Vijf musea maken speciale opstelling voor Expeditie NEXT

Vandaag, maandag 2 mei, lanceren Koninklijke Eise Eisinga Planetarium en Museum Martena de digitale escaperoom ‘Ontrafel Franeker’. De twee musea uit Franeker bundelen hun krachten om kinderen te enthousiasmeren voor de musea en de geschiedenis van de oude universiteitsstad Franeker. Het spel is een voorproefje waarmee kinderen via spannende avonturen de stad en haar geschiedenis al kunnen ontdekken. Vrijdag komen ook uit de rest van het land musea naar Franeker: Discovery Museum uit Kerkrade, Museon-Omniversum uit Den Haag en Cosmos Sterrenwacht uit Lattrop hebben speciaal voor Expeditie NEXT toffe opstellingen voor kinderen gemaakt!

 Ontrafel Franeker: een stad met rijke geschiedenis – De digitale escaperoom neemt kinderen tussen de 9 en 12 jaar mee in de academische geschiedenis van Franeker. Aan de start van het spel staan de kinderen voor een uitdaging, die ze moeten oplossen. Bekende Franekers zoals Eise Eisinga, de maker van het oudste planetarium ter wereld, en Anna Maria van Schurman, de eerste vrouwelijke student van Nederland, begeleiden de deelnemers in hun zoektocht naar de oplossing van het spel. 

“We hebben de escaperoom bedacht om het museum naar de belevingswereld van de jeugd toe te brengen. Met dit spel hopen we dat ze zo enthousiast en nieuwsgierig worden naar het museum dat ze achter het scherm vandaan komen en later ook echt een bezoek brengen aan onze musea,” aldus bedenker …. , die bij … werkt.

 Samenwerking tussen NWA en verschillende musea – De Nationale Wetenschapsagenda (NWA), onderdeel van de NWO en een programma in samenwerking met landelijke kennispartners, schreef vorig jaar een open call uit onder Nederlandse om plannen te ontwikkelen voor innovatieve en wetenschappelijke opstellingen, om zo wetenschapscommunicatie een impuls te geven. De gezamenlijke inzending van het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium en het Martena Museum werd geselecteerd, waarna ze samen met Visual Communication Agency Einfach de escaperoom hebben ontwikkeld. Naast de twee Friese musea werden ook Discovery Museum, Cosmos Sterrenwacht, Museon-Omniversum geselecteerd om hun inzendingen daadwerkelijk te ontwikkelen. Deze gaan op 6 mei in première tijdens Expeditie NEXT.

”De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) heeft als taak om Nederlanders, jong en oud, bekend te maken met het belang van en enthousiast te maken voor de wetenschap. We zijn dan ook blij dat we hebben kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de innovatieve digitale escaperoom ‘Ontrafel Franeker’. Het is bijzonder hoe de musea hun kennis en collectie in het spel hebben weten te gieten om zo kinderen op een nieuwe manier te prikkelen”, aldus [naam projectleider Expeditie NEXT/woordvoerder NWA].

Discovery Museum komt vanuit Kerkrade naar Expeditie NEXT. Zij hebben rond het thema nepnieuws de escaperoom Zeker weten? gemaakt. Kinderen moeten als echte wetenschappers vragen stellen en op zoek naar antwoorden. Kinderen leren verhalenderwijs hoe ze valse informatie kunnen herkennen in bijvoorbeeld Facebookberichten. Als het goed is vinden ze onderweg ook de uitgang.

Cosmos Sterrenwacht, uit het Overijsselse Lattrop, laat kinderen op Expeditie NEXT gamend door ons zonnestelsel reizen. Het is één van de drie innovatieve spelideeën van Cosmos Sterrenwacht, die als doel hebben om de jeugd meer te leren over onze zon en het heelal.

Museon-Omniversum uit Den Haag neemt kinderen mee in een wetenschapslab in een caravan. Op Camping de Betere Wereld worden kinderen uitgedaagd om zelf na te denken over hoe ze de wereld kunnen verbeteren.  De Sustaiable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties helpen ze daarbij. Zo leer je bijvoorbeeld bij de barbecue over kweekvlees en alternatieven voor vlees en bij het badmintonracket waarom bewegen zo goed voor je is. Zo maken de kinderen kennis met creatieve oplossingen voor een duurzame toekomst.

Expeditie NEXT zelf onderwerp van onderzoek – IMPACTLAB, een interuniversitaire onderzoeksgroep van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden, meet op Expeditie NEXT de effecten van wetenschapscommunicatie op kinderen en hun verzorgers. Buiten de algemene festivalervaring worden de vier museumopstellingen hierin specifiek meegenomen. 

Ward Peeters, onderzoekscoördinator van IMPACTLAB vertelt: “Naar de beleving van wetenschap in festivalvorm is in Nederland nog weinig onderzoek gedaan. We begeleiden verschillende activiteiten op het festival en willen, samen met hen, drie vragen beantwoorden, namelijk wie bezoekt het festival, hoe wordt het beleefd en wat nemen de bezoekers mee naar huis? Dit doen we niet door middel van een vragenlijst, maar op creatieve manieren. Zo vragen we kinderen bijvoorbeeld om hun mening te geven en zo de schatkist van de Wetenschat te vullen. Op die manier onderzoeken we hoe Expeditie NEXT kan bijdragen aan het verkleinen van de kloof tussen de maatschappij en de wetenschap.’’