Diederik Gommers is dokter en baas van de afdeling intensive care in het Erasmus MC in Rotterdam. De intensive care is de plek in het ziekenhuis waar mensen liggen die heel ziek zijn. Hierdoor weet Diederik heel veel over gezondheid en kan daarom al jullie vragen beantwoorden.

Tijd: 15:30 – 16:00

Lees hier meer over de Vraag maar Raak! shows.

Verzorgd door Prof. dr. Diederik Gommers

Wil jij kinderen met astma en andere ademhalingsproblemen helpen? Een aantal science helden zijn bezig met het ontwikkelen van een speciaal vestje, om kinderen te helpen die soms moeite hebben met ademen en dan benauwd zijn. Dit vestje helpt ze, door te meten of de ademhaling goed is, en door te reageren door middel van een game! Wil jij ons helpen, door het vest te testen en ons te laten weten wat we kunnen verbeteren? Misschien leer je zelf ook nog wat over je ademhaling!

Meer weten over Smart Textiles? Klik dan hier!

Verzorgd door Eliza Bottenberg, Melissa van Schaik en Sarah Pichon van Saxion Lectoraat Sustainable & Functional Textiles

Word de beste E-sporter! Doe mee aan:

Aimlab: conditie 1: sessie aimlab; conditie 2: aimlab met tweede taak op het zelfde moment. Dit is een dual task experiment. Je highscore van de dag wordt bijgehouden. 

AEFC/fifa: Maak zoveel mogelijk doelpunten in 1 helft met het NL elftal. Je highscore wordt bijgehouden.

Alvast meer weten over E-sporten? Bekijk https://esportsteamtwente.nl.

Verzorgd door Esports Team Twente van Universiteit Twente

Spring op de fiets en duik in de spannende wereld van de wetenschap achter sport. Werk in sportteams van 2 of 3 aan mini-opdrachten over aerodynamica en leer hoe weerstand sportprestaties kan beïnvloeden. Hierna moet je zelf op de fiets stappen en zo snel mogelijk, in VR, over de finish komen! Onder begeleiding van onze enthousiaste coaches ontdek je spelenderwijs het belang van wetenschap in sport, van de juiste kledingkeuze tot de optimale fietshouding. Trek je sportiefste outfit aan en kom langs voor een activiteit vol actie, teamwork, sport en wetenschap. 

Meer weten over SportSlim? Zie dan https://www.tudelft.nl/sciencecentre 

Verzorgd door TU Delft Science Centre

Durf jij in Virtual Reality boven op een flatgebouw te staan, en over een wiebelende plank te lopen? Of ervaar je liever hoe het is om een heel orkest aan te sturen door te bewegen? Test je reactievermogen, ben jij de snelste van de dag? Het kan allemaal bij de iXperium Health stand.

Nieuwsgierig? Bekijk: www.ixperium.nl/ixperiums/ixperium-health/

Verzorgd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Bij Schep Maar Op! leer je van alles over eten. Trek een luikje open uit de Febomuur of doe mee aan het Arcade spel. 

De installatie bestaat uit een interactieve en tot nadenken stemmende snackautomaat, maaltijden uit de geschiedenis en de toekomst en overige diepgaande informatie over het onderwerp. 

Meer weten over Schep Maar Op? Klik dan hier of bekijk deze video

Verzorgd door Aletta Jacobs School of Public Health

Hoe voelt het eigenlijk om jouw opa of oma te zijn? Wat gebeurt er in je lichaam als je ouder wordt? En wat kun jij doen om zo lang mogelijk gezond te zijn? Kruip in de huid van jouw opa of oma. In een verouderingspak ontdek je of het jou nog lukt om trap te lopen. En trillen jouw handen ook zo bij het inschenken van een kopje thee?

Verzorgd door Aletta Jacobs School of Public Health

 

 

Leer hoe meterslange moleculen opgevouwen zitten in elke cel van je lichaam. Waarom we lijken op onze ouders, dat koriander soms naar zeep smaakt, en dat je best wel veel overeenkomsten hebt met een banaan. Aan de hand van alledaagse spullen uit je keuken en uit ons laboratorium zullen wij je vertellen wat DNA is en wat je ermee kunt. Vouw ook je eigen papieren DNA-helix om mee naar huis nemen. Een-vouw-dig toch?!

Meer weten over Een-vouw-dig DNA? Zie dan https://www.linkedin.com/in/emira-visser/ en https://www.linkedin.com/in/basrosier/

Verzorgd door dr. Bas Rosier en dr. Emira Visser

Goed slapen, daar zou je eigenlijk de hele dag mee bezig moeten zijn! Waarom en hoe? Dat zie je in de interactieve installatie ’Slaap lekker’. Ga fijn liggen en hoor wat er gebeurt als je slaapt, zie in het objectentheater wat helpt voor een goede nachtrust, leer alles over je biologische klok en maak een stop-motion-video van je eigen droom. Welterusten!

Meer weten? Zie https://www.rug.nl/aletta/public-engagement/alettas-installations/interactive-exhibit-sleep-well 

Verzorgd door Aletta Jacobs School of Public Health