Maak jij je zorgen om het klimaat? Of wil je gelijke kansen voor iedereen? Kom langs, ontdek je rechten en laat iedereen zien welk kinderrecht jij belangrijk vindt!

Iedereen onder de achttien jaar heeft speciale rechten. Kinderrechten. Ze staan in het Kinderrechtenverdrag en zorgen ervoor dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. In Nederland, en alle andere landen op de wereld.

Meer weten over ieder kind een stem? Klik dan hier!

Verzorgd door UNICEF Nederland

Nederland is constant in verbouwing. Bouwen we meer woningen, of juist niet? Meer autowegen, of juist fietspaden? Gaat de natuur voor, of juist niet? De ruimte is, zeker in Nederland, beperkt. Er is dus niet genoeg ruimte voor ieders wensen. 

We gaan een spel spelen waarin je gaat ervaren hoe lastig ruimtelijke keuzes zijn. Op basis van dit spel gaan we met elkaar in gesprek. Hoe ga je om met verschillende belangen? En hoe zorg je voor een rechtvaardige uitkomst? 

Meer weten over Ruimte voor Democratie? Klik dan hier!

Verzorgd door Lectoraat Weerbare Democratie van Saxion Hogeschool Deventer 

Een verdachte heeft in de supermarkt iets gestolen en iemand een bloedneus geslagen. De rechter wil van de verdachte weten waarom hij dit gedaan heeft. Jij en de rechter stellen vragen aan de verdachte en kijken samen of deze verdachte een straf moet krijgen. Samen doen jullie uitspraak in deze zaak.

Verzorgd door rechters van Rechtbank Gelderland

In Het Grote Hanze Topografiespel word je uitgedaagd om in één zeetocht zoveel mogelijk vracht van Zutphen naar Danzig te vervoeren. En dat is niet makkelijk: onderweg kom je, onder aanvoering van Albert op de Korenmarkt, zeerovers tegen, krijg je te maken met absolute windstilte of juist heftige stormen, inbeslagname van producten door vijandige soldaten of moet je goederen inleveren als tolbetaling. Zoek de juiste route naar de eindbestemming en je wordt beloond met een oorkonde.

Het spel is ontwikkeld en uitgevoerd door Tijdlab en Studio Biesterveld in opdracht van Erfgoedcentrum Zutphen.

Meer weten over Het Grote Hanze Topografiespel? Zie dan www.erfgoedcentrumzutphen.nl

Verzorgd door Erfgoedcentrum Zutphen

De wereld bekijken door verschillende brillen. Dat doen onderzoekers op de universiteit. Gooi met de dobbelsteen en laat je verbeelding de vrije loop. Wat zie je als je door de bril van verschillende wetenschappers kijkt? Welke vragen komen bij je op?

Gebruik jouw nieuwsgierigheid en vertel de universiteit wat ze zouden moeten onderzoeken.

Meer weten over Door de bril van een wetenschapper? Zie dan www.universiteitleiden.nl/wetenschapsknooppunt

Verzorgd door Wetenschapsknooppunt Leiden en ICLON Universiteit Leiden

In V-LAB Express bedien je allerlei machines en apparaten en ga je in tweetallen aan de slag met opdrachten over vrede, vrijheid en democratie. Zoals een vis in het water, zo beleven de meeste mensen vrede, vrijheid en democratie: vanzelfsprekend. Als je even verder kijkt, zie je dat dat niet zo is. Vrede, vrijheid en democratie worden door mensen gemaakt en onderhouden. Door voor anderen en de aarde te zorgen. Door in verzet te komen tegen onrecht en pesten.

Alvast meer weten? Bekijk https://www.vredeseducatie.nl/v-lab-express/

Verzorgd door Stichting Vredeseducatie

Hoe maak je onzichtbare sporen zichtbaar? Beleef in een verduisterde tent hoe sporenonderzoek wordt gedaan met speciaal licht waarmee je onzichtbare sporen zichtbaar maakt!

Alvast meer weten? Ga naar https://www.wetenschapsknoop.amsterdam 

Verzorgd door drie studenten van het Wetenschapsknooppunt Amsterdam (WKA) en Universiteit van Amsterdam

Los het raadsel op: wie heeft meer dan 1.000 jaar geleden de bewoners van Zutphen vermoord? In het jaar 882 vond een overval plaats. Archeologen vonden meer dan 1.000 jaar later de resten van vermoorde mensen, verbrande huizen en gebroken spullen. In het museum zijn de vondsten uitgestald als een crime scene zoals archeologen die aantroffen. Met een loep bij de hand beantwoord je vragen aan de hand van verschillende objecten in het museum zoals een zwaard en replica’s van botten. Stapje voor stapje ontcijfer je wat er gebeurd is.

Alvast meer weten over Crime Scène Zutphen? Bekijk https://www.instagram.com/museazutphen/

Verzorgd door Stedelijk Museum Zutphen, in samenwerking met Archeologie Zutphen

Samen met filosoof Marianne gaan we in een podcast filosoferen over belangrijke thema’s als politiek, recht en economie. Hebben we regels nodig? Moeten kinderen ook kunnen stemmen? En, heb je geld nodig om gelukkig te zijn? Een interactief programma, waarbij er geen goed of fout is. Heb je zelf een vraag waar we het over moeten hebben? Vul je vraag in bij de filosofeertafel en doe mee!

Alvast meer weten over Filosoofje? Bekijk https://www.filosoofje.nl/!

Verzorgd door Filosoofje

Mensenrechten beschermen de waardigheid van ieder mens. Voor een samenleving waarin iedereen kan meedoen, zichzelf mag zijn en een talent kan inzetten. Je hebt deze rechten, omdat je mens bent. Wat je geslacht, afkomst of handicap ook is. Vaar mee naar een nieuw land en leer over het verschil tussen wensen (niet nodig, meer ‘luxe’) en behoeften (écht nodig).

Voor die behoeften zijn wereldwijd afspraken gemaakt en die gelden voor alle mensen op de wereld. Jij komt erachter welke mensenrechten jij belangrijk vindt voor jezelf en iedereen. Daarna maken wij een groepsfoto voor de Mensenrechtenspiegel. Deze foto kan je daarna delen op sociale media waarmee je aandacht kunt vragen voor #MensenrechtenVoorIedereen.

Alvast meer weten over mensenrechten voor iedereen? Bekijk www.mensenrechtenvooriedereen.nl 

Verzorgd door College voor de Rechten van de Mens