Waar komt jouw energie vandaan in 2030? Hoe verwarm jij je huis in 2040? Rijden er nog auto’s in 2050? Het antwoord op deze vragen is helemaal niet vanzelfsprekend. De toekomstige energievoorziening is een belangrijke uitdaging voor jullie! Ga jij deze uitdaging aan? Kom langs en maak je eigen lampje zonder batterij!

Hoe werken we samen met de natuur om Nederland te beschermen tegen het water? Door klimaatverandering, bodemdaling en zeespiegelstijging wordt Nederland steeds kwetsbaarder voor overstromingen. We moeten nu al bedenken hoe we droge voeten blijven houden in de toekomst. Om de risico’s te beperken kan de zoute natuur ons een handje helpen en zijn er steeds betere dijken nodig. Wat werkt beter tegen golven: een dijk van beton of een levende dijk?

Veroorzaak een stormvloed en zie hoe zoute natuur helpt om ons land te beschermen tegen de stijgende zeespiegel!

Stap in het verhaal van een kustdorp dat voor spannende uitdagingen rondom het klimaat staat. Kijk met een silent disco koptelefoon een animatiefilm over de stijgende zeespiegel en ga er daarna over in gesprek met anderen. Hoe praten we eigenlijk over klimaatverandering? Zijn er verschillende manieren om er naar te kijken? En hoe zou jij dit aanpakken? Doe mee aan dit leuke experiment!

Ga mee op Expeditie en ervaar hoe we droge voeten houden, ook als de zeespiegel stijgt.

De Middelburger Johannes Goedaert beschreef 400 jaar geleden als eerste de metamorfose van insecten. Onderzoek naar dieren en planten is ook in 2023 nog heel belangrijk. Daarom gaan we tijdens Expeditie NEXT proberen om op één dag wel 100 verschillende soorten te vinden! Loop mee met de wandeltocht om insecten, planten en vogels te spotten of kom in de tent meer te weten over biodiversiteit. Ben jij aan het eind van de dag de nieuwe Johannes Goedaert?

Boswachter Tim en stadsecoloog Bas Wattel helpen je op weg. Ga met hen op pad! Let op, beperkte plekken dus reserveer op de dag zelf een plekje door je in te schrijven bij de bar op het Abdijplein. Vooraf inschrijven niet mogelijk, alleen op de dag zelf!

Ga mee op ontdekking onder de grond! Neem met een VR-bril een kijkje in de wereld van onze bodem en help bijvoorbeeld een wetenschapper beter te begrijpen wat het effect is van kunstmest op het groeien van gewassen. De grote vraag hierbij is: wat is een gezonde bodem?
Zoek het tot op de bodem uit!

Ga mee op Expeditie en ervaar spelenderwijs wat het onderzoek inhoud van de biologen die werken voor Microp.

Weet jij al wat vlas is? Kom het ontdekken bij de Vlasstraat! Met een ‘reis door de tijd’ leer je alles over de oude én nieuwe verrassende manieren om vlas te gebruiken. Steek zelf je handen uit je mouwen en maak je eigen tegel!

Ga mee op Expeditie en ervaar de interessante kenmerken en toepassingen van dit eeuwenoude coole gewas.