Een slimme stad, wat is dat eigenlijk? Een slimme stad wordt bestuurd door data. Maar waar wordt deze data verzameld en wat is data eigenlijk? Welke data vliegt er om je heen?

Maak een data-wandeling door onze digitale stad en ga op zoek naar alle datapunten. Denk dan aan camera’s, je telefoon of een pinapparaat. Ontdek ze allemaal tijdens de data-wandeling!

Meer weten over Jouw buurt, Jouw data? Zie dan www.boldcities.nl 

Verzorgd door Merlina Slotboom, MSc., Sarah van der Zeijden, MA. en Pepijn Schoute van Leiden-Delft-Erasmus Centre for BOLD Cities

In de politietruck maak je kennis met het werk van de politie. Met behulp van filmpjes, quizzen en echte politiemensen kan je ervaren wat het echte werk van de politie is!

Meer weten over Politie Zutphen? Zie dan www.vraaghetdepolitie.nl

Verzorgd door Politie Zutphen

Het kindercollege, gegeven door politicoloog Loes Aaldering, zal op een interactieve manier een aantal belangrijke thema’s uit de politiek bespreken. Wat is politiek? En waarom is een gelijke vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de politiek zo belangrijk? Samen gaan we in gesprek over wat politiek zo leuk maakt en komen we erachter waar ieders politieke interesses liggen – vind je bijvoorbeeld meer speelplaatsen van belang of focus je je toch liever op een betere dierzorg. Om de politiek extra dichtbij te laten komen zullen zowel dé burgemeester van Zutphen als een kinderburgemeester op bezoek komen en mogen jullie tekenend aan de slag met jullie ideeën! Het belooft een ontzettend motiverende sessie te worden.

Tijdschema: 
11:30 – 12:00 uur
13:20 – 13:50 uur – met een speciale gast!
15:10 – 15:40 uur

Meer weten over Het Politieke Kindercollege? Zie dan www.stemopeenvrouw.com

Verzorgd door Stichting Stem op een Vrouw

Nederland is een democratie. De inwoners van ons land zijn de baas, maar het is lastig om met z’n allen beslissingen te nemen. Wat zou jij doen als jij de baas van Nederland zou zijn? Waar zou je het geld van Nederland aan uitgeven? Of waar zou Nederland juist minder aan uit moeten geven? Een interactief programma voor zowel jong als oud! De gegevens zullen worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Verzorgd door Prof. dr. Sanne Kruikemeier, dr. Sanne Tamboer, dr. Annelien Van Remoortere en dr. Susan Vermeer van Wageningen University & Research

Politiek is te belangrijk om alleen aan volwassenen over te laten! Bij ‘De Politieke Speeltuin’ maak je kennis met politiek, kan je je jouw creatieve ideeën uiten en waan je je voor een dagje zelf burgemeester. Kom langs en maak op speelse wijze kennis met politiek. Teken een politicus, oefen met stemmen in een stemhokje, en doe een oproep aan de burgemeester van Zutphen om de komst van een kinderburgemeester.

Ook zijn er enkele groepsactiviteiten, zoals een mini-‘wat is politiek’ workshop, een kinderdebat en een ontmoeting met de burgemeester gepland. Kom langs en leer waarom politiek ook leuk is voor jou!

Meer weten over De Politieke Speeltuin? Zie dan www.stemopeenvrouw.com

Verzorgd door Stichting Stem op een Vrouw

Maak jij je zorgen om het klimaat? Of wil je gelijke kansen voor iedereen? Kom langs, ontdek je rechten en laat iedereen zien welk kinderrecht jij belangrijk vindt!

Iedereen onder de achttien jaar heeft speciale rechten. Kinderrechten. Ze staan in het Kinderrechtenverdrag en zorgen ervoor dat kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien. In Nederland, en alle andere landen op de wereld.

Meer weten over ieder kind een stem? Klik dan hier!

Verzorgd door UNICEF Nederland

Nederland is constant in verbouwing. Bouwen we meer woningen, of juist niet? Meer autowegen, of juist fietspaden? Gaat de natuur voor, of juist niet? De ruimte is, zeker in Nederland, beperkt. Er is dus niet genoeg ruimte voor ieders wensen. 

We gaan een spel spelen waarin je gaat ervaren hoe lastig ruimtelijke keuzes zijn. Op basis van dit spel gaan we met elkaar in gesprek. Hoe ga je om met verschillende belangen? En hoe zorg je voor een rechtvaardige uitkomst? 

Meer weten over Ruimte voor Democratie? Klik dan hier!

Verzorgd door Lectoraat Weerbare Democratie van Saxion Hogeschool Deventer 

Een verdachte heeft in de supermarkt iets gestolen en iemand een bloedneus geslagen. De rechter wil van de verdachte weten waarom hij dit gedaan heeft. Jij en de rechter stellen vragen aan de verdachte en kijken samen of deze verdachte een straf moet krijgen. Samen doen jullie uitspraak in deze zaak.

Tijdschema: 
12:20 tot 12:50 uur
14:20 tot 14:50 uur
16:00 tot 16:30 uur

Verzorgd door rechters van Rechtbank Gelderland

In Het Grote Hanze Topografiespel word je uitgedaagd om in één zeetocht zoveel mogelijk vracht van Zutphen naar Danzig te vervoeren. En dat is niet makkelijk: onderweg kom je, onder aanvoering van Albert op de Korenmarkt, zeerovers tegen, krijg je te maken met absolute windstilte of juist heftige stormen, inbeslagname van producten door vijandige soldaten of moet je goederen inleveren als tolbetaling. Zoek de juiste route naar de eindbestemming en je wordt beloond met een oorkonde.

Het spel is ontwikkeld en uitgevoerd door Tijdlab en Studio Biesterveld in opdracht van Erfgoedcentrum Zutphen.

Meer weten over Het Grote Hanze Topografiespel? Zie dan www.erfgoedcentrumzutphen.nl

Verzorgd door Erfgoedcentrum Zutphen

De wereld bekijken door verschillende brillen. Dat doen onderzoekers op de universiteit. Gooi met de dobbelsteen en laat je verbeelding de vrije loop. Wat zie je als je door de bril van verschillende wetenschappers kijkt? Welke vragen komen bij je op?

Gebruik jouw nieuwsgierigheid en vertel de universiteit wat ze zouden moeten onderzoeken.

Meer weten over Door de bril van een wetenschapper? Zie dan www.universiteitleiden.nl/wetenschapsknooppunt

Verzorgd door Wetenschapsknooppunt Leiden en ICLON Universiteit Leiden