Ben jij ook zo’n nieuwsgierig aagje dat altijd wil weten waarom iets zo is of hoe iets werkt? Wat had jij altijd al willen weten van de wetenschap? Vraag het aan Diederik Jekel. Waar Diederik ook gaat, hij is altijd op zoek naar antwoorden op wetenschappelijke vragen. Waarom? Omdat wetenschap overal om ons heen is en het ons helpt de wereld beter te begrijpen. Kom naar Diederik en wie weet heeft hij het antwoord op jouw vragen!

 

Vind jij proefjes met explosies en veel rook cool? Ontdek hoe elektriciteit wordt opgewekt met een dynamo. Of ontdek bij de vuurspiraal wat lucht doet met een kleine vlam. Tijdens de demonstraties van Science on Tour kun jij meedoen met  allerlei kijk- en doe-experimenten. We gaan spectaculaire proeven doen die jou kennis laten maken met verrassende natuurverschijnselen. 

Bouw met LEGO en ontdek wat een katalysator is en hoe het werkt. Wist je bijvoorbeeld dat we deze allerkleinste bouwstenen nodig hebben voor auto’s, medicijnen en brandstoffen?

Katalysatoren spelen een grote rol in ons dagelijks leven, maar het kan goed zijn dat je er nog nooit van hebt gehoord! Ze zitten in onze auto’s om uitlaatgassen schoner te maken, we gebruiken ze om medicijnen te maken en ze zijn heel belangrijk in het ontwikkelen van nieuwe brandstoffen, bijvoorbeeld waterstof.

In ons experiment De allerkleinste bouwstenen ontdek je zelf wat een katalysator is en hoe hij werkt. We gaan aan de slag met de bekende bouwstenen: LEGO. Ook zoeken we uit hoe je kan controleren of een katalysator doet wat hij moet doen. Zelfs als dit niet met het blote oog te zien is. 

Ben je benieuwd welke producten er in de toekomst zullen worden gemaakt? Gebruik jij over 50 jaar medicijnsnoep, een energie-riem, of een Twitter-implantaat?

Maak samen met anderen een ballonauto en leer hoe windenergie gebruikt kan worden om een voorwerp voort te laten bewegen. Maak kennis met natuurkundige begrippen als impuls, kracht, wrijving en snelheid. Ontwerp je eigen fantasie figuur en print het met een 3D printer of maak je eigen sleutelhanger met de lasersnijder.

 

Samen met onze gekke professoren werk je aan de perfecte formule om een geslaagd feest te geven! Tijdens deze energieke optredens trakteert Mad Science kinderen op de leukste en meest spectaculaire mogelijkheden van wetenschap en techniek. Doe je mee?

 

Ben je benieuwd of je beter kan voetballen dan een voetbalrobot? Test je voetbal skills en speel tegen een team van voetbalrobots! Probeer een penalty te stoppen van een echte wereldkampioen robotvoetbal!

 

Weet jij wat een hologram is? En hoe dat ontstaat door middel van licht? Licht maakt onze wereld zichtbaar en geeft het kleur! Het is zo vanzelfsprekend, dat je er niet bij stil staat. Met een levensgrote 3D hologram vertellen de onderzoekers van AMOLF je alles over licht en en hoe een hologram ontstaat. Deze bijzondere verschijning kun je ook zelf maken. Ga aan de slag!

 

 

Heb je ooit Waar is Wally gespeeld? In de ExperiVan zet je een eyetracker-bril op. Dan wordt het spel veel interessanter, want je kan zien waar iemand precies naar kijkt en hoe lang. Daarna maak je kennis met een sociale robot die leuke verhalen kan vertellen. En als laatste kan je virtueel een de natuur in, mega goed voor je gezondheid! 

 

Ontdek bij een zand-bubbelbad en een zand-waterloper wat zand, zwaartekracht en natuurkunde met elkaar gemeen hebben! 

Zand stroomt in een zandloper, maar op het strand kun je op het harde zand gewoon lopen. Dat lijkt heel gewoon maar is heel gek: zand is dus zowel een vloeistof als een vaste stof! Wat is dan eigenlijk het verschil tussen ‘vaste stoffen’ en ‘vloeistoffen’? Bij ‘Vloei?Stof tot nadenken’ kun je met een zand-bubbelbad en een zand-waterloper zelf aan de slag om het antwoord te vinden op deze vraag.