We horen en lezen steeds meer over DNA. Het bepaalt je haarkleur en oogkleur, en is heel nuttig: van het oplossen van misdaden tot het opsporen van ziektes. Maar hoe ziet DNA er eigenlijk uit? Kom hier achter door je eigen DNA te bekijken! Je kunt zelfs je DNA in een buisje aan een ketting mee naar huis nemen én je kunt een eetbare DNA-streng maken van snoepjes!
Wist je dat er in jouw lichaam superhelden zitten die je beschermen tegen ziektes? Hoe werkt dat eigenlijk? Doe mee met de Gezondstrijd en ervaar hoe je afweersysteem vecht tegen bacteriën en virussen.
Lukt het jou om de bacteriën en virussen buiten het lichaam te houden?
Wist je dat DNA in elke cel zit? Of dat we voor 96% hetzelfde DNA hebben als chimpansees? Leer aan de hand van de gekste normaalste dingen – koriander, paarse bananen, haargel, breigaren – wat DNA precies is en wat je er precies mee kunt doen. Wist je dat je er ook mee kunt vouwen? Kom DNA vouwen en leer alles over DNA!
Als een hagedis zijn staart kwijt raakt, kan hij binnen anderhalve maand een nieuwe aan laten groeien. Het zou wat zijn als mensen ook hun eigen lichaam konden repareren. Er zijn wetenschappers die hier onderzoek naar doen in de allerkleinste bouwsteentjes van het lichaam: de cellen. En raad eens? Het lijkt te kunnen!
Wetenschappers kunnen levende cellen de opdracht geven om het lichaam te repareren. Kom naar het laboratorium om te kijken hoe dat werkt en neem zelf ook een kijkje in de microscoop. Vergeet niet een foto te nemen van je eigen cellen: een Celfie!
Hoe snel denk jij? In dit levensgrote bordspel ‘Resolf’ moet je supersonisch snel nadenken. De sommen worden steeds ingewikkelder maar het spel wordt steeds spannender. Los jij het als eerste op?
River Crossing is een denkspelletje waarbij samenwerking heel belangrijk is. Wetenschappers moeten ook altijd samenwerken in hun onderzoek! Op Expeditie NEXT spelen we een levensgrote variant van River Crossing: welk team werkt er het beste als wetenschappers samen en steekt veilig de rivier over?