Als je denkt aan een wetenschapper, dan denk je misschien eerst aan een man. Maar er zijn natuurlijk ook vrouwelijke wetenschappers! De Sisters of Science bijvoorbeeld. Zij laten zien hoe het werkt om een hoger functie te krijgen binnen de wetenschap. En ook tegen welke problemen je aanloopt als je bijvoorbeeld vrouw bent of een niet-westerse achtergrond hebt. Doe mee met een grote chemische estafette en zie bij afloop of jij ook een echte wetenschapper kan worden!

Wil jij even weg van de drukte en hou jij van muziek én schommelen? Grijp dan je kans en spring op De Silent Swing! De Silent Swing combineert schommelen met muziek. Je krijgt een koptelefoon op en luistert naar speciaal uitgekozen muziek die past bij de schommelbeweging. Laat je meevoeren en geniet!

Informatie vliegt ons om de horen, van sociale media tot televisie en de radio. Hoe weet je nou wat waar is en wat niet? Ga als echte factchecker op zoek naar de waarheid in deze escaperoom over nepnieuws! Kan jij valse informatie vinden in de verhalen en Facebookberichten? Wat doe je als je in een informatiebubbel terechtkomt en herken jij een deep fake video? Ga op zoek naar antwoorden om zo de waarheid te ontdekken!

Alle mensen en dieren zijn uniek. Los de escaperoom op in de Tûmba Caravan en je zult zien hoe verschillend de dierenwereld eigenlijk is. Wist jij al dat mannelijke zeepaardjes zwanger kunnen worden? Of dat een clownvis (ja, die van Finding Nemo) van geslacht kan veranderen? 

Jij bent ook uniek. Speel jij graag spelletjes op de iPad of maak je het liefst een verre reis? Wat is jouw lievelingseten: curry of boerenkool? En verschilt dat van anderen? Trek een kaart uit de kletspot en beantwoord de vragen om erachter te komen wat jou gelukkig en gezond maakt! 

 

De boef is gepakt! We gaan de waarheid naar boven halen.  Zal de boef zijn fouten bekennen? Of beroept hij zich op zijn recht om te zwijgen? Doe mee met het interactieve verhoorspel. Speel jij de boef, de jury of de advocaat?

De stad Democracity heeft JOUW hulp nodig om democratisch te beslissen wat er nog meer in de stad gebouwd gaat worden: bedrijven, of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Je hebt maar een beperkt budget, dus je moet keuzes gaan maken. Om het eens te worden over de inrichting van de stad, richten jullie verschillende politieke partijen op en ga je daarna met elkaar in debat om deze keuzes te maken. 

 

In haar opleiding heeft Hannah Klaver geleerd om de wereld door verschillende brillen of perspectieven te bekijken, zodat zij niets over het hoofd ziet. Bij elke bril horen andere onderzoeksvragen. Lukt het jou ook om door een andere bril te kijken? Gooi met de perspectievendobbelsteen en kijk welke vragen jij kunt bedenken.

Hoe zou jij het geld verdelen als jij de baas was?   Elk jaar op Prinsjesdag komt de minister van Financiën met het Koffertje naar de Tweede Kamer. In dit koffertje zit de begroting voor Nederland, oftewel een voorstel waaraan het geld wordt uitgegeven. Moeten er meer juffen of meesters komen of meer agenten? Meer bomen of meer wegen? De Tweede Kamer beslist waar het geld besteed wordt. Vandaag krijg jij de kans om het geld te verdelen! Wat kies jij?

 

Wil jij boeven vangen? Maak kennis met een spannend forensisch onderzoek bij CSI Franeker! Je krijgt een labjas, handschoenen en een mondkapje om vervolgens de bewijsstukken in het daglicht te bekijken. Je leert onderzoekende vragen te stellen die van belang zijn om een misdrijf op te lossen. 

In Nederland leven we in een democratie. Als je 18 jaar bent, mag je mee bepalen wie er voor jou de keuzes maakt in de politiek. Dit noemen we stemrecht. Maar wat als kinderen stemrecht zouden hebben? Zou de verkiezingsuitslag heel anders zijn denk je? En wie zou volgens jou de premier van Nederland moeten worden? Doe mee aan een echte politieke verkiezing! Wie vind jij betrouwbaar en interessant? Wie krijgt jouw stem?