dan ga je verder met het toevoegen van menselijk handelen, zoals de walvisjacht, visserij, vervuiling, waarna je zelf kan bepalen wat de effecten zijn. Als laatste stap ga je nadenken en bepalen welke stappen nodig zijn om de oceanen weer gezond te maken. Die stappen ga je ook zelf maken op de tafel, waarbij de rol van walvisachtigen heel groot is. Iedere stap zal je bespreken met je groepje.
Meer weten over Walvispoep? Klik dan hier!
Verzorgd door Stichting Rugvin – Whale Poo Ambassadors
Het leven onder onze voeten? We lopen er meestal aan voorbij. Toch is die jungle vol bodemdieren heel belangrijk. Stel je voor… dat we de rollen een keertje omdraaien. Welkom onder de grond! Hoe scoor jij bij de regenwormchallenge? Of ontdek wat er nog meer leeft en help met echt onderzoek van de Bodemdierendagen, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University.
Ga mee op bodemdierensafari en ervaar of jij ook een ‘duizendpoot’ bent: lukt het jou om de grond gezond te houden?
Meer weten over Bodemdieren? Klik dan hier!
Verzorgd door Boedemdierendagen, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR)
Regenwormen zijn natuurlijk superbelangrijk. Zij maken de grond gezond! Ook bij jou thuis kunnen de wormen aan het werk. Kom naar de wormenworkshop en maak je eigen wormenboerderijtje. Echte wormenonderzoekers Ingrid en Ron leren je de kneepjes van het vak. Deze kennis kun je ook inzetten voor het helpen van de bodemdieren tijdens de Bodemdierendagen, en het (citizen science) onderzoek van Wageningen University en het Nederlands Instituut voor Ecologie.
Ga mee op Expeditie en ervaar hoe je zelf een wormenboerderij(tje) kan maken!
Meer weten over wormenboerderij? Klik dan hier!
Verzorgd door Boedemdierendagen, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR)
Bioloog Auke-Florian stelt je voor aan enkele bijzondere dieren uit de stad! Waanzinnige dieren die je elke dag kan tegenkomen – waarvan je nu nog geen flauw benul hebt hoe gaaf ze eigenlijk zijn. En niet alleen Auke-Florian staat op de planken, hij neemt de stadsdieren mee het podium op en doet zijn verhaal samen met Boswachter Tim en Wildebras. Dat belooft wat!
Stadssafari: Auke-Florian & Wildebras van 14:50 tot 15:20 uur
Stadssafari: Auke-Florian & Boswachter Tim van 15:40 tot 16:10 uur
Let op, er is een beperkt aantal plekken beschikbaar dus wees op tijd.
Na afloop verkoopt en signeert Auke-Florian zijn kinderboek ‘Perronpapegaaien en krekelcriminelen’, door het AD uitgeroepen tot ‘leukste kinderboek van de Kinderboekenweek (2022).’ Of zoals Jochem Meyer het zegt: “Dit is dé perfecte handleiding voor een spannende natuursafari in jouw eigen stad. Ik ben fan!”
Signeersessie Auke-Florian:
15:20 tot 15:30 uur
16:10 tot 16:20 uur
Meer weten over Auke-Florian? Zie dan www.aukeflorian.nl
Verzorgd door Auke-Florian Hiemstra en Naturalis Biodiversity Center
Wat weet jij van het weer? Jennifer Faber was jarenlang weervrouw voor RTL. Daarvoor studeerde ze meteorologie, dus zij kan als geen ander de feiten van de fabels onderscheiden.
Wat denk jij? Kan het alleen sneeuwen als het vriest? En is het waar dat de aarde kouder wordt als er smeltwater in de oceanen terechtkomt? Ontdek het bij de Feit of Fabel Quiz op Expeditie NEXT!
Tijd: 11:30 – 12:00
Lees hier meer over de Feit of Fabel Quiz.
Verzorgd door Jennifer Faber
Bouw een dijk in het klein bij een rivier. Is de dijk sterk genoeg om hoogwater te weerstaan? De gebouwde dijken worden met écht water getest op onder meer stevigheid. Naast het dijken bouwen wordt met een 3D-model van Nederland de bijzondere Nederlandse delta en uitdagingen in de watersector toegelicht.
Meer weten over Dijken bouwen? Zie www.watermuseum.nl
Verzorgd door Joachim Smits en Tom Haage van Stichting Nederlands Watermuseum en JESPER-educatie
Voel, ruik en ontdek bio-based producten, gemaakt van natuurlijke materialen. Voer proefjes uit om te zien hoe deze materialen kunnen worden omgezet in nieuwe producten. Speel een interactief rollenspel waarin je verschillende beroepen verkent die het klimaat kunnen helpen. Samen gaan we voor een duurzame toekomst!
Meer weten? Zie dan https://www.genb-project.eu/
Verzorgd door John Vos, Bas Davidis en Marisa Groenstege van Generation Bioeconomy (GenB). Mogelijk gemaakt door BTG; gesponsord by Horizon Europe
Wat is het effect van kunstmest op het groeien van plantjes in een gezonde bodem? Zoek het tot op de bodem uit in een VR-spel!
Meer weten over Going undergrond? Zie https://www.microp.org/
Verzorgd door Katinka Zinner M.Sc., Sanne Klaassen van de Universiteit van Amsterdam FNWI, samen met vijf andere universiteiten in Nederland
Kom van alles te weten over dino’s tijdens de Feit of Fabel Quiz met dinosaurusexpert Pasha van Bijlert.
Meer weten over Pasha van Bijlert? Zie https://www.instagram.com/pashavanb/
Tijd: 14:30 – 15:00 uur
Lees hier meer over de Feit of Fabel Quiz.
Verzorgd door Pasha van Bijlert van de Universiteit Utrecht en Naturalis Biodiversity Center